Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Matlaging

Forkjølet? Denne drikken lindrer halssmertene

Denne varme drikken frisker opp i halsen, åpner opp luftveien og gir kroppen den ekstra energien den trenger til å holde ut forkjølelsen.

Ingrediensene

 • 3 sitroner 
 • 1 stykke ingefær (revet)
 • Kokende vann
 • Honning

Tips: Du kan erstatte sitroner med 4 appelsiner

Fremgangsmåten

Denne varme drikken fikk jeg servert en kald vinterdag på en tysk cafe, og den gjorde underverker for en tørr og vond hals. Ikke bare er den rik på C-vitaminer, den har også en betennelseshemmende og bakteriedrepende effekt. Mens ingefæren og sitronen går løs på bakteriene i halsen, kommer honningen til unnsetning med en lindrende effekt. Den varme dampen fra drikken hjelper også til med å åpne opp luftveiene.

Finn fram ingrediensene. Skjær av et stykke frisk ingefær, skrell den og riv den. Press sitronene, evt. appelsinene, og hell juicen i en tekanne, eller i et glass. Tilsett revet ingefær. Kok opp vann i vannkokeren og hell over blandingen. Rør sammen med en skje og smak til med honning.  

Appelsin, ren appelsinjuice og sitrusfrukter er naturlig rike på C-vitaminer

C-vitaminer - hjelper de egentlig?

Vitamin C eller askorbinsyre, som den også er kjent som, er en viktig antioksidant som bidrar til å bygge opp og vedlikeholde bindevevet i kroppen. De fleste får dekket behovet gjennom en vanlig kost med mye frukt og grønt. Appelsin, ren appelsinjuice, sitrusfrukter (f.eks. kiwi), og bær som f.eks. jordbær, solbær og nyper er naturlig rike på C-vitaminer. Det er også grønnsaker som nypoteter, paprika, brokkoli, kålrot, spinat og tomat.

Selv om noen studier mener at C-vitamin kan bidra til å forbygge, og til å forkorte, varigheten av luftveisinfeksjoner som f.eks. forkjølelse, er ikke dette blitt entydig bevist.

Tradisjonelt har ingefær blitt mye brukt i matlaging, og den har også blitt brukt som legemiddel.

Ingefær - det naturlige legemiddelet

Ingefær eller "Zingiber officinale", som den heter på latin, er i familie med kardemomme og gurkemeie og vokser primært i Asia, og i tropiske områder. Tradisjonelt har ingefær blitt mye brukt i matlaging, og den har også blitt brukt som legemiddel mot f.eks. forkjølelse, feber, fordøyelsesproblemer og som et appetittvekkende middel. I våre dager brukes den først og fremst til behandling av kvalme og brekninger. 

Hvis du er sår i halsen kan du la en bit ingefær trekke i teen, og du kan også legge en skive på tungen. Sterk mat, f.eks. supper som er rik på ingefær og chili, kan også hjelpe til med å svette ut forkjølelsen, dampen hjelper på sin side med å åpne opp tette bihuler. Roten er rik på både vitaminer og mineraler og også på karbohydrater og fiber.

Honning har tradisjonelt vært en viktig ingrediens i medisin

Honning - et naturlig antibiotikum

Sist, men ikke minst, har vi honningen. Honning har tradisjonelt vært en viktig ingrediens i medisin, er et naturlig antibiotikum, og blander du ut noen dråper sitronsaft med honning, har du et utmerket middel mot sår hals. Honning sies også å skulle ha en søvnfremmende effekt, og skal visstnok hjelpe til med å roe ned frynsete nerver. Varm melk og honning er jo også et gammelt kjerringråd mot akkurat det. 

Del dine beste tips med oss

Det fins nok av gode tips og oppskrifter på f.eks. mat og drikke som kan gjøre forkjølelsesperioden litt mindre kjip. Sitter du på noen av disse? Da er det bare å skrive løs i kommentarfeltet.  Vi ønsker god dag og god bedring!

Flere gode tips i det nye året

Helse og sunnhet
Drikke

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk