Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Kjøkkentid

Hva betyr ovnsymbolene?

Står du med en ny [ovn](https://www.whiteaway.no/hvitevarer/ovn/) og tenker: "Hva betyr ovnsymbolene?" Eller har du bare aldri prøvd noe annet enn over- og undervarmefunksjonene på din gamle ovn, fordi du ikke er sikker på hva de andre funksjonene kan? Symbolene er ikke alltid like logiske, så vi har laget en miniguide til ovnsymboler.

Over- og undervarme

Traditional Bundvarme

Den ovnfunksjonen de fleste kjenner og bruker, er sannsynligvis over- og undervarme. En strek på toppen betyr overvarme, mens en stek nede betyr undervarme. På noen maskiner kan du også finne flere horisontale streker, f.eks. to streker nederst. Det betyr ekstra varme i bunnen.

Hva skal det brukes til?

Funksjonen med både over- og undervarme er ideell til alle større matlagingsprosjekter, hvor det er viktig at varmen kommer fra begge retninger. Det kan f.eks. være til baking eller til store kjøttstykker.

Funksjonene med under- eller overvarme er primært beregnet til mer skånsom tilberedning, hvor det er viktig at varmen kun kommer fra den ene retningen. Undervarme er ideelt for pizzabunner og retter i fat.

Varmluft

Blaeser Blaeser og undervarme

Varmluftfunksjonene bruker typisk et sirkelsymbol med en form for vifte i midten. Det gir mening, fordi viften har sitt eget varmeelement som sender varme inn i ovnsrommet. Deretter sørger viften for at luften sirkulerer rundt i hele ovnsrommet. Men en god vifte blir ovnsrommet varmet jevnt opp, slik at du kan tilberede mat i flere nivåer.

Hvis det er en strek under eller over varmluftsymbolet, betyr det at ovnen bruker varmen fra bunnen eller toppen av ovnen over et tredje varmeelement bak ved viften.

Hva skal det brukes til?

Varmluft kan brukes til de fleste typer mat, men det er en særlig fordel om du skal tilberede mat på flere nivåer i ovnen.

Rask oppvarming

quickheat

Symbolene for rask oppvarming kan variere en del. Vanligvis blir det benyttet en pil og en form for varmesymbol som på dette bildet. Funksjonen varmer varmeelementene raskt opp til den ønskede temperaturen, etter dette fortsetter den som en helt vanlig over- og undervarmefunksjon.

Hva skal det brukes til?

Rask oppvarming er beregnet til mat som skal tilberedes ved høy varme, og blir derfor typisk benyttet til mindre bakeoppgaver.

Grill

Grill small Halvgrill Grill og blaeser

Med grillfunksjonen skal du forestille deg en grill, som er snudd på hodet. Ovnen har nemlig et ekstra kraftig varmeelement på toppen, som gir maten din en lekker overflate. En bred sikksakklinje betyr at hele toppen av ovnen griller, men en smal betyr at kun midten av varmeelementet blir brukt.

Hvis symbolet har et vifteikon, tennes og slukkes grillfunksjonen løpende, mens viften sender den varme luften rundt i ovnsrommet. Dermed minner funksjonen litt om et roterende grillspyd, hvor maten din varmes opp jevnt hele veien rundt.

Hva skal det brukes til?

Grillfunksjonen er velegnet til alt som summer og bobler. Toast, bacon, pølser og de fleste former for kjøtt. Det er vanligvis en god idé å plassere kjøttet øverst i ovnen, slik at det kommer tett på varmeelementet. Grill- og viftefunksjonen er ideell til fjærkre, og her bør du i stedet plassere kjøttet midt i ovnen.

Opptining

thaw

Som navnet antyder er opptiningsfunksjonen beregnet til opptining av frysevarer. Den fungerer ved at ovnsviften sirkulerer luft rundt i ovnsrommet. Varmeelementet er altså ikke tent, men bevegelsen av luften ved romtemperatur tiner likevel maten raskere opp.

Hva skal det brukes til?

Opptiningsfunksjonen betyr at det ikke er verdens undergang, om du ikke husker å ta kjøtt opp av fryseboksen om morgenen. Hvis du får uventede gjester til middag, er denne funksjonen din venn.

Mulighetene er nesten uendelige

Listen her er ikke uttømmende, fordi ovnene som alle andre produkter blir mer og mer avanserte. Det gir deg enda mer komfort og flere muligheter i din matlaging. Om du vurderer å skifte ut din gamle ovn med en nyere modell, kan du ta en titt på WhiteAways utvalg her. Husk at vi også selger dampovner som er enda en mulighet for deg å variere deg i matlagingen.

Flere gode hvitevaretips

Hjelp og svar

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk