Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer

Derfor lager induksjonstoppen din klikke- og tikkelyder

Den nye induksjonstoppen din lager noen merkelige lyder, den tikker, klikker og durer svakt mens du bruker den. Er det normalt? Svaret er som regel ja, men les med, så får du hele forklaringen.

Hvordan fungerer induksjon?

Induksjon er en todelt prosess. Under overflaten på platetoppen ligger det spoler av kobbertråd som skaper et magnetfelt, når du slår den på. Magnetfeltet har ingen effekt i seg selv, og det er derfor sonen slår seg av hvis det ikke står en kaserolle, eller en stekepanne på den.

Og det er nettopp pannene og kaserollene som står for den andre halvdelen av prosessen.  Når de står på kokesonene, varmer magnetfeltet bunnen opp, så du kan sette i gang med matlagingen. I videoen nedenunder gir amerikanske GE appliances deg en nærmere forklaring på hvordan det hele fungerer.   

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/QPd963cCeec

Hvor kommer lydene fra?

Men hva har dette med lyder å gjøre? Induksjonstopper har flere normale driftslyder, som du ikke blir kvitt. Hvis du bruker platetoppen på lav varme, f.eks. på det laveste effekttrinnet, kan det komme noen klikkelyder, mens den på høy varme lager brummelyder.Bruker du flere av kokesonene på en gang, kan det også hende at platetoppen gir fra seg noen høyfrekvente lyder.

Ingen grunn til bekymring - det er viften som summer

Summelyden, som du komme til å høre opptil flere ganger, kommer fra ventilatoren i platetoppen. Den sørger for at elektronikken ikker blir overopphetet og gir også fra seg lyd selv om platetoppen er slukket.

Lydene som vi har beskrevet her er helt normale, og er en av tingene man skal venne seg til, når man går fra en sedvanlig platetopp til en induksjonstopp. Men lydene burde likevel ikke være så høye at de blir plagsomme. 

Bruker du feil utstyr? 

Opplever du at det kommer unormalt høye lyder fra induksjonstoppen kan en av forklaringene også være at du ikke bruker riktig utstyr på kokesonene. Gryter og panner skal helst ha en tykk bunn av magnetisk jern, men mange produsenter bruker andre materialer.

Utstyr som er laget av 100% kobber, aluminium eller ikke-magnetisk rustfritt stål virker for eksempel ikke, mens utstyr med såkalt sandwich bunn (en bunn med en over- og underflate i et materiale, og et annet materiale i midten) ofte virker, men kan være med til å forsterke lyden.

Test kjøkkenutstyret ditt med en magnet

Du kan lett teste om utstyret ditt virker ved hjelp av en magnet. Hvis magneten sitter fast på bunnen av kasserollen eller stekepannen så kan du enkelt bruke dem sammen med induksjonstoppen.

Det beste resulatet får du, både lyd- og mtalagingsmessig, hvis du bruker kasseroller som har 100% jern i bunnen.Har du erfaringer med en induksjonstopp som klikker, og fant du en god løsning på det, så skriv en kommentar til oss. Vi vil gjerne høre fra deg.

Flere tips til det moderne kjøkken

Hjelp og svar
Kjøkkentid

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk