Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Kjøkkentid

Hva er pyrolyse og katalyse? Slik fungerer selvrensende ovner

Å gjøre ren ovnen er kanskje en av de kjedeligste jobbene på kjøkkenet. Derfor er det også populært med ovner som har selvrensingsprogram. Men hva gjemmer seg egentlig bak de avanserte navnene pyrolyse og katalyse?

Pyrolyse – rengjøring ved høy temperatur

Pyrolyseovner er spesiallagde for å håndtere høye temperaturer. Når pyrolyseprogrammet kjører kan ovnene varmes opp til hele 500 °C.

Pyrolysefunksjonen aktiveres når du er ferdig med å bruke ovnen. Deretter kjører programmet i ca. tre timer og brenner fettrester og annet smuss til aske.

Pass på inventaret

Når programmet er ferdig, skal ovnen kjøles ned i ca. 30 minutter. Deretter kan du enkelt tørke av innsiden med en våt klut. Det eneste du skal passe på, er at det ikke er alle ovnene som leveres med utstyr, f.eks. bakeplater og rister, som tåler pyrolysefunksjonen.

Les bruksanvisningen nøye, så du er sikker på at utstyret tåler pyrolysefunksjonen, eller ta det ut av ovnen og rengjør det for hånd.

LES OGSÅ: Slik fjerner du fastbrent fett og matrester fra fat og stekebrett

…og husk sikkerheten

Selv om pyrolyseovner har automatisk dørlås, bør de ikke åpnes mens pyrolysefunksjonen er i gang, ovnsdøren blir nemlig svært varm. Med mindre ovnen har kjølefunksjoner installert i døren, skal du derfor ikke røre ovnen så lenge pyrolysefunksjonen kjører. Sørg også for å holde små barnefingre eller kjæledyr i god avstand fra ovnen hvis den sitter lavt.

Katalyse – fettavstøtende paneler

Katalyseovnene er bekledd med fettavstøtende panel som brenner fett og smuss hvis ovnen kjører på 200 °C i en time eller mer. Akkurat som med pyrolyse, skal du tørke over overflatene med en våt klut. På noen modeller er det kun på bakveggen som er dekket med katalyse belegg, mens andre også har på sidene.

Litt manuell rengjøring må til

Velger du en ovn med katalyse, skal dy også være oppmerksom på at det fortsatt kan samle seg fettrester bak panelene, som du innimellom må ta av og rengjøre for hånd.

Katalysepanelene renser heller ikke bakeplater eller annet utstyr, så dette må du også rengjøre for hånd. I tillegg kan det samle seg fettrester på og rundt ovnsviften, så det kan være en god idé å inkludere dette i rengjøringen.

LES OGSÅ: Slik rengjør du grillen og grillristen

Den ukjente – damprengjøring

Det finnes også en tredje «selvrensingsfunksjon». Anførselstegnene skyldes at damprengjøringen faktisk ikke rengjør, men gjør det enklere for deg å rengjøre selv. Har du en ovn med damprengjøring, skal du bare fylle vann i en langpanne og slå på funksjonen.

Når vannet varmes opp, fordamper det og dampen løsner opp fett og smuss slik at det enkelt kan tørkes vekk med en klut.

Billigere og raskere

Fordelen med damprengjøring er tiden og energien den tar. Der pyrolysefunksjonen kjører i 3 + timer ved høy temperatur, og katalysefunksjonen kjører i 1 + time(r) ved høy temperatur, tar damprengjøring kun en halvtime. Men så krever det også mer manuelt arbeid.

- Tidsforbruk Temperatur Rengjøringsevne
Pyrolyse 3½ time 500 °C Høy
Katalyse Min. 1 time 200 °C Medium
Damp 30 minutter ca. 100 °C Lav
Vedlikehold
Rengjøring

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk