Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Kjøkkentid

Flekker på bestikket? Slik fjerner du rusten i oppvaskmaskinen

Setter det seg rustflekker på bestikket? Vi viser deg hvordan du forebygger problemet, og hva du skal gjøre for å fjerne flekkene.

Hvor kommer rusten fra?

De små jernpartiklene, som danner rusten, blir virvlet opp i oppvaskmaskinen, mens den vasker opp. Og veien hit finner de på flere måter: 

Kjøkkenredskaper og kjøkkenutstyr av jern

Den vanligste synderen er faktisk kjøkkenutstyr og kjøkkenredskaper i jern, som vaskes i oppvaskmaskinen. Ifølge hvitevareprodusenten Scandomestic er det ofte hvitløkspresseren, eggedeleren eller sikten som sprer rusten i vannet. Vasker du opp ting som allerede er angrepet av rust i oppvaskmaskinen, risikerer du også at de sprer rusten med vannet og "smitter" f.eks. det du har i bestikkurven.

hvitløkspresseren kan spre rust i oppvaskmaskinen

Rustne eller skadede maskindeler

I følge det danske forbrukermagasinet Samvirke.dk kan problemet også være uttrekkskurver, eller andre maskindeler i maskinen. Dersom det går hull på gummien eller plastikken, blir metallet eksponert og da sendes rusten rundt i maskinen, så snart den går i gang.

Kurvene kan du reparere med epoxylim eller flytende emalje - tar du turen i det lokale byggemarkedet, vil de nok hjelpe deg med å finne det rette produktet. For å forebygge rust har mange nye oppvaskmaskiner kurver som er laget i ren plastikk, men i eldre modeller kan det stadig gjemme seg et metallskjelett, som du skal være oppmerksom på. Du kan vurdere å henvende deg til leverandøren, hvis problemet vedvarer.  

Hvordan får jeg bukt med rusten?

Når skaden først er skjedd, og bestikket får flekker igjen og igjen, og oppvaskmaskinen smitter flere og flere i bestikkurven, hva gjør du da? Her får du to muligheter:

Aluminiumsfolie 

Scandomestic råder deg til å rulle sammen to stykker med aluminiumsfolie til baller – de skal rulles lett sammen, ikke krølles helt sammen. Alumininumsballene skal du legge i bestikkurven, før du vasker en full maskin på alminnelig vask.Rusten burde nå sette seg på aluminiumsfolien i stedet for på bestikket - og problemet med rusten burde da være utryddet. Sitter det fortsatt rust i maskinen kan du gjenta behandlingen, eller forsøke deg på metoden nedenunder.

Sitronsyre

Metoden er enkel, det du skal gjøre er å vaske oppvaskmaskinen med sitronsyre. Du heller sitronsyren i såperommet og setter i gange en tom maskin.Har du flekker på bestikket kan du sette det i bestikkurven, og du kan faktisk også fjerne hvite kalkflekker fra glassene dine hvis du lar dem kjøre med.

Du kan vaske oppvaskmaskinen med sitronsyre

Sitronsyre finner du på butikken eller på apoteket. Står det instruksjon på pakken skal du følge den, og dersom det ikke står noe kan du nøye deg med en teskje. Dersom det er klor i oppvaskmiddelet du bruker, skal du være oppmerksom på, at du ikke kan sette en ny maskin i gang med det samme. Kombinasjonen av klor og syre kan nemlig utvikle en giftig damp. Med andre ord skal du kjøre en tom maskin uten oppvaskmiddel, før du bruker den igjen. 

Hva med rustflekkene på bestikket?

Det er heldigvis enkelt å fjerne rusten på bestikket, Samvirke.dk foreslår følgende:

 1. Hell stålrens på en klut og gni lett på flekken, og skyll bestikket grundig etterpå.

 2. Bruk en stålsvamp på flekker som ikke gir seg med det samme. Her skal du være oppmerksom på retningen du gnir i, og ikke skrubb for hardt, svampen kan nemlig etterlate seg merker.

  NB! Bruk kun stålsvamp hvis du er sikker på at bestikket er laget av rustfritt stål. I det hele tatt skal du være varsom med stålsvampen, og kun bruke den som en siste utvei, fordi den er hard mot bestikket.

 3. Og til slutt et kjerringråd: Gni på flekken med en halv løk og poler bestikket med en ren klut. Du kan også prøve med ketchup. 

Lykke til i kampen mot rusten! Sitter du på noen på noen gode tips, vil vi gjerne høre fra deg i kommentarfeltet.

Flere gode tips til hjemmet ...

Hjelp og svar
Vedlikehold

Rebecca fra WhiteAway

Rebecca er utdannet kokk. Hun er ekspert på desserter og kan trylle frem fargerike og smakfulle retter så lett som ingenting. Hun henter inspirasjon fra andre kulturer og elsker å reise.

Favoritter

Lukk