Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt

Du har vel ikke glemt å avkalke vaskemaskinen og oppvaskmaskinen?

Dersom kalk fester seg i hvitevarene dine risikerer du at energiforbruket øker. Kalken blokkerer nemlig vanntilførselen og da må maskinene vaske ekstra hardt, for å oppnå samme resultat som før.

Du risikerer også å få kalkflekker på serviset i oppvaskmaskinen, og at klærne ikke blir helt rene i vaskemaskinen. Heldigvis er det ikke vanskelig å avkalke maskinene. 

Skal du avkalke maskinene?

Kalk hoper seg opp i maskinen, etterhvert som vannet løper gjennom den. Desto mer kalk det er i vannet, desto mer kalkavleiringer legger det seg i maskinen. I største delen av Norge leveres vannet fra overflatevann, og ikke fra grunnvann. Så selv om grunnvannet skulle være kalkrikt der du bor, er det ikke dermed sagt at du vil støte på problem med kalk i vannet.

Er du i tvil om hardheten i vannet der du bor, finner du ofte informasjon om dette på hjemmesiden til din kommune. Og mener du at maskinene trenger en avkalking, gir vi deg noen gode råd nedenunder.

Hvor ofte skal du avkalke vaskemaskinen?

Har du problemer med hardt vann, og kalk som samler seg i vaskemaskinen, kan det være en god ide å avkalke vaskemaskinen 1-2 ganger i året.Jo hardere vann, jo oftere bør du gjøre det. Bor du i et område med hardt vann, så bør du faktisk avkalke vaskemaskinen hver 3. måned.

Hvordan avkalker du vaskemaskinen?

Det er faktisk overraskende enkelt å avkalke hvitevarer. Når du skal avkalke vaskemaskinen er det meste gjort, når du har kjøpt inn avkalkningsmiddelet.

Her skal du bare være obs på å lese bruksanvisningen, før du velger avkalkningsmiddel.

Sjekk bruksanvisningen 

Er trommelen laget av aluminium, eller har den en spesiell emalje, bør du velge et avkalkningsmiddel som er skånsomt mot dette. Informasjon om hvordan du best avkalker maskinen, finner du i bruksanvisningen. 

Bruk riktig mengde

Når du har handlet inn avkalkingsmiddel, heller du det i vaskemiddelskuffen. På emballasjen finner du instruksen for hvor mye middel du skal bruke, typisk trenger du 100 gram pr. 5 liter vann. Deretter kjører du en tom maskin på 90 °C. Husk å tømme filteret i maskinen, når vasken er ferdig.

Hvor ofte skal du avkalke oppvaskmaskinen?

Hvor ofte du bør avkalke oppvaskmaskinen avhenger faktisk om du bruker salt i maskinen når du vasker opp. Bruker du salt, er det kun nødvendig å rense oppvaskmaskinen 1 gang om året. Saltet setter nemlig hardt mot hardt, så kalken ikke samler seg så raskt. Er vannet hardt der du bor, skal du avkalke 2 ganger om året, hvis du bruker salt, eller hver annen måned hvis du ikke bruker salt.

Hvordan avkalker du oppvaskmaskinen?

Hvordan avkalker du oppvaskmaskinen?

Du kan også kjøpe avkalkningsmiddel til oppvaskmaskinen, men helt vanlig sitronsyre fungerer også fint. 

Bruk riktig mengde

Akkurat som med vaskemaskinen heller du sitronsyren, eller avkalkningsmiddelet (ca. 100 gram pr. 5 liter vann), i oppvaskmiddelkammeret og kjører en tom maskin. Husk å følge anbefalt dosering på emballasjen.

Vask glassene samtidig

Du bør ikke vaske servise, når du avkalker, fordi sitronsyren og oppvaskmiddelet motvirker hverandre. Har du glass med kalkflekker, kan du saktens sette dem i maskinen, mens den avkalker. De blir nemlig fine og blanke av det.

Flere rengjøringstips

Vedlikehold
Hjelp og svar

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk