Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks
Kjøkkentid

De beste tipsene til rengjøring av ovnen

Det er nok de færreste som synes at rengjøring av ovnen er en fornøyelse. Så hvorfor ikke gjøre det så lett som mulig? Vi har samlet noen gode råd for å få ovnen så ren som ny, uansett hvor skitten den er. Vår egen Linette har testet den ene metoden - bildene i artikkelen er fra hennes egen ovn.

Har din ovn selvrens?

Hvordan du skal holde din ovn ren avhenger av hvilken type ovn du har.

Pyrolyse

Hvis du har en pyrolyseovn, kan pyrolyseprogrammet klare det meste av oppgaven. Du skal bare tørke med en våt klut etterpå, når ovnen er nedkjølt. Husk at pyrolyseprogrammet varmer ovnen opp til over 400 °C, så hold deg hjemme mens det kjører.

Katalyse

Hvis ovnen din har katalystisk selvrens, er noen av sidene dens belagt med en spesiell emalje, som løpende holder dem rene. Ovnen krever likevel en smule manuell rengjøring, men det er viktig at du ikke bruker rengjøringsmidler, grønnsåpe eller ovnsrens på de veggene som er belagt med emalje. Det tåler de ikke.

Noen ovner har emalje kun på bakveggen, mens andre har på alle ovnens vegger. Det er aldri emalje på bunden av ovnen, så her kan du bruke grønnsåpe.

Damprengjøring

Hvis du har en dampovn har du kanskje også damprengjøring som er et slags selvrensende program akkurat som pyrolyse eller katalyse. Det som skjer er at ovnen varmer seg opp med hjelp av damp og etterpå er det lett at bare tørke av dampovnen inne i.

Rengjøring av ovnsrommet

Selve ovnsrommet kan rengjøres på flere måter. Vi har valgt ut to, men om du har en annen metode, så del den gjerne med oss!

Ovnrum dirty

Bruk grønnsåpe

Når du skal bruke grønnsåpe til rengjøring er det to måter å gjøre det på: En rask og en langsom. Hvilken metode du skal velge avhenger av hvor skitten ovnen er. Den raske er perfekt til en lett rengjøring, mens den langsomme er best til en katastroferammet ovn.

Den raske metoden er å smøre de innvendige overflatene med grønnsåpe og sette ovnen på mellom 50-100 °C. Når såpen begynner å boble, slukker du ovnen og vasker etter med vann, når den er nedkjølt. Ikke skru temperaturen høyere opp, da dette kan føre til at såpen brenner fast.

Den langsomme metoden er, igjen, å smøre ovnsrommet med grønnsåpe. Dekk deretter såpen til med plastfolie og la det sitte over natten. Daget etter kan du fjerne folien og vaske etter med vann. Dette er forøvrig også en god metode for å få stekebrettene dine rene.

Ovnrum clean

Bruk natron

Natron er litt av et vidundermiddel. Det er 100% naturlig og giftfritt, så selv et barn kan gjøre rent med natron. Når du rengjør ovnen din med natron, skal du bare blande en halv kopp natron med et par skjeer vann, så får du en tykk blanding. Smør ovnen inn i natronblandingen og la det sitte over natten. Neste dag kan du tørke over med vann og en klut eller en svamp.

Det er også en rask måte å bruke natron på. Hvis du smører ovnen inn i eddik og drysser natron over på eddiken, kan du raskt utføre en lett rengjøring.

Husk å pusse ruten - rengjøring av glasset i ovnsdøren

Når det kommer til rengjøring av ovnsvinduet, er det enkleste å ta glasset ut av døren og smøre det inn i grønnsåpe eller oppvaskmiddel. La det ligge en halvtimes tid, og vask av det i kjøkkenvasken.

Ovnlaage dirty

Glasset er som regel skrudd fast, men kan ganske enkelt løsnes. Se i bruksanvisningen om du er i tvil. Om ovnsvinduet ditt ikke kan tas ut, er du nødt til å rengjøre den direkte i ovnsdøren. Du kan bruke samme metode, det er bare litt mere tungvint.

Ovnlaage clean

Risten går i oppvaskmaskinen

Ovnsrister er vanligvis laget av rustfritt stål. Derfor kan de greit gå i oppvaskmaskinen, hvis du har plass til dem. Hvis du ikke har oppvaskmaskin, eller det ikke er plass til en ovnsrist, kan du igjen bruke grønnsåpe og plastfolie. En stål- eller skuresvamp er vennen din, hvis det er fastbrent skitt på risten.

Varmluftsovn? Husk viften

Hvis ovnen din har en varmluftsfunksjon, betyr det at det sitter en vifte et sted i ovnen. Den krever også rengjøring av og til. Se i bruksanvisningen din for å se hvordan du får viften ut. Husk å slå av hovedbryteren før du begynner å fikle med viften. Når viften er ute, kan du bare rengjøre den med vanlig oppvaskmiddel for hånd.

Særlig for dampovner

Fordi en dampovn bruker en del vann til å produsere damp, er det viktig å holde den tørr. Hvis dampovnen din ikke har et automatisk tørkeprogram, skal du selv tørke kondensen av etter bruk. Vannbeholderen skal også tømmes og tørkes regelmessig.

Noen ovner har automatisk avkalkning, men hvis ovnen din ikke har det, skal du gjøre det manuelt. Det kan du gjøre ganske lett ved å tilsette eddik til vannet og kjøre ovnens avkalkningsprogram.

Et godt tips før neste rengjøring: Forebygging

Du har muligens hørt at det er en god idé å legge et stykke sølvfolie i bunnen av ovnen, så du slipper å rengjøre ovnens bunn. Det vil vi ikke anbefale, fordi sølvfolien kan brenne fast i bunnen av ovnen. I stedet kan du legge sølvfolie i en langpanne på nederste nivå i ovnen.

Hvis uhellet er ute, og sølvfolien brenner fast, er det kun langpannen det går ut over. Sølvfolien kan samle opp fett og skitt mens ovnen kjører, så det aldri havner på bunnen av ovnen og brenner fast.

Flere rengjøringstips

Rengjøring
Vedlikehold

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk