Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Matlaging

Enkel Halloween snacks - ristede gresskarfrø

Halloween og utskårede gresskar går hånd i hånd, men visste du at du kan lage deilig snacks av det som ofte går i søpla? Gresskarfrøene gjemmer seg i innmaten (pulpen) i gresskaret, og hvis du vasker, tørker og rister dem, har du snacksen klar til Halloween festen. Her får du 5 varianter, som garantert kommer til å imponere gjestene.

Hvorfor finner vi gresskar i butikken i oktober?

I Norge legger vi oftest merke til gresskarene i oktober måned, når Halloween nærmer seg og butikkene bugner av oransje rundinger. Noen er på størrelse med badeballer (alminnelig gresskar), andre med små fotballer (Hokkaido).

Populær i Nord Amerika og Mexico

Gresskaret kan dateres helt tilbake til ca. 7000 år f.Kr. og ble, om man skal tro historien, først funnet i meksikanske huler. Siden den tid er gresskaret blitt en svært så populær grønnsak i Nord Amerika og Mexico, og har også spredd seg til resten av verden, godt hjulpet av den Irsk/Amerikanske tradisjonen Halloween.

Som regel blir gresskarene skåret ut i uhyggelige mønstre, og de stilles gjerne på trappen med lys eller lykt i. Noen tar dem også i bruk til matlaging til f.eks. supper eller pai.  

(U)hyggelig god snacks

De små gresskarkjerner, kalt "pepitas" av meksikanerne, brukes som ingrediens i flere meksikanske retter og blir også servert som snacks. I Amerika er gresskarfrøene også svært populære rundt Halloween tider.

Gresskarfrø inneholder mye næring

At frøene har et høyt næringsinnhold, og er en god kilde til protein, magnesium og zink, har også gjort dem svært populære i baking, f.eks. som topping på rundstykker og brød.Gresskarfrøene smaker utrolig godt, men kanskje har du lagt merke til at de smaker aller best når de har vært en tur i ovnen? Nedenunder får du en enkel innføring i hvordan du rister dine egne gresskarfrø.

Ristede gresskarfrø til Halloween.

Det trenger du:

 • 1 alminnelig gresskar
 • Bakeplate og bakepapir
 • Forvarmet ovn, 150 grader
 • Skje og dørslag
 • Oliven olje og salt
 • Krydder

Vask, sorter og sikt gresskarfrøene

Om det er suppe, pai eller uthulede og uhyggelige jack-o'-lykter du lager, så er fremgangsmåten som regel den samme. Først skjærer du av toppen av gresskaret, og deretter bruker du en skje til å skrape ut innmaten.

Når du lager ristede gresskarfrø, tar du vare på innmaten, og legger den i et dørslag. I dørslaget sorterer du frøene fra. Det er frøene du har bruk for, så resten av innmaten går rett i søpla. Skyll frøene i kaldt vann og rist dem i dørslaget, til de er tørre. 

Hvordan rister man gresskarfrø.

Tørk gresskarfrøene og smak til med salt og krydder

Når du har vasket, sortert og siktet frøene, er de klare til å tørkes. Det første du skal gjøre å kle en bakeplate med bakepapir og pensle litt oliven olje på det. Deretter sprer du frøene utover bakepapiret, i ett lag, og setter bakeplaten inn en forvarmet ovn, 150 grader, i 30 minutter. 

Når frøene er tørre, kan du helle dem i en bakkebolle og tilsette salt og krydder. Jeg hadde bare salt på mine, men her er det bare å ta fantasien i bruk.  Hell frøene tilbake på platen og sett den tilbake i ovnen. Stek i 20 minutter til, til frøene blir sprø og gylne i fargen.

ulike krydder

Lag din egen Gresskar-snacksvariant

Den søte

Kutt ut saltet og bland i kanel og sukker, før du setter platen inn i ovnen for andre gang.

Den indiske

Når frøene er ferdigstekt kan du blande dem med litt Garam Masala og evt. noen rosiner.

Den spanske

Bland de ferdigstekte frøene med paprika og skåldede mandler, som er finskåret på langs.

Den italienske

Bland de ferdigstekte frøene med parmesan og oregano.

Flere gode oppskrifter

Snacks

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk