Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

6 gode råd til å rydde opp på roterommet

Du kjenner det sikkert godt. Du har et rom i hjemmet, hvor det samler seg all slags ting og tang, fra resten av huset. Her får du 6 gode råd som hjelper deg med å få styr på rotet, en gang for alle.

Det er ikke så enkelt å rydde. Du skal organisere, du skal ha tid og ikke minst du skal ha lyst og motivasjonen på plass. Hvis du planlegger litt på forhånd, blir det litt enklere å overskue ryddeprosessen. Og følger du rådene nedenunder, får du gjerne gjort unna ryddesjauen med det samme.

1. Gjør en avtale med deg selv, i dag er dagen

Det verste med ryddeprosessen er motivasjonen. For har man ikke den, blir det en lang oppoverbakke til jobben er ferdiggjort.Derfor er det lurt å ikke gape over mer enn du kan klare, ergo, ta et rom om gangen. Prøv også å få med deg familien, eller en venn til hjelp. Da blir det litt mer sosialt, og hyggelig å rydde opp. Det kan også være en ide å gi seg selv en belønning, imens man holder på. Sett fram litt frukt og sjokolade, og noe godt å drikke, så holder du gjerne energinivået oppe litt lenger.  

2. Finn frem adressen til gjenbruksbutikken

Problemet med å rydde, er at man har så mange forskjellige ting man vil bli kvitt. Og det er heller ikke alt man synes fortjener en plass i søppeldunken. En god løsning kan derfor være å gi sakene vekk i stedet for.

Gjør deg selv en tjeneste, og finn din nærmeste gjenbruksbutikk. Sjekk åpningstidene, så vet du når du kan avlevere ting til dem. Kan du kun levere etter avtale, så gjør avtalen samme uke som du rydder. Så blir ikke posene og eskene stående til neste år.

Gi ting vekk til gjenbruksbutikken

3. Finn frem esker, poser og tomme kasser 

Ryddingen går litt raskere for seg, hvis du har noe rydde i. Finn frem kasser, esker og poser, som gjerne allerede ligger og slenger på roterommet, og ta dem i bruk. 

4. Vær kritisk mot deg selv

Før du går i gang, så er det godt å tenke litt over hva som befinner seg i rommet som skal ryddes. Noen ting vet du at du vil bli kvitt, andre ting kunne jo komme til nytte, en eller annen gang, og helt til sist så er de tingene som gir deg dårlig samvittighet. Kan du gi vekk gaven du fikk til jul for 3 år siden?  Eller hva med kjolen, som jo nesten passer.

Listen er lang, og her gjelder det å være kritisk mot seg selv. Og husk, hvis tingene allerede ligger gjemt vekk på roterommet, så er det gjerne på tide at det tar steget til søppeldunken eller gjenbruksbutikken.

pakk vekk i esker

5. Lag deg 3 designerte områder: beholde, gi vekk, kaste

Har du et lite rom, er det en god ide å tømme det helt, for så å rydde på plass det du vil beholde. Det sanne gjelder om det er et skap du skal tømme.

Det som skal gis vekk

Det du vil gi vekk, kan pakkes ned i poser og esker. Sett dem til side. Bær det gjerne rett ut i bilen, så det kan leveres på gjenbruksstasjonen. 

Det som skal kastes. 

Det som skal kastes, kan hives direkte i søppeldunken, eller samles i søppelsekker og poser, før det leveres på losseplassen.  

Det som skal beholdes

Pakk ned det du vil beholde i esker og poser, når det gir mening. Og husk å merke esker og poser med merkelapper og spritusj, med hva som er i. 

6. Organiser det du beholder

Organiser det du beholder etter tema (jul, påske, sommer, vinter) o.l. Tenk over hva du har bruk for når, og hvor ofte det er i bruk.Flytt kassene du bruker sjeldent nederst (f.eks. julepynten), mens ting som ofte er i bruk skal stå fremst. Ta også stilling til om det du beholder hører til i rommet. Gir det f.eks. mer mening å ha esken med julepynt stående på loftet. 

Har du lest disse innleggene? 

Rengjøring

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk