Vent et øyeblikk...

Vaskemaskin

På jakt etter en ny vaskemaskin?

På WhiteAway.no finner du et vell av forskjellige vaskemaskiner, typer og modeller, i alle prisklasser og med ørten forskjellige funksjoner. Synes du det er vanskelig å finne ut, hvor du skal begynne? Det vil vi gjerne hjelpe deg med. Nedenunder har vi samlet noen av de viktigste tingene du skal tenke på, før du investerer i en ny vaskemaskin. 
 

Hvilken vaskemaskintype er jeg?

Se for deg en vaskemaskin. Den er hvit, den er firkantet og den har luke i front? I Norge er den tradisjonelle frontmatede vaskemaskinen svært så populær. I nabolandet Finland, er det faktisk den toppmatede, som leder an.  Ofte er den toppmatede versjonen smalere, den har mindre kapasitet, og du putter klesvasken i fra toppen. En fordel for deg som har dårlig rygg, og for deg som har lite plass hjemme. De fleste modellene er faktisk kun 40 cm i bredden.

Det finnes også en tredje versjon, som noen vil si har alt. Den kan nemlig vaske og tørke klær i samme maskin, derav navnet kombinert vask/tørk. Kniper det om plassen, og har du ikke plass til å tørke ute, er dette maskinen for deg. Du skal bare være oppmerksom på at de kombinerte maskinene, oftest kan tørke halvparten av det du kan vaske. Er vaskekapasiteten på 8 kilo, er tørkekapasiteten oftest på 4.  

Hvor stor skal vaskemaskinen være?

Kapasiteten på vaskemaskinene varierer fra 3-12 kg. Hvis man regner grovt, kan man si at ett antrekk, med ett par bukser, en genser, sokker og undertøy, veier 1 kg. En familie på 4 kan altså godt klare seg med en kapasitet på mellom 8 og 9 kg. Som standard er vaskemaskinen 60 X 60 (cm) i bredde og dybde. Har du lite plass hjemme, fins det også modeller med 33 cm i dybde. Er det en smal vaskemaskin du er på utkikk etter, skal du ta en kikk på den toppbetjente varianten, som oftest er 40 X 60 (cm) i bredde og dybde.

Velg riktig kapasitet:

3,5-5 kg:  Liten husstand på 1-2 personer
6-7 kg:  Litt større husstand med f.eks. 2 personer og 1 barn
8-9 kg:  Gjennomsnittlig husstand med 2 voksne og 2-3 barn
10-12 kg:  Stor husstand med 5+ personer


Energiforbruk

Vaskemaskiner fås i mange forskjellige energiklasser, og det er ikke alle som er like gode for budsjettet på lang sikt.  De mest energieffektive modeller er gjerne litt dyrere i innkjøp. Men, når det gjelder vaskemaskiner kan man ofte spare inn dette på strømregningen. Er du på utkikk etter en god og langsiktet investering anbefaler vi, at du går for energiklasse A og så mange plusser som mulig. Faktisk ligger de fleste modellene i dette sjiktet. 

Motortype

Vaskemaskinene leveres enten med en børsteløs- eller en tradisjonell motor. De tradisjonelle motorene har kullbørster, som slites ned ettersom tiden går, ergo må de byttes ut fra tid til annen. I den børsteløse motoren har man fjernet kullbørsten, noe som også er med til å gjøre vaskemaskinen mer stillegående.

Program og funksjonalitet

Vaskemaskinene leveres med en rekke forskjellige programmer, som er med til å gjøre klesvasken så effektiv og skånsom som mulig, f.eks. øko-program, hurtigvask og dampprogram. Flere av vaskemaskinene leveres også med vektregistrering, som måler mengden klær i trommelen og tilpasser mengden av vann, tid og vaskemiddel deretter.

Er du fortsatt i tvil om hvilken vaskemaskin du skal velge, er du alltid velkommen til å kontakte oss . Vi hjelper deg gjerne videre.