Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-20
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-16
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Hvorfor er det så viktig å bruke riktig mengde vaskemiddel?

Produsentene snakker ofte om at det er viktig å bruke riktig mengde vaskemiddel. Men hvorfor er det så viktig?  Og hvordan vet du at du gjør det riktig? Her får du svaret en gang for alle.

Annonsesamarbeid med Bosch

Hvis du bruker for lite 

Hvis du ikke bruker nok vaskemiddel, er det ikke sikkert at flekkene forsvinner og da kan de bli sittende permanent i klærne. Du risikerer også å få klær som blir misfarget og som lukter vondt. Da skal du også vaske oftere, noe som igjen sliter på klærne og ikke minst på strømregningen din.Dessuten er det verdt å tenker over om du bor i et område med mye kalk i vannet. Bruker du for lite vaskemiddel, kan det nemlig begynne å samle seg kalk i maskinen, som igjen påvirker hvor mye strøm du bruker.

Hvis har i for mye

Hvis du har i for mye vaskemiddel, skal klærne skylles flere ganger. Det øker både vann- og strømforbruket, noe som er dårlig for miljøet og for lommeboken din. For mye vaskemiddel er skadelig for miljøet, nettopp fordi mer av vaskemiddelet skylles med restvannet ut i naturen. Du skyller også ut penger på vaskepulver, fordi du skal kjøpe mer inn, enn det du egentlig trenger. Overdosering kan også ødelegge klærne og irritere huden, fordi såperester i klærne og maskinen er grobunn for bakterier.

LES OGSÅ: 5 tips til å unngå hvite flekker på nyvaskede klær

Hva er det i vaskemiddel?

Vaskemiddelet består av flere forskjellige stoffer, som hver og en har en funksjon. Kombinasjonen av disse er viktig, både for deg og for maskinen.  Først og fremst inneholder vaskemiddelet såpe, som løsner skitt og flekker fra klærne. Det holder seg også flytende i vannet, slik at det ikke setter seg fast seg på klærne igjen.

Vaskemiddel er ikke bare såpe

Nå gjelder det å holde tunga bent i munnen, for nå blir det litt mer teknisk. I vaskemiddelet finner du som regel en "bygger", som gjør vannet bløtt, og enzymer som fjerner forskjellige typer flekker. Den siste, og den minste delen, består av blekemidler, antiskummiddel og eventuelt parfyme.

*LES OGSÅ: Vaskemiddel med enzymer og blekemiddel - Dette er fy fy når du vasker ull

Å bruke for mye vaskemiddel er dårlig for miljøet, klærne og for lommeboken

Den perfekte mengden

I virkeligheten er det ganske så komplisert å finne ut hvor mye vaskemiddel du trenger. Det avhenger nemlig av flere ting:

 • Hvilke tekstiler du vasker
 • Hvor skitne klærne er
 • Hvor mye du vasker
 • Størrelsen på trommelen 
 • Hvor hardt vannet er 

Hvis det høres komplisert ut, er det fordi det er komplisert. Derfor velger de fleste av oss også å bruke øyemål og ta konsekvensen senere, men det er ikke alltid det fungere like bra. 

Så hva skal man gjøre?

Vårt beste forslag er å følge anvisningen på pakken. Det er den enkleste og raskeste måten å dosere på. Du skal bare være  oppmerksom på at hetten eller måleskjeen som følger med ikke alltid er like nøyaktig. Derfor anbefaler vi, at du kjøper inn et desilitermål til vaskerommet, så du er sikker på at det blir helt riktig. 

Nye maskiner doserer automatisk

Bosch er er av produsentene som hjelper deg med å bruke riktig mengde vaskemiddel. Bosch har for eksempel utviklet et automatisk doseringssystem, i-DOS. Det sitter noen smarte sensorer inne i vaskemaskinen  som analyserer klesvasken og registrerer tekstiltype og tøymengde i trommelen.  

Spar opptil 7000 liter vann i året

Du skal bare helle hele flasken med flytende vaskemiddel i beholderen ca. hver tjuende vask, i-DOS programmet sørger så for å velge riktig mengde.Systemet kan spare opptil 7000 liter vann og 11 liter vaskemiddel om året. Du kan lære mer om i-DOS på Bosch sin hjemmeside, eller ved å se videoen nedenunder (på engelsk):

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/FhCcrEuQ4zw

Bolius (Et senter for boligviten) har snakket med det danske forbrukerrådet Tænk om de nye autodoseringsfunksjonene, og ekspertene er positive:"De nye selvdoseringssystemene oppleves generelt som brukervennlige, og fungerer godt", sier Christian Dehlholm prosjektleder i forbrukerrådet Tænk (oversatt fra dansk). Skal din nyeste vaskemaskin ha autodosering? Ta en kikk på disse i-DOS modellene fra Bosch.

Flere nyttige vasketips

Hjelp og svar
Sparetips

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk