Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Gode råd

Får klærne hull i vaskemaskinen? 6 tips for å løse problemet

De fleste av oss har opplevd det. En t-skjorte kommer ut av vaskemaskinen med bittesmå hull i stoffet, som ikke var det fra før. Hullene vokser seg langsomt større, og til slutt er det ikke noe annet å gjøre enn å kaste t-skjorten. Hva skjer egentlig inne i vaskemaskinen når hullene oppstår - og hvordan stopper du det?

1. For mye klær i maskinen

Det er fristende å stappe alle klærne det er mulig å få plass til inn i vaskemaskinen. Du sparer kanskje en vask og kan vaske alle klærne på en gang. Men det er altså flere grunner til at det er en dårlig idé å overfylle maskinen.

For det første belaster det trommelen og motoren, men det har også en annen konsekvens: Det øker risikoen for at du får skader på klærne dine.

Klærne kan sette seg fast

Klærne kan nemlig sette seg fast mellom dørpakningen og trommelen, eller mellom dørpakningen og glasset i døren. Dørpakningen er den gummiringen som sitter i åpningen til vaskemaskinen, og som sikrer at døren sitter helt tett.

Egentlig er vaskemaskiner designet slik at klærne ledes vekk fra området - men er maskinen overfylt, er det ikke plass til å lede klærne vekk. Dersom klærne sitter fast i pakningen når sentrifugeringen er i gang, kan du nesten forestille deg resultatet - og det er ikke pent.

2. Klær med dårlig kvalitet

Mange opplever spesielt små hull i lette t-skjorter og bluser. De får helt små, nesten mikroskopiske hull, selv om alt annet i vaskemaskinen ikke har fått skader. Er det kun t-skjortene dine som får hull - er det da virkelig vaskemaskinens skyld?

Det korte svaret er nei. Vaskemaskinen er som oftest uskyldig, og problemet henger sannsynligvis sammen med kvaliteten på blusene. Som forbruker er det ikke alltid like lett å gjennomskue kvaliteten, den henger nemlig ikke alltid sammen med prisen. At en t-skjorte er produsert i Asia er heller ikke ensbetydende med dårlig kvalitet. Det er derfor ikke noe annet å gjøre enn å prøve deg fram og finne en kvalitet som fungerer for deg og din vaskemaskin.

3. Feil vaskeprogram

Hvor mange vaskeprogrammer har vaskemaskinen din - 10, kanskje 20? Og hvor mange programmer bruker du, 3 eller 4 forskjellige programmer? Vi er mange som heller ikke leser vaskeanvisningen i klærne, og vet kanskje ikke engang hva de forskjellige symbolene betyr?

Bruk riktig vaskeprogram når du vasker klær

Vasker du tynne og fine tekstiler på samme måte som alt annet tøy, får du raskt et problem. Det gjelder både lengden på vaskeprogrammet og hvor hardt maskinen sentrifugerer. Vær derfor forsiktig med spareprogrammene når du vasker fine tekstiler - de kjører nemlig lenger tid for å spare vann, og det betyr også at klærne dine belastes over lenger tid.

4. Feil bruk av vaskemiddel

Om du over lenger tid bruker vaskemiddel av for dårlig kvalitet, kan du skade fibrene i klærne. Det gir ikke hull med det samme, men med tiden vil klærne dine bli mer skjøre, og det øker også risikoen for små, irriterende hull.

Vasker du i tillegg delikate tekstiler med feil vaskemiddel, f.eks. hvis du ikke bruker vaskemiddel spesielt til ull og silke - dvs. uten enzymer - risikerer du å ødelegge fibrene, og da står ikke klærne til å redde.

5. Klærne blir skadet av andre klær

Det er viktig å forberede vasken, før du legger den inn i vaskemaskinen. Lukk glidelåser og knapper, vreng innsiden ut og tøm lommene. En skrue i en lomme kan gjøre stor skade hvis den blir sentrifugert med 1600 omdreininger i minuttet i en fylt vaskemaskin.

Bruk vaskeposer

Noen klesplagg er ekstra utsatt for å få hull eller løse tråder - det kan f.eks. være strikkeplagg eller klær med blonder. Når du vasker disse, er det en god idé å bruke vaskeposer. På den måten er du sikker på at de ikke tar skade av en glidelås, eller andre ting som kan sette seg fast og rive hull. Bh-er bør f.eks. alltid legges i pose, så er du sikker på at hempene og spilene ikke stikker ut og skader maskinen eller annet tøy.

Husk å lukke glidelåsen, før du vasker jeans

6. En helt annen forklaring

Problemet kan også oppstå et helt annet og mer uventet sted enn i vaskemaskinen. Flere opplever at benkeplaten av stein, tre eller granitt kan gi være synderen. Det kan f.eks. være på badet, når du lener seg inn mot speilet, eller når du står og lager mat på kjøkkenet.

Ta derfor på deg et forkle når du arbeider på kjøkkenet, og beskytt klærne dine på badet ved f.eks. å legge et håndkle på kanten av bordet - det kan også være med til å løse problemet. Pass også på at du ikke setter fast t-skjorten i glidelåsen på buksa eller jakken, når du kler på deg.

Siste utvei

Har du vært gjennom hele listen, og er helt sikker på at du ikke gjør noen av de nevnte feilene? Først da bør du vurdere å kontakte en tekniker. I de aller fleste tilfellene handler det nemlig om at vi bruker vaskemaskinen feil.

Husk, vaskemaskinen din gjør ikke forskjell på klærne du putter i den. Om hullene alltid dukker opp i en bestemt t-skjorte eller i et bestemt stoff, skyldes det nesten alltid et av punktene på listen - og ikke vaskemaskinen. Som utgangspunkt er vaskemaskinen ikke i stand til å skade klærne dine, med mindre den brukes feil. Er det kommet hull i klærne, kan du derfor trøste deg med at det som regel er lett å løse problemet, ved å endre på varner.

Flere gode vasketips til deg

Vedlikehold

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk