Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Handlekurv
Shop
Hvitevarer

Derfor blir ikke oppvasken din tørr i oppvaskmaskinen

Oppvaskmaskinen er nettopp ferdig, du åpner døren og forventer å se skinnende rent og tørt servise, men resultatet er plaskvått. Les med her, vi viser deg hvordan du får bukt med problemet. 

Annonsesamarbeid med Bosch

Derfor blir ikke serviset tørt i oppvaskmaskinen

Du bruker ikke nok glansemiddel

Selv om oppvaskmaskinen er utstyrt med den nyeste tørketeknologien, har man ofte bruk for hjelp til tørkingen. Her kommer glansemiddelet med inn i bildet. Glansemiddelet senker nemlig overflatespenningen på serviset, slik at vanndråpene brer seg ut og tørker raskere.

LES OGSÅ: Trenger du glansemiddel og salt når du bruker oppvasktabletter?

Du vasker mye plastikk-servise

Når du vasker plastikkservise i oppvaskmaskinen, har du sikkert lagt merke til at det ikke blir helt tørt? Plastikk holder nemlig ikke like godt på varmen som glass, og det påvirker tørkingen, fordi oppvaskmaskinen tørker ved hjelp av varme.  Mot slutten av oppvasken varmer oppvaskmaskinen nemlig vannet til en høy temperatur, ofte helt opptil 60-70 grader. Serviset varmes dermed opp, og fordi innsiden av oppvaskmaskinen har en lavere temperatur en serviset, kondenserer vannet og setter seg på innsiden av maskinen i stedet for på serviset.

skylle_tallerkenen.jpg

Du skyller serviset før du setter det i maskinen

Det har vært mye diskusjon om det er nødvendig å vaske tallerkenene, eller glassene, før de settes i oppvaskmaskinen. Men det danske Forbrukerrådet Tænk og produsentene Miele og Electrolux anbefaler faktisk at du nøyer deg med å skrape matrestene vekk.Er oppvaskmaskinen din ny sender den kun 9-12 liter vann gjennom systemet, hver gang den tar oppvasken for deg. Ifølge det danske forbrukerrådet Tænk bruker du opptil 11 liter mer vann enn nødvendig, hvis du skyller av tallerkenene først – du risikerer altså å bruke dobbelt så mye vann som normalt, på noe som ikke er nødvendig. 

Du kan nøyes med å skrape matrestene vekk

Moderne oppvaskmaskiner og oppvaskmiddel kan saktens klare det som er igjen på tallerkenene etter at du har skrapt matrestene ned i søppelspannet. Det er også viktig at du får skrapt vekk restene, slik at de ikke danner propper i filteret og i avløpet.

Det kan faktisk gi et dårligere resultat å skylle serviset av først, fordi de fleste nye modellene har en automatikk som analyserer hvor skitten oppvasken er. Har du allerede fjernet det meste av skitten, senker maskinen temperaturen og korter ned tidsforbruket, og da er det ikke sikkert at maskinen når å bli varm nok til å ta knekken på bakteriene, eller til at tørkingen fungerer optimalt.

Hva med rester som sitter fast?

Hvis du skal vaske opp lasagneformen, eller utstyr med gjenstridige rester, anbefaler vi at du setter disse i bløt først, før du setter dem inn i maskinen. Her er det også en god ide å bruke et intensiv program, og ikke et normal program, for å være helt sikker på at disse blir helt rene. 

Vil ikke maskinen ta skade av det?

Ifølge Tommy Christoffersen, produktsjef hos Miele Norge, har oppvaskmaskinen godt av at du etterlater litt saus og fett på tallerkenene. Faktisk kan dette hjelpe til med å smøre oppvaskmaskinen, slik at den vasker bedre.

Zeolith-tørking kan være løsningen

Da det danske forbrukerrådet TÆNK testet oppvaskmaskiner i 2015 klatret en av modellene fra Bosch til topps. Den hadde nemlig Zeolith-tørking, som i følge forbrukerrådet gir en super vaske- og tørkeevne med lavt energi- og vannforbruk, og som til og tørker plastikkbeholdere.

Embedded content: https://.youtube.com/embed/4XXqw-B_Q-o

Hvordan fungerer Zeolith?

Zeolith-tørkingen fungerer ved at maskinen sirkulerer fuktig luft under oppvask. Imaskinen finner du også mineralet zeolith, som absorberer den fuktige luften under tørkeprosessen, varmer den opp, og sender den tørre luften tilbake i oppvaskmaskinen, så serviset tørker bedre.Vår opplevelse er at Zeolith-tørking sparer en del på energiforbruket - og desto viktigere, så sørger den for at serviset er helt tørt etter oppvask. Vil du lese mer om Zeolith kan du besøke hjemmesiden til Bosch. Du kan også ta en kikk på våre Zeolith modeller.

Flere tips til kjøkkenet

Vedlikehold
Kjøkkentid

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk