Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks
Kjøkkentid

Er det egentlig en god ide å vaske vinglassene i oppvaskmaskinen? Eller skal de vaskes for hånd?

Det blir ofte sagt at man ikke skal vaske vinglassene i oppvaskmaskinen. Og har du en gammel oppvaskmaskin stemmer det nok. Men moderne maskiner har jo programmer som tar vare på vinglassene. Så hva er riktig? Vi gir deg svaret her.

Før du setter i gang – hva anbefaler produsenten?

Det er stor forskjell på hva de ulike produsentene anbefaler når det kommer til vasking og vedlikehold av vinglass.

Flere merker har faktisk en egen veiledning som forteller deg hvordan du skal passe på dem. Og mens noen av produsentene fraråder maskinvask, har andre, f.eks. danske Rosendahl og Holmegaard, grundige beskrivelser av hvordan du bør vaske glassene i oppvaskmaskinen.

Før du setter i gang, er det med andre ord en god ide å sjekke hva produsenten sier om dine vinglass.

Skal vinglasset vaskes for hånd, eller kan det vaskes i oppvaskmaskinen?

Når du vasker vinglassene for hånd

Avhengig av hva produsenten anbefaler, og hva du selv er mest komfortabel med, skal du vaske vinglassene for hånd. Her har vi samlet noen gode råd, som hjelper deg med å forlenge levetiden på glassene.

Bruk en ren oppvaskbørste og vask ved 40 grader

Du trenger ikke å skylle glassene før de skal vaskes. Det holder å tømme vinrestene i vasken. Og når du skal vaske dem, anbefaler vi at du bruker et oppvaskmiddel uten parfyme og en børste som er helt ren. Glassene bør vaskes i vann som er ca. 40 grader varmt. En høyere temperatur kan nemlig skade glassene.

LÆS OGSÅ: Derfor blir glassene hvite i oppvaskmaskinen

Skyll med rent vann og bruk rene kjøkkenhåndklær

Når glassene er vasket, bør du skylle etter med rent vann, slik at du er sikker på at det ikke sitter rester av oppvaskmiddel på innsiden eller utsiden av glasset. La glasset dryppe av på et oppvaskstativ, eller ved å holde det over vasken med hodet ned.

Tips: Ikke tørk glassene med kjøkkenhåndklær som er vasket med parfymert vaskemiddel eller skyllemiddel. De absorberer ikke fuktigheten så godt. Tørk og puss vinglasset forsiktig, til det er helt tørt. Hold heller fast på glasset enn på stetten. Glasset er mer skrøpelig når det har blitt vasket, og du risikerer at stetten knekker, hvis du holder for hardt.

Still glasset med stetten ned og hodet opp 

Når glasset er helt tørt, kan du holde det mot nesen. Lukter det av oppvaskmiddel er det ikke helt rent. Deretter kan du stille glasset på plass, med stetten først og åpningen opp. Skulle det sitte fuktige rester i glasset vil disse fordampe.

LES OGSÅ: Derfor blir ikke oppvasken din tørr i oppvaskmaskinen

Moderne oppvaskmaskiner har spesialprogrammer til oppvask av glass.

Når du vasker vinglassene i oppvaskmaskinen

Som nevnt tidligere, bør du sjekke hva som gjelder for dine glass, før du vasker dem for hånd eller i oppvaskmaskin. Har du allerede vasket vinglas i oppvaskmaskinen, og er fornøyd med resultatet, er det heller ingen grunn til å endre vane. Det er bare noen ting du skal være obs på.

LES OGSÅ: Trenger du glansemiddel og salt når du bruker oppvasktabletter?

Sjekk at glassene står stabilt 

For det første bør du sjekke at det er nok glansemiddel og salt i oppvaskmaskinen.  Når lampene lyser på maskinen, er det gjerne på tide å helle mer på.  Plasser også vinglassene slik at de står stabilt. De skal ikke stå for tett, og skal stå så stødig at de ikke risikerer å velte. Noen oppvaskmaskiner har spesielle glassholdere i oppvaskmaskinen. Disse kan kjøpes som tilbehør, hvis ikke din har det. Har maskinen et glassprogram, er det dette programmet du skal bruke. Velg ellers et skåneprogram med temperaturer på mellom 35-45 grader og en kort vasketid.

La glassene dampe av seg

Når maskinen er ferdig, er det en god ide å åpne den og la glassene dampe og kjøle av seg, før du tar dem ut og tørker dem. Igjen er det viktig at du bruker et rent kjøkkenhåndkle. Og husk, still de rene glassene i skapet med stetten ned.

Flere oppvasktips

Rengjøring
Vedlikehold

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk