Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Derfor bråker kjøleskapet ditt - og hva du kan gjøre med det

Kjøleskapet har en helt sentral posisjon på kjøkkenet, men det betyr ikke at det også skal ha en sentral posisjon i bevisstheten Faktisk har vi det best med kjøleskapet vårt, når vi ikke kan høre det. Om kjøleskapet ditt bråker, får du nå noen tips til hva som kan være galt.

Hvilke lyder lager kjøleskapet?

Alle kjøleskap har forskjellige "driftslyder" som er forbundet med spesifikke funksjoner, for eksempel automatisk avriming. Om det helt nye kjøleskapet ditt lager merkelige lyder, kan det være en del av driften.

Litt lyd kan ikke unngås

Boblelyder eller små smell kommer typisk fra kjølevæsken, som presses rundt i kjøleskapet. Summelyder, vibrasjoner og andre metalliske lyder har ofte noe å gjøre med rørsystemet og høres typisk i forbindelse med avriming. Begge deler er helt normalt. Det samme gjelder forskjellige bankelyder, som også kan oppstå når kjøleskapet avrimes.

Hvis det er ekstra ille

Hvis lydene er høyere enn normalt eller høyere enn du hadde forventet, kan det være flere forklaringer. De aller fleste kan du selv løse uten besøk fra en tekniker. Her kommer de vanligste årsakene til støyen:

Skapet er ikke i vater

Hvis kjøleskapet ditt ikke står helt rett, kan det påvirke sirkulasjonen til kjølevæsken i skapet eller legge ekstra press på den ene siden. Det kan gi mer støy, særlig hvis kjøleskapet samtidig ikke står helt stabilt. Sørg ferdig for at kjøleskapet ditt står helt rett, og ikke kan rikkes.

köleskabsdoer lukkes

Kjøleskapsdøren lukkes ikke tett

Hvis kjøleskapsdøren din ikke lukkes helt tett, vil kompressoren jobbe overtid for å kjøle maten ned. Det skaper bråk, og det sliter på kjøleskapet, slik at levetiden blir kortere. Det kan muligens løses ved å lukke døren litt hardere, men om den overhodet ikke er tett, må du få tak i en tekniker.

Skapet står for tett mot en vegg

På baksiden av kjøleskapet ditt sitter kompressoren, den sørger for å holde temperaturen nede. Slik som en hver annen motor vil den gi lyd fra seg og vibrere litt når den kjører. Om kjøleskapet står for tett på bakveggen - eller sideveggen, hvis det er en innebygd modell - kan vibrasjonene forplante deg til veggene, noe som øker støynivået.

Dette kan ganske enkelt løses ved å flytte skapet litt lengre ut fra veggen.

Noe har falt ned bak kjøleskapet

Mye støy kan også skyldes at det har falt noe ned bak kjøleskapet. Det kan enten ligge i klem mellom skapet og veggen, eller bare ligge å presse inn mot kjøleskapet. Det gir samme problem, som hvis skapet står for tett mot veggen.

Matrester i avløpet

Bakerst i kjøleskapet er det et avløp, dette kan bli tilstoppet. Det skjer som følge av at matrester og lignende blokkerer avløpet. Resultatet er at det kan komme vann på kompressoren, som bråker når det fordamper. En grundig rengjøring av kjøleskapet ditt kan derfor være med på å fjerne støyen.

koeleskab reparatoer

Kompressoren er gått i stykker

Hvis kjøleskapet bråker helt uutholdelig, og problemet oppstår plutselig, er kompressoren sannsynligvis gått i stykker. Det kan også ha kommet luft i systemet. I begge tilfeller må du få tak i en tekniker til å løse problemet.

Flere kjøleskapstips

Hjelp og svar
Vedlikehold

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk