Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

9 tips som får blomsterbuketten til å vare litt lenger

Uansett om du henter inn sommerblomstene fra hagen, eller har fått en flott blomsterbukett i gave, vil du jo gjerne holde dem friske og fine i lang tid. Men hvordan gjør man egentlig det?

1. Velg riktig vase

Blomsterstilkene liker ikke å stå for tett sammen. Når du velger en vase som er pokalformet, det vil si smalere mot bunnen, har du minst vann i bunnen av vasen. Da kan det danne seg en vannhinne der stilkene er snittet, så de ikke klarer å suge opp vannet. Med andre ord er det en god ide å velge en vase som gir buketten nok plass til å trives.

2. Gjør vasen ren

Dersom du ikke vasker vasen, før du tar den i bruk, risikerer du at rester av gamle buketter eller støv skaper bakterivekst, når du tilføyer vann. Blomstene tåler ikke bakteriene og det går ut over holdbarheten. Med andre ord er det en god ide å skylle vasen, selv om den ser ren ut. 

3. Husk å fjerne bladene

Av samme grunn er det viktig at du fjerner bladene nederst på stilken. Ligger bladene nede i vannet risikerer du at disse råtner og danner bakterier i vannet. Du kan også fjerne flere av bladene på blomstene, hvis buketten står for tett i vasen, så slipper du også at bladene tar næringen fra selve blomsten. Brune blader skal fjernes med det samme.

4. Hell i kaldt vann 

Det er viktig at blomstene kommer i vann raskt, så snittflatene ikke tørker ut. Blomstene trives best i kaldt eller lunkent vann fra springen. Og kommer de med blomstermiddel skal du bare huske å blande det ut i vannet, før du setter blomstene i vasen. Middelet hemmer bakterieveksten og sørger for at blomstene får nok næring.

... men ikke for mye

Det er verdt å huske på at noen blomster tar opp vannet bedre enn andre, og ergo skal de også ha mindre vann i vasen. Tulipaner skal f.eks. kun stå i vann til tærne, de suger nemlig opp mye vann og kan vokse seg veldig lange, hvis de får for mye. Etterfyller du med vann hver dag, så får de også nok næring.

Roser skal snittes på skrå slik at de får en større overflate, og kan ta opp vannet best mulig

5. Bruk en skarp kniv

Det er faktisk ikke bare, bare, å snitte blomstene. Bruker du feil utstyr risikerer du å knuse eller flise stilken, slik at den ikke kan ta opp vannet riktig. Med andre ord skal du ikke bruke kjøkkensaksen, en skarp kniv, som f.eks. en tapetkniv, gir deg mer kontroll og et renere snitt.

...og snitt stilkene riktig

Løkblomster som tulipaner skal skjæres bent over, de suger nemlig enkelt opp vann langs de tykke stilkene, mens roser skal snittes på skrå slik at de får en større overflate, og kan ta opp vannet best mulig.  

6. Ikke still dem for varmt

Blomsterbuketten holder seg bedre hvis den står kjølig. Med andre ord bør du ikke stille vasen et sted hvor den får direkte sollys, som for eksempel i vinduskarmen, og heller ikke i nærheten av varmekilder, ved varmeovnen eller peisen.

... og still dem kjølig om natten

Hvis du vil være sikker på at buketten holder seg så lenge som mulig, bør du også stille dem kaldt om natten, f.eks. i gangen, i kjelleren eller i vindfanget.   

7. Hold dem unna fruktskålen

Kanskje visste du allerede at epler og pærer skiller ut mye etylengass, som kan påvirke modningen på både bananer og tomater. Men visste du at de også påvirker blomsterbuketten? Etylengassen fra frukten fremskynder nemlig aldringsprosessen. 

8. Sørg for å gi dem nok vann

Følger det blomstermiddel med, for å øke holdbarheten på blomstene, kan du enkelt fylle etter med vann hver dag. Hvis det ikke følger med skal du derimot skifte ut vannet hver dag. Da er det også en god ide å skjære stilkene på nytt.

Du kan også snitte blomstene som er igjen og lage en ny bukett av dem

9. Fjern visne blomster og blader

Har du en bukett med forskjellige blomster, kan det god være at noen av dem begynner å henge med hodet før de andre. Fjerner du de visne blomstene og bladene, er du derimot sikker på at de ikke skaper bakterieflora i vannet og påvirker holdbarheten til resten av buketten.

... eller lag en ny minibukett

Du kan også snitte blomstene som er igjen og lage en ny bukett av dem. Kommer du hjem til slappe tulipaner kan du også redde dem ved å skjære dem over på nytt og fylle på iskaldt vann i bunnen av vasen. Da kvikner de til.  Er alt håp ute, kan du alltids gå til det drastiske skrittet at du snitter dem av ved hodet, og setter dem i mindre vaser (som på bildet).

Sparetips

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk