Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

10 tips til å gjøre en god handel på Black Friday

Har du tenkt deg å storhandle på Black Friday? Da er det noen ting du bør tenke på før du begir deg ut i handlekaoset. Her gir vi deg 10 tips som hjelper deg med å gjøre en god handel.

Hva er egentlig Black Friday?

Du har kanskje gjettet at fenomenet Black Friday kommer fra USA, men hva er det egentlig? Black Friday er den dagen de amerikanske butikkene kickstarter julehandelen med vanvittig gode tilbud, og det er fredagen etter høytiden Thanksgiving at det hele braker løs. Siden Thanksgiving alltid feires den fjerde torsdagen i november, vil det si at Black Friday alltid ligger mellom 23. og 29. november, og i år arrangeres Black Friday fredag den 25. november.

Store menneskemengder og svarte tall

Navnet, Black Friday, sies å stamme fra Philadelphia i USA, og ble brukt av politiet til å beskrive de mange menneskene, de overfylte gatene og eksosen i luften. Det spekuleres også på om fenomenet har fått navnet fordi den vender røde salgstall til svarte, når butikkregnskapet går i pluss.  

Black Friday i norske butikker

Black Friday har også blitt mer og mer populært i Norge. Her hjemme har det også oppstått trafikkaos og knuffing i lange køer, men så langt kan det ikke sammenlignes med tilstandene i USA.

Egentlig er jo Black Friday en handelsdag i fysiske butikker, men i Norge er det spesielt nettbutikkene som har markert dagen siden 2010.

handler_paa_kjopesenteret.jpg

Så hvordan forbereder du deg godt til Black Friday?

Black Friday er en ypperlig mulighet til å kjøpe noe man ønsker seg til en billig penge, og også til å komme tidlig i gang med julegavehandelen, før julerushet setter inn for fult. Men det er noen feller du bør unngå, hvis du vil være sikker på å gjøre en god handel.

1. Lag et budsjett

Som alltid når det er tilbudsfest i butikkene, er det en god ide å kikke på økonomien, og se hvor mye man har til rådighet, før festen går av stabelen. Er du for slepphendt med lommeboka eller kredittkortet, kan det raskt bli blåmandag, når festen er ferdig, og kontoutskriften er et faktum. 

2. Bestem deg for hva du vil kjøpe på forhånd

Kanskje har du allerede bestemt deg for hvilken modell du kunne tenke deg å kjøpe? Ellers har du gjerne en ide om hva det er du vil gi i julegave, til deg selv eller andre?

Du kan selvfølgelig ikke vite på forhånd, om det du er på utkikk etter er på tilbud, men står du i butikken eller surfer på nettbutikken uten noe spesifikt i tankene, risikerer du at ting er utsolgt før du får bestemt deg, eller å gjøre panikkjøp.

Mange nettbutikker velger f.eks. å kjøre tidsbegrensede tilbud, så her har man bare noen timer på å bestemme seg på, før man blir nødt til å trykke på kjøpknappen. Gjør deg selv en tjeneste og lag en liste over produkter, eller kategorier du er interessert i, så blir det enklere å sjekke på selve dagen om de er kommet på tilbud. 

3. Skriv ned varenummeret 

Hvis du vet akkurat hva det er du skal kjøpe, så er det en god ide å notere ned varenummeret. Uansett om du handler i den lokale butikken eller på internett, så er det noen ganger vanskelig å vite om den modellen du finner på tilbud, er den modellen du har kikket på. Det er her varenummeret kommer inn. Varenummeret er unikt for hvert produkt, og finner du et som matcher, er du også sikker på at du får den nyeste modellen, og alt tilbehøret som følger med, i stedet for en utgående vare.

4. Sjekk prisene dagene før 

Det er ikke alltid godt å vite om det er et godt tilbud du kikker på, men sjekker du førprisen, eller tilbudsprisene i dagene opptil Black Friday, så får du også en ide om hvor mye du egentlig sparer i butikken. Noter det på listen over produkter du er interessert i, så er du godt forberedt når tilbudet kommer.

5. Undersøk hvilke butikker som har Black Friday tilbud

Lag en liste over fysiske butikker og nettbutikker som har Black Friday tilbud, og tenk realistisk over hvilke butikker du har tid til å besøke. Black Friday er ingen helligdag, så her gjelder det å sjekke åpningstider, før du tar avsted. Du kan også lage bokmerker i nettleseren, så du er klar til å taste løs. Hvis du leser blogger, mottar nyhetsbrev, får tilbudt rabattkoder, eller mottar kuponger i butikken som skal brukes på Black Friday, er det også lurt å lagre disse på et bestemt sted.

sjekk_prisen_paa_nettet.jpg

6. Unngå køen ved å handle i nettbutikken

At norske nettbutikker har trykket Black Friday til sitt bryst, er en fordel for deg som forbruker, fordi du kan shoppe i ro og mak fra sofaen hjemme, uten å skulle slås med andre om de gode tilbudene, eller forberede deg på å vente i ulidelig lange kassakøer. Du slipper også å skulle tenke på å bli sittende fast i trafikken, og å tenke på hvor du skal parkere. Det er også enklere å finne varenummeret på nettbutikken, enn å skulle lete etter det riktige prisskiltet i butikken.

7. Merk favoritter, og opprett en kundekonto

En ekstra fordel med å handle i nettbutikken, er at du kan opprette en kundekonto på forhånd. Her kan du taste inn leverings- og betalingsopplysninger, og noen steder kan du også lagre favoritter, så du er klar til å legge varene, du håper kommer på tilbud, i kurven. Er tilbudet f.eks. 10, 20, eller 30 % på alle varer, har du er en unik mulighet til å kjapt sikre deg det du vil ha, ved å legge varen fra favoritter direkte i kurven. 

8. Sjekk prisen på nettet før du handler i butikken

Skal du handle i en fysisk butikk på Black Friday, er det en god ide å sjekke tilbudet på internett først. Flere butikker har prismatch, og da vil de ofte gi deg samme pris i butikken, som den du fant på nettbutikken.

9. Sjekk om tilbudet er bedre etter Black Friday

Noen butikker har også prisgaranti. Det vil si at du kan kreve prisdifferansen tilbake, hvis du skulle finne produktet billigere i butikken på et senere tidspunkt, f.eks. på Cyber Monday.

10. Undersøk om butikkene har returrett, i tilfelle bomkjøp

Skulle du ende med å gjøre et bomkjøp, er det godt å vite hvilke returbetingelser butikkene opererer med. Dette er noe du kan sjekke på forhånd. I nettbutikkene står vilkårene som regel i handelsvilkårene, og i fysiske butikker kan du rett og slett spørre de som står i kassen.

Uansett er det viktig at du tar vare på kvitteringen. Om du har gjort et bomkjøp, eller produktet viser seg å ha en feil, er dette ditt garantibevis.

Sparetips

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk