Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Hva betyr lydnivå og hvordan finner du den mest støysvake hvitevaren?

En av de spørsmålene vi oftest får er om vi kan anbefale en stillegående eller støysvak hvitevare. Men det kan være utrolig vanskelig å gi et presist svar på dette for lydnivå er et komplisert emne. Vi har derfor skrevet dette blogginnlegg så du lettere kan forstå lyd og dermed velge rett produkt.

Hva betyr dB(A)?

Hvitevarers lyd er angitt i dB(A). Det er maskinens lydnivå målt på desibel skalaen, med et A-filter. Desibel er en logaritmisk skala, som starter på grensen for menneskets hørsel, 0 dB. Da skalaen er logaritmisk blir lydstyrken 10-doblet, hver gang lydnivået stiger med 10. 10 dB er altså 10 ganger så høyt som 0 dB, mens 20 dB er 100 ganger så høyt som 0 dB osv. Alt over 85 dB kan gi høreskader, avhengig av hvor nært du er lydkilden og hvor lenge du blir utsatt for lyden. Under ser du et par eksempel på lydnivå:

 • Nesten total stillhet: 0 dB
 • En normal samtale: 60 dB
 • En støvsuger: 80 dB
 • Et bilhorn: 110 dB
 • En jetmotor: 120 dB

A’en i dB(A) indikerer filteret som blir brukt til å forstå lyden på en måte som minner om menneskets øre. Vårt øre er nemlig best til å oppfatte lyden på bestemte frekvenser.

skjærelyd

Lyd forstås forskjellig

Historien om lydnivået slutter ikke her, for som nevnt tidligere er lyd ikke lik. Vi oppfatter høyere frekvenser og lange lyder som mer støyende enn korte lyder og lave frekvenser. Dette er noen av faktorene som A-filteret tar høyde for.

Men alle har ikke samme øre og derfor er det også stor forskjell på hvordan vi alle sammen oppfatter lyder. Du har sikkert selv opplevd at en venn eller kollega opplever en lyd annerledes enn du selv gjør. Noen hater lyden av negler på en tavle, tenner som klaprer eller fingrer som knekker. Andre hører det ikke engang.

Lydnivået blir målt på et laboratorium

Den siste faktoren man skal se på, er at lydnivå kommer an på omgivelsene. Dette er fordi hvitevarers lydnivå blir målt på et laboratorium. Det kan altså være en helt annen lyd de får når de kommer inn i ditt hjem. Du kjenner nok selv til følelsen av å gå over et tregulv i et tomt rom, sammenlignet med å gå over samme gulv når det er møblert.

Hva betyr lydnivået på hvitevarer for deg?

Når du får en hvitevare med hjem, kan den godt virke mer støyende enn forventet. Hvis lydene fra maskinen er skinger eller hvis akustikken forsterker lyden kan det være veldig irriterende.

Størrelsen på ditt hjem betyr også mye da du er tettere på lyden i et lite hjem. Dersom du bor i leilighet hører du nok vaskemaskinen mer enn i et stort hus. Når du sammenligner lydnivået på forskjellige hvitevarer er det en god ide å tenke på følgende:

Hvor skal maskinen stå? Jo nærmere stuen eller oppholdsrom, jo lavere lydnivå.

Hvor stort er ditt hjem? Jo mindre ditt hjem er, jo lettere kan du høre maskinen.

Har maskinen alarm- eller pipelyder som kan sjenere deg i hverdagen? Det kan være vanskelig å vurdere dersom du ikke kan se maskinen på forhånd. Se evt. i brukeranmeldelsene for å se om andre har nevn noe om lyden.

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk