Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

6 gode råd til et bedre inneklima

Legger du merke til om luften er dårlig inne? For å få et bedre inneklima så må man endre på rutinene hjemme. Følger du disse seks rådene, er du godt på vei.

Gjør rent, og gjør det ofte

Det kommer nok ikke som en stor overraskelse, at hvor ofte og hvor grundig du gjør rent har mye å si for inneklimaet. Å tørke støv og støvsuge ofte, er en god vane, men det er også viktig å vaske dyner, puter, madrasser o.l. regelmessig.

Husk også å lufte ut, mens du gjør rent, og støvpartiklene virvles rundt i rommet. Det er også smart å gjøre rent om morgenen, slik at støvet får tid til å legge seg. Les også

Les også: [Slik vasker du dyner og puter for å bli kvitt støvmiddene

Hold temperaturen jevn

Temperaturen har mye å si for luftfuktigheten, og også for hvor godt husstøvmiddene trives. Derfor er det viktig å holde temperaturen jevn hjemme. I vintermånedene er det derfor en god ide å sørge for at det er ca. 20°C i alle rom. 

Temperaturen har mye å si for luftfuktigheten, og også for hvor godt husstøvmiddene trives.

Ikke tørk klærne dine inne

Når du vasker, sitter som regel 2-3 liter fukt igjen i klærne. Hvis du tørker klærne inne, tas fukten opp i luften og øker dermed luftfuktigheten i hjemmet. Høy luftfuktighet gir gode trivselsvilkår for de ting som vi helst ikke vil ha i hjemmet, nemlig støvmidd og bakterier, og det kan også føre til muggsopp og råte.

Dessuten inneholder flere vaskemidler parfymestoffer, som sitter igjen i fukten. Når fukten slippes ut i rommet følger parfymen med, og det påvirker også inneklimaet. Mer om det nedenunder.

Har du ikke andre tørkemuligheter, anbefales det dermed at du lufter godt ut, så fuktigheten forsvinner.

Luft ut med gjennomtrekk, så er du sikker på at fukten slipper ut og at inneklimaet blir godt.

Luft ut 5-10 minutter, og ofte

Fukt oppstår også gjerne på kjøkkenet eller på badeværelset. For å unngå at fukten blir i rommet, etter at du har laget mat, er det en god ide å slå på ventilatoren et par minutter før du går i gang, og i noen minutter etter at du er ferdig. Da sørger ventilatoren for å hente inn alle fuktpartiklene.

På badeværelset bør du også fjerne fukt og dugg, etter en tur i dusjen. Bruk f.eks. en vindusnal til å fjerne vann fra dusjen og ned i sluken. Hvis du ikke har god ventilasjon på badet, er det også en god ide å åpne et vindu, så fukten kan slippe ut. Luft ut 5-10 minutter hver dag, gjerne flere ganger til dagen og før du legger deg, og luft ut med gjennomtrekk, så er du sikker på at fukten slipper ut og at inneklimaet blir godt.

Unngå parfyme

Alle vet at det er parfyme i luftfriskere og toalettartikler, men visste du at det også ofte er parfyme i rengjøringsmidlene og i skyllemiddelet? Parfymen har ingen reell rengjøringsverdi, og dermed kan det faktisk lønne seg å skjære ned på mengden.Har du noen som er ømfintlig overfor lukt, eller som har astma, i hjemmet, er det desto viktigere å redusere parfymemengden.

Visste du at stearinlys forurenser luften?

Skjær ned på stearinlysene

Vi tenner stearinlys for å skape god stemning og hygge i hjemmet, men visste du at de også forurenser luften? Du har sikkert lagt merke til at de ryker litt, når du tenner dem. Men selv om du ikke ser røyken etterpå, betyr ikke det at de ikke sendes ut sotpartikler i hele rommet. Med andre ord er det en god ide å skjære ned på mengden.

Og så skal du huske på at duftlysene også er fulle av parfyme, så disse bør du unngå hvis du er ømfintlig overfor dem. Husk å lufte ut når lysene er slukket, så du blir kvitt den dårlige luften og sotpartiklene. 

Har du bruk for flere hverdagstips?

Kilder: Forskning.no

Rengjøring
Helse og sunnhet

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk