Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Oppskrifter

Frisk, flott og festlig 17. mai kake

Det er mange som gleder seg til kakebordet på 17.mai, men det kan være mye jobb å lage kaken. Denne bløtkaken er både enkel og saftig, og så tar den seg også ekstra godt ut på festbordet. 

Den beste 17. mai kaken er den du lager selv, og her er det også opp til deg om du vil fylle den med bringebær eller jorbærsyltetøy, pynte den med friske bær eller med krem, eller med marsipan. Det viktigste er at du har en god og saftig bunn, som ikke faller fra hverandre, når du skjærer i kaken.

Klassisk sukkerbrød

Det er mange som gruer seg til å lage sukkerbrød, og det er flere grunner til det. Det er nemlig ikke alltid det lykkes å få en luftig kakebunn, noen ganger faller det hele bare sammen.Synes du det blir for mye å lage alt på en gang, så har jeg en god nyhet til deg, sukkerbrødet kan lages lang tid i forveien. Så lenge som du pakker det godt inn, holder det nemlig godt i fryseren. 

Klassisk sukkerbrød/kakebunn oppskrift

  • 3 egg
  • 2 dl sukker
  • 1 dl kokende vann
  • 2 dl hvetemel
  • 2 1/2 ts bakepulver
  • 4-8 ss appelsinjuice

Forvarm ovnen til 175 grader og hent ut en rund springform, 24 cm i diameter. Knekk eggene i en stor skål og hell i sukkeret. Pisk sammen til du får en luftig og stiv eggedosis. Dette kan ta helt opp til 15 minutter, på medium hastighet, med andre ord er det en god ide å la kjøkkenmaskinen ta denne jobben.

eggedosis

Hæ, skal det kokende vann i eggedosisen?

Denne delen er litt artig. Jeg pleier å koke opp 1 dl vann i vannkokeren, før jeg tilsetter det i en tynn stråle, mens mikseren kjører på fult. Hvetemel og bakepulver siktes så i, og blandes forsiktig inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott og fold hvetemelet inn, forsiktig, så slipper du at luften slås ut av deigen.Jeg sverger til denne måten å gjøre det på, det er nemlig den som virker best for meg. Synes du fremgangsmåten virker merkelig, er det ingenting i veien for at du lager den sukkerbrødoppskriften som du er mest komfortabel med. 

Formen skal ikke smøres

Det er mange som smører formen, men det gjør ikke jeg. Visstnok gjør det at kaken må kjempe seg oppover langs kanten, og at du slik får et høyere sukkerbrød.Altså, du skal bare feste bakepapir i bunnen av springformen, helle deigen i, og steke den i 30-35 minutter midt i ovnen på 175 grader. Sjekk kaken etter 30 minutter. Du tester om den er ferdig ved å bruke en kakenål, eller en tannpirker. Gi kaken 5 minutter mer, hvis det sitter deig på nålen. 

Hvordan unngår jeg at kaken faller sammen?

Vil du unngå at kakebunnen faller sammen på midten, har jeg et godt tips til deg. Trikset er nemlig å vende kaken opp ned på en rist, med det samme den kommer ut av ovnen. Slik skal den stå helt til den er avkjølt.

kakebunn sokkerbroed

Slik deler du kakebunnen opp

Føl med hånden på bunnen av kakeformen, for å sjekke om den er avkjølt. Er den lunken skal du vente litt til. Vend kaken om, og legg risten til side.

Skjær kaken løs 

Finn frem en skarp kniv, og skjær langs kanten av formen for å løsne kaken fra sidene. Sett risten ovenpå kaken igjen og vend den om.Løsne og fjern springformen og trekk bakepapiret langsomt av kakebunnen. Gjør du det for raskt risikerer du at den sitter fast til papiret. 

Del den på langs

Finn midten og bruk en skarp brødkniv til å sage/skjære kaken i to, slik at du har to lag. Sett kakefatet ovenpå og vend hele sukkerbrødet rundt. Nå har du bunnen av kaken på serveringsfatet.  Skyv bunnen av kakeformen inn mellom de to lagene, og løft det øverste laget av. Bruk en tallerken til å vende bunnen, så innsiden vender opp.

Fuktige kaker smaker bedre

Ta ut appelsinjuicen og bruk en skje til å fordele den over kakehalvdelene. Dess mer du bruker, dess fuktigere blir kaken. 

Fyll med syltetøy og bær

bringebaer blaabaer

  • 5 dl kremfløte
  • 1 – 2 ts sukker
  • 300 gram blandede bær (skogsbær) 
  • 1-5 ss bringebærsyltetøy

Hell kremfløten i en skål og tilsett sukker. Visp kremen til den er lett og luftig. Del kremen mellom to boller, nok til å ha i mellom lagene og nok nok til å dekke overflaten. 

Smak til kremfyllet

Vend bær og syltetøy inn i den ene halvdelen av kremen, etter smak. Bruker du frosne bær, skal disse tines, og eventuelt helles i en sikt, for å blit kvitt overflødig væske. Er bærene sure kan det også være en god ide å blande i litt melis.

Fordel kremfyllet og kle kaken med hvit krem

Fordel fyllet ut over den nederste halvdelen av kakbunnen. Og skyv den andre halvdelen ovenpå. Bruk en kakespatel eller en slikkepott til å fordele den andre halvdelen av kremen ovenpå og på sidene. Nok til at den gylne kakebunnen er usynlig. Bruk en kniv langs sidene, så får du et jevnere resultat.

Pynt kaken med 17. mai farger

  • Pisket kremfløte
  • Bringebær
  • Blåbær
  • Evt. med et hjemmelaget eller kjøpt marsipanlokk

Har du sett disse gode oppskriftene?

Desserter
Til kaffen

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk