Hvert år kaster norske husholdninger 217 480 tonn mat. Når hver og en av oss kaster mer enn 42 kilo mat i året, ca. hver 8. handlepose, er det ingen tvil om at man kan spare penger og gjøre noe godt for miljøet hvis man endrer vaner. Her gir vi deg 7 tips til å kaste mindre mat.
1. Hold øye med hvor mye mat du kaster
For å få en ide om hvor mye mat du egentlig kaster, kan du jo vurdere å skrive dagbok i en uke. Er dagbogsskriving litt for ambisiøst, kan du også nøyes med å legge litt mer merke til hvor mye som havner i søppelbøtten – kanskje får du deg en overraskelse.
2. Pass på temperaturen i kjøleskapet
Når vi kaster matvarer, frukt og grønt, er det gjerne fordi de har endret lukt eller utseende. Vil du være sikker på at matvarene holder seg lenger, er derfor viktig at du sjekker temperaturen i kjøleskapet. Den bør nemlig ikke være høyere enn 5 °C. Omvendt trenger den ikke være lavere enn 5 °C, da bruker kjøleskapet nemlig mer strøm enn nødvendig.
Smarte kjøleskap øker holdbarheten
Noen typer matvarer - f.eks. kjøtt og fisk - holder seg lenger ved enda lavere temperatur. For å unngå at temperaturen skal senkes i hele kjøleskapet, og at det skal trekke mye strøm, har kjøleskapsprodusentene utviklet smarte løsninger, som lar deg stille inn temperaturen lavere i enkelte skuffer enn i resten av kjøleskapet, oftest mellom -1 og 3 °C.
Hos Bosch kaller de funksjonen for VitaFresh. Systemet gjør at du kan stille en lav temperatur og sørger for korrekt fuktighet. Forsøk viser at visse matvarer kan holde seg 3 ganger så lang tid i VitaFresh skuffene. Du kan se nærmere på våre Bosch-modeller med VitaFresh her.
3. Sjekk kjøleskapet, før du handler
Du har sikker prøvd det, du står i butikken og tenker, har jeg dette hjemme? Du bestemmer deg for å ta sjansen, men når du kommer hjem, har du to pakker smør, tre hoder broccoli, og det er ikke sikkert du når å spise det før det blir dårlig. Gjør deg selv en tjeneste, sjekk kjøleskapet før du går og handler.
4. Husk handlelisten
Handlelisten er en god hjelper, hvis du vil unngå matspill. Du vet hva du skal kjøpe og så blir det gjerne litt enklere å holde seg fra impulskjøp og godteriet i kassen. Skriv en handleliste, legg den i lommeboken eller i telefonetuiet, så er du også sikker på at du kommer hjem med det du trenger.
5. Sjekk holdbarheten i butikken
Når du står i butikken, bør du også sjekke utløpsdatoen på varene. Skal du bruke melken, osten eller grønnsakene samme kveld, kan du gjøre kupp på varer som har en kort holdbarhetsdato, men vet du at det først skal brukes om tre dager, skal du også være sikker på at maten holder.
6. Gi nytt liv til slappe grønnsaker
Salat og rotfrukter som ser slappe og triste ut, kan få nytt liv i en skål med iskaldt vann. La dem ligge i kaldt vann en times tid, så blir de så gode som nye.
7. Bruk restene på nye måter
Restene fra maten kvaf aftensmaden fra i går kan bruges til alt fra gryderetter og gratin til pastaretter og fyld til pitabrød. Indfør f.eks. en ugentlig restedag, hvor du ikke må købe ind, men kun bruge rester og ting, du har i forvejen. Med et godt lager af ris, pasta, hakkede tomater og krydderier kommer man langt.
Kilder: Matvett, Forskningsrådet