Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

7 tips til mindre matsvinn

Hvert år kaster norske husholdninger 217 480 tonn mat. Når hver og en av oss kaster mer enn 42 kilo mat i året, ca. hver 8. handlepose, er det ingen tvil om at man kan spare penger og gjøre noe godt for miljøet hvis man endrer vaner. Her gir vi deg 7 tips til å kaste mindre mat.

1. Hold øye med hvor mye mat du kaster

For å få en ide om hvor mye mat du egentlig kaster, kan du jo vurdere å skrive dagbok i en uke. Er dagbogsskriving litt for ambisiøst, kan du også nøyes med å legge litt mer merke til hvor mye som havner i søppelbøtten – kanskje får du deg en overraskelse.

2. Pass på temperaturen i kjøleskapet

Når vi kaster matvarer, frukt og grønt, er det gjerne fordi de har endret lukt eller utseende. Vil du være sikker på at matvarene holder seg lenger, er derfor viktig at du sjekker temperaturen i kjøleskapet. Den bør nemlig ikke være høyere enn 5 °C. Omvendt trenger den ikke være lavere enn 5 °C, da bruker kjøleskapet nemlig mer strøm enn nødvendig.

Smarte kjøleskap øker holdbarheten

Noen typer matvarer - f.eks. kjøtt og fisk - holder seg lenger ved enda lavere temperatur. For å unngå at temperaturen skal senkes i hele kjøleskapet, og at det skal trekke mye strøm, har kjøleskapsprodusentene utviklet smarte løsninger, som lar deg stille inn temperaturen lavere i enkelte skuffer enn i resten av kjøleskapet, oftest mellom -1 og 3 °C.

Hos Bosch kaller de funksjonen for VitaFresh. Systemet gjør at du kan stille en lav temperatur og sørger for korrekt fuktighet. Forsøk viser at visse matvarer kan holde seg 3 ganger så lang tid i VitaFresh skuffene. Du kan se nærmere på våre Bosch-modeller med VitaFresh her.

3. Sjekk kjøleskapet, før du handler

Du har sikker prøvd det, du står i butikken og tenker, har jeg dette hjemme? Du bestemmer deg for å ta sjansen, men når du kommer hjem, har du to pakker smør, tre hoder broccoli, og det er ikke sikkert du når å spise det før det blir dårlig. Gjør deg selv en tjeneste, sjekk kjøleskapet før du går og handler.

4. Husk handlelisten

Handlelisten er en god hjelper, hvis du vil unngå matspill. Du vet hva du skal kjøpe og så blir det gjerne litt enklere å holde seg fra impulskjøp og godteriet i kassen. Skriv en handleliste, legg den i lommeboken eller i telefonetuiet, så er du også sikker på at du kommer hjem med det du trenger.

lav en indkøbsliste før du handler

5. Sjekk holdbarheten i butikken

Når du står i butikken, bør du også sjekke utløpsdatoen på varene. Skal du bruke melken, osten eller grønnsakene samme kveld, kan du gjøre kupp på varer som har en kort holdbarhetsdato, men vet du at det først skal brukes om tre dager, skal du også være sikker på at maten holder.

6. Gi nytt liv til slappe grønnsaker

Salat og rotfrukter som ser slappe og triste ut, kan få nytt liv i en skål med iskaldt vann. La dem ligge i kaldt vann en times tid, så blir de så gode som nye.

7. Bruk restene på nye måter

Restene fra maten kvaf aftensmaden fra i går kan bruges til alt fra gryderetter og gratin til pastaretter og fyld til pitabrød. Indfør f.eks. en ugentlig restedag, hvor du ikke må købe ind, men kun bruge rester og ting, du har i forvejen. Med et godt lager af ris, pasta, hakkede tomater og krydderier kommer man langt.

brug resterne til gryderetter og pastaretter

Kilder: Matvett, Forskningsrådet

Sparetips

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk