Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Derfor hopper og rister vaskemaskinen din - og slik får du den til å stå stille

Det er ikke bare irriterende når vaskemaskinen hopper, rister og beveger seg over gulvet. Får den lov til det for lenge kan den ta skade, og det samme kan gulvet. Her gir vi de mest sannsynlige forklaringene på problemet - og naturligvis løsningene, som får maskinen til å holde seg på matten.

Er vaskemaskinen montert riktig?

Er vaskemaskinen helt ny, og har den likevel problemer med å stå stille? Da er det kanskje monteringen det er noe galt med. Sjekk en ekstra gang at den ble montert som det står i bruksanvisningen - det er første skritt mot å få løst problemet.

Har du fjernet transportbeslagene?

Dette er nok den vanligste feilen. På nye vaskemaskiner er det montert transportbeslag på baksiden, som sikrer at maskinen ikke blir skadet under transport.

Glemmer du å fjerne transportbeslagene, vil vaskemaskinen hoppe og flytte på seg når den er i gang, og da er det en risiko for at den blir skadet, og i verste fall går i stykker. Skyldes skaden at du har glemt å fjerne beslagene, skal du være oppmerksom på at dette ikke dekkes av garantien.

Det sitter mellom 2 og 5 transportbeslag på en ny vaskemaskin, alt etter merke og modell, og de er ikke vanskelige å fjerne. Ta en kikk i bruksanvisningen hvis du er i tvil om hvordan du skal fjerne dem. Som regel vil du her finne en detaljert veiledning som kan hjelpe deg på vei.

Står vaskemaskinen i vater?

For å stå stabilt skal vaskemaskinen være i vater og hvile på alle fire ben. Har vaskemaskinen justerbare ben, kan du kanskje løse problemet ved å justere på disse til vaskemaskinen er helt i balanse.

Problemet kan også skyldes et glatt gulv, f.eks. badefliser. Hvis vaskemaskinen beveger seg rundt på flisene, kommer den raskt til å stå skjevt. For å unngå dette, kan du sette gummiføtter på maskinen, eller stille den på en sklisikker matte. Det samme gjelder hvis det er en helning i gulvet, som øker risikoen for at vaskemaskinen beveger seg.

Står den på tregulv?

Det er ikke bare flisegulv som kan gi problemer. Tregulv er "levende" i en annen forstand enn flisegulv, og vibrasjonene fra vaskemaskinen kan forplante seg i gulvet og virke ekstra kraftige. Bor du i en leilighet, går dette særlig utover naboene i etasjen under.

Problemet kan løses ved å plassere maskinen på en 2 cm tykk, vannfast kryssfiner plate, som har samme mål som maskinens dybde og bredde.

Er lagrene defekte?

En bankende eller hylende lyd kan noen ganger skyldes defekte lagre. Problemer med lagrene kan du også oppdage ved at det kommer rust- eller oljeflekker på klærne. Nye lagre kan kjøpes som reservedeler, og du kan enten skifte dem selv eller få en fagperson til å gjøre det.

Er støtdemperne defekte?

Et annet mekanisk problem kan skyldes slappe eller defekte støtdempere. Når støtdemperne ikke fungerer går det ut over vaskemaskinens fjæring - og det sliter til slutt også på lagrene. Støtdemperne kan du også kjøpe som reservedeler og installere selv, eller du kan overlate arbeidet til en profesjonell.

Er lofilteret tilstoppet?

Et tredje problem med mekanikken kan finnes i et tilstoppet lofilter. Er lofilteret tilstoppet, kommer ikke vannet raskt nok ut av maskinen. Det betyr at maskinen sentrifugerer med for mye vann, noe som igjen fører til støy og en urolig maskin.

Lofilteret er heldigvis lett å tømme, som du kan se i videoen nedenunder (legg merke til at videoen er på dansk).

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=JKur1G_mvc0

Er det for mye ubalanse?

Ubalanse i maskinen kan også føre til ustabilitet, og en vaskemaskin som flytter seg og bråker. Ubalanse kan oppstå når du vasker store ting som f.eks. dyner og lakener, eller hvis det kun er få ting i maskinen.

Moderne teknologi løser problemene

vaskemaskine

Hvitevareprodusentene arbeider hele tiden på å løse både små og store hverdagsproblemer - og det gjelder også problemet med ristende og hoppende vaskemaskiner.

LG lanserte nylig en vaskemaskin i Centum-serien, som ligger i den luksuriøse enden av skalaen. Vaskemaskinen er bl.a. utstyrt med en vibrasjonssensor, som automatisk justerer sentrifugeringshastigheten for å sikre balanse i trommelen, og et balanseringssystem som fungerer som en motvekt til klesvasken og forhindrer ubalanse. I tillegg er den indre trommelen ekstra godt isolert, og vaskemaskinen er utstyrt med et unikt dempingssystem, så vibrasjonene forblir inne i maskinen.

Vaskemaskinen er faktisk så stille at verdens høyeste korthus ble bygget på toppen av den, mens den var i gang, vel å merke:

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=bthVcI9M2lg

I tillegg til å være så stabil og rolig at du kan bygge korthus på den, er vaskemaskinen også særdeles driftssikker. Fordi den vibrerer så lite i forhold til andre vaskemaskiner, er det også mindre slitasje på de enkelte delene - og det er nettopp derfor LG gir hele 20 års garanti på motoren.

Flere tips til vaskemaskinen

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk