Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt

Hvilken vei skal bestikket vende i oppvaskmaskinen?

Det er ingen tvil om hva som er mest komfortabelt. Når bestikket vender med skaftet opp i bestikkurven, er det både lettere å fylle i kurven og tømme den igjen. Men er det egentlig den beste måten å vaske bestikket på?

Hvorfor er det en god ide at skaftet vender nedover?

Selv om det er lettest å sette bestikket i oppvaskmaskinen med hodet først, er det flere gode grunner til at du skal la gaflene og knivene vende med hodet opp, og skaftet ned. Selvfølgelig skal du være mer forsiktig, når du tar tak i knivene, men til gjengjeld får du flere fordeler, både når det kommer til hygiene og til å unngå flekker på bestikket.

Unngå flekker på bestikket

Når bestikket får lov til å vende med hodet opp, er det lettere for vannet å løpe av. Det gir mindre risiko for at du får kalkflekker på den mest synlige delen av bestikket.

LES OGSÅ: Flekker på bestikket? Slik fjerner du rusten i oppvaskmaskinen

Bestikket blir renere

Når skaftet vender ned,  har oppvaskmaskinen en enklere jobb med å gjøre bestikket rent. Ligger det matrester i bunnen av bestikkurven, kommer de heller ikke i direkte kontakt med den delen av bestikket som man putter i munnen - og det er mer hygienisk.

Hygienen blir bedre

De delene av bestikket som stikker opp av bestikkurven blir mest ren, de skylles nemlig av med vannet fra spylearmene. I bunnen av bestikkurven er kraften av vannet dempet.Ulempen her er at du blir nødt til å ta tak i den øverste delen av bestikket, når du tømmer maskinen. Sørg derfor for å vaske hendene før du gjør det, så er du sikker på bestikket er rent, også når det kommer ned i skuffen.

LES OGSÅ: Derfor blir ikke oppvasken din tørr i oppvaskmaskinen

Skarpe kniver risikerer å bli sløve i oppvaskmaskinen

Men det er alltid noen unntak

Ingen regel uten unntak! Skarpe kniver, og kokkekniver, bør nok stå med skafte nedad, eller plasseres i glasshyllen. Men det er ikke sikkert de har godt av det. De kan nemlig bli sløve i oppvaskmaskinen.

LES OGSÅ: Lei av sløve kokkekniver? Slik gjør du dem skarpe igjen

Har du bestikk med treskaft?

Da kan det være en god ide å plassere dem med skaftet opp. Da løper nemlig vannet raskere av skaftet og gjør mindre skade på treet. Her kan du også vurdere om du ikke heller skal vaske dem for hånd, så oppvaskmiddelet ikke tørker ut treskaftene. 

Den enkle løsningen: Bestikkskuffen

Den enkleste løsningen er faktisk å velge en oppvaskmaskin med en bestikkskuffe. Bestikkskuffene er som regel plassert øverst i maskinen, en smart løsning, fordi den gir deg mer plass til større ting i den nederste kurven.

Med en bestikkskuffe trenger du heller ikke bekymre deg for hvilken del af bestikket som blir renest, og det blir også enklere å ta bestikket ut, uten å røre ved skarpe knivblader, og de delene vi spiser med.  

Flere tips til oppvaskmaskinen

Hjelp og svar

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk