Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

5 smarte tips til raskere matlaging

Det er ikke alltid like kjekt å lage mat, spesielt når tiden strekker ikke til. Her får du fem snarveier som hjelper deg med å spare tid på kjøkkenet.

Annonsesamarbeid med Siemens

1. Bruk din vannkoker til å koke opp vannet 

Du kan spare mye tid på å koke både poteter, ris og pasta, hvis du koker opp vannet i vannkokeren først. Vannkokeren er generelt mer effektiv enn din platetopp, og da sparer du både tid og strøm, samtidig som du har vannet klart med det samme. Jamie Oliver bruker gjerne dette trikset, når han lager mat på kun 15 minutter. Er det noe vann til overs, kan du også lage deg en kopp te, mens pastaen står og putrer.

pastavann

2. Bruk frosne grønnsaker

Fordelene ved frosne grønnsaker er at de allerede er kuttet og kan tilsettes direkte i woken, pastasausen, eller i gratengen. Det er mange myter om frosne grønnsaker, og de fleste av oss tror faktisk at de ikke er like sunne som ferske.

Ifølge NRK vet bare 3 av 10 nordmenn at frosne grønnsaker faktisk er sunnere enn ferske importerte grønnsaker i vinterhalvåret. Mens "ferske", importerte, grønnsaker har reist langt, og oppbevares i lengre tid, er frosne grønnsaker kortreiste, og høstet når de er som best. Grønnsakene kommer nemlig rett fra lokale jorder og blir varmebehandlet før de fryses ned. Det hele foregår kjapt og dermed opprettholdes nesten 100 prosent av næringsinnholdet.

frosne groensager

... men kjenn på posen før du kjøper dem

Ifølge Bramat bør du styre unna grønnsaksposer som kjennes klumpete ut. Her har det sannsynligvis blitt dannet iskrystaller rundt grønnsakene, og dette er et tegn på at både vitamininnholdet og holdbarheten kan være redusert.Posen kan nemlig ha blitt utsatt for ujevne temperaturer, slik at innholdet er delvis tint før det er frosset igjen.   

... og vær kjapp på kjøkkenet

Vil du beholde mest mulig av næringsstoffene, skal du også la være å overkoke grønnsakene, i stedet kan du gi dem et raskt oppkok, dampe, wokke eller steke dem. Skal du tilsette erter kan disse f.eks. tilsettes helt til slutt i pastasausen, eller røres inn i risen, før lokket settes på.   

3. La utstyret spare tiden for deg 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/4fxAXkimIfo

Uansett hvor mye du forbereder deg, er det ikke alltid at tiden strekker til. Da er det jo greit om utstyret skjærer ned på tiden for deg. Variospeed-programmet til Siemens sikrer f.eks. at du kan tilberede maten 50 % raskere enn ellers.

Med andre ord kan du ha lasagnen klar på 20 minutter i stedet for 45 min, fordi ovnen kombinerer alminnelige ovnfunksjoner med mikrobølger.Det samme prinsippet gjelder for oppvaskmaskinen, som også hører til Siemens' iQ700-serie. Den halverer også programtiden, så du slipper å bekymre deg for om du har nok servise, når du holder middagsselskap til jul eller Nyttår.

4. Lag dobbel porsjon og frys ned

pasta saus

Det enkle er ofte det beste, og pastasaus er et godt eksempel på det. I den rene formen består sausen av hakkede tomater, oliven olje, hvitløk og krydder.Lager du dobbel porsjon, kan du fryse ned i passelige porsjoner, som så kan brukes til både pasta, pizza, eller som en start på gryterett, lasagne eller chili con carne. Med andre ord kan du spare mye tid på lørdagskvelden, fordi sausen kun skal tas ut av fryseren.  

Du kan også bruke det samme trikset på kjeksdeigen.

Lag en dobbelporsjon av favorittkjeksene dine, og legg den ene til side. Finn frem husholdningsfilm og legg kjeksdeigen oppå. Rull deigen til en pølse, stram husholdningsfilmen rundt, og fest den langs kanten og i sidene. Tre en plastikkpose over og legg deigen i fryseren.Når du får kaffebesøk, men ikke har noe å by på, kan du så hente kjeksdeigen ut av fryseren, og la den hvile litt. Når den er tint litt, er det bare å bruke en skarp kniv for å skjære den i skiver. Legg kjeksene på bakebrettet og stek dem i ovnen. Voila, ferskbakte kjeks til gjestene. På Trines Matblogg finner du Chocolate chip cookies som egner seg til nedfrysning. 

kjeks

5. Lag hjemmelaget kakemiks

Pannekaker og vafler er kanskje ikke de tingene som tar mest tid å lage, men lager du litt klart på forhånd kan det jo være at du er mer forberedt, når du f.eks. får overraskelsesbesøk til kaffen, eller når du vil gjøre noe ekstra for deg selv, og for familien. Dessuten vet du også helt presist hva som er i, og hvor mye sukker du har brukt.

Finn frem din yndlingsoppskrift på pannekaker, vafler eller enkel smuldrepai, og kjøp inn poser i en størrelse som matcher mengdeforholdet på deigen. Bland sammen de tørre ingrediensene, hell dem i posen, lukk den og skriv på med sprittusj, hvor mye vann, melk, egg, smør etc. som skal vispes sammen, før den tørre posen tilsettes.Har du et fint syltetøyglass kan du også lage en fin vertinnegave, hvis du legger ingrediensene lagvis og gir med et kort med oppskriften på.

Vil du ha flere tips til kjøkkenet?

Tips til matlaging

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk