Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt

Jo, det spiller faktisk en rolle hvor matvarene står i kjøleskapet

Har du et gammelt kjøleskap, eller et kjøleskap uten ventilert kjøling, risikerer du at det er store temperaturforskjeller på hyllene. Da gjelder det å plassere matvarene strategisk, så de holder seg lenger.

Plasser matvarene riktig og unngå å kaste mat

I løpet av uken kommer det mange nye matvarer inn på hyllene i kjøleskapet, og de fleste av oss tenker kanskje ikke så mye over, hva som skal hvor. Men gir du det en ekstra tanke, så kan du faktisk unngå å kaste mye mat. Oppbevaring av maten har ofte mer å si for holdbarheten enn datomerkingen, og passer du på at ferskvarene står kaldt, holder de også lenger.

Ventilert kjøling blir en redning for mange

Flere og flere kjøleskap har ventilert kjøling, som distribuerer den kalde luften i kjøleskapet, slik at temperaturen holder seg jevn på alle hyller og skuffer. Men har ikke ditt kjøleskap denne funksjonen, skal du plutselig tenke deg om, hvor det er kaldest og varmest.Matvarene holder seg nemlig bedre på ulike temperaturer.

Frukt og grønt, og smør og ost øverst

Frukt, grønnsaker og smør og ost skal stå øverst i kjøleskapet.

Har du et kjøleskap uten ventilert kjøling er temperaturen høyest på de øvre hyllene og lavest på de nederste. Mange av oss oppbevarer nok frukt og grønnsaker i skuffene i bunnen, men de har faktisk godt av å komme litt opp i høyden.

Bruk grønnsakene før de visner

Temperaturene er bedre egnet på de øverste hyllene, og dessuten får du grønnsakene i øyenhøyde, slik at du husker å bruke dem, før de visner.  Smør og ost trives også bedre i den litt varmere delen av skapet.

Kjøtt, fisk, matrester og melk nederst

De nederste hyllene er som regel den kaldeste delen av skapet, og derfor bør du også plassere kjøtt, fisk, matrester og melk her. De fleste av oss har melken stående i døren, men det er ikke nødvendigvis det smarteste stedet å ha dem stående. Temperaturen i døren kan nemlig svinge mye. Hver gang du åpner døren til kjøleskapet, er det nettop døren som merker det mest temperaturmessig.

Hva skal du oppbevare i døren?

Reserver heller plassen i døren til matvarer med en naturlig holdbarhet, som f.eks. ketchup, sennep, syltetøy, chilisaus, soyasaus, juice og vin. Kjøper du melkekartonger med skrukork, blir det også enklere å oppbevare dem liggende, eller stående nederst i skapet.  

Temperatur, luftfuktighet og lys spiller en stor rolle. 

Grønnsaker, rotfrukter og frukt fortsetter å leve sitt eget liv, også etter at de ble høstet. Flere av disse holder seg gode i kort tid, men det finnes en måte man kan forlenge levetiden på, nemlig ved å kontrollere temperaturen, fuktigheten i luften, og lysforholdet. 

Skal de i kjøleskapet, eller skal de ikke?

Generelt sies det at lavere temperaturer forlenger oppbevaringstiden på frukt og grønt. Frukt som høstes umoden derimot, bør faktisk oppbevares i romtemperatur, slik at modningsprosessen kan fortsette på kjøkkenbenken. Steinfrukt og bær, som høstes når de nærmer seg fullmodne, skal oppbevares i kjøleskapet.

matvareliste

Fuktigheten i luften spiller en rolle

Mens frukt gjerne skal gjennom en modningsprosess, skal de fleste grønnsakene ikke det. Løk skal f.eks. oppbevares både mørkt og tørt, og trenger ikke å ta opp plass i kjøleskapet. Det optimale er faktisk å lagre løken i romtemperatur, i et nett eller i en papirpose, på et mørkt og tørt sted.Om sommeren kan det bli nødvendig å ha dem i kjøleskapet, men unngå å ha dem i plastikkposer, det er de ikke så glad i. 

For mye fukt er ikke bra

De aller fleste grønnsakene trives best i en luftfuktighet mellom 90-95%. Men det fins noen unntak. Tomater mugler hvis luftfuktigheten blir for høy, og det gjør gulrøttene også, de trives nemlig bedre med en luftfuktighet på omkring 85 %.

For mye fukt er ikke bra for grønnsakene

Det er altså en fordel å  oppbevare de grønne og sunne i grønssaksskuffen, fordi den holder på luftfuktigheten, men man skal passe på at fuktighetsnivået ikke blir for høyt.

Fjern overflødig fukt i skuffen

Legger du et papir i bunnen av skuffen, er du også sikker på at det ikke blir for mye fukt eller kondensering i skuffen. Husk å skifte det ut ofte, så det ikke setter seg bakterier her. 

La dem ligge i emballasjen

Kjøper du grønnsaker som er innpakket i emballasje, bør du la dem ligge i originalemballasjen så lenge som mulig. Den er nemlig optimal for lufttilførselen, og varene holder seg lengst i den.

LES OGSÅ:Rengjøringstips: Slik holder du kjøleskapet rent, pent

Pass på! Hold de umodne og de modne fra hverandre

Når frukten modner utskiller noen ganger stoffer som kan påvirke holdbarheten til annen umoden frukt og grønt. Tomater og epler produserer f.eks. stoffet etylen, og bør ikke oppbevares sammen med andre fruktslag eller grønnsaker. Det er generelt en god ide å holde modne og umodne fra hverandre.Husk også dette i frukstskålen, bananer og epler er en dårlig kombinasjon. Du risikerer rett og slett at eplene modner bananene før du rekker å spise dem.

KG56NPI30N hyperFresh vegetables

Nå er det hjelp å få - produsentene er på saken

Du kan unngå å kaste mat ved å tenke over hvordan du oppbevarer dem, og hva du oppbevarer dem sammen med. Men det er ikke alltid like enkelt å kontrollere fuktigheten eller temperaturen i kjøleskapet.

Skuffer hvor fuktigheten kan reguleres

Heldigvis fins det flere smarte løsninger i nye og moderne kjøleløsninger. Siemens har f.eks. en skuffe i flere av sine kjøleskap og kombiskap som de kaller HyperFresh-skuffen og en annen variant de kallar CrisperBox. Begge disse skuffene er spesielt kjent for å forlenge holdbarheten på både frukt og grønt, fordi de lar deg regulere fuktighetsnivået.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/IpXffsUIbP8

Flere gode tips til oppbevaring og holdbarhet

Kilder: Framtiden i våre hender og Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hjelp og svar

Rebecca fra WhiteAway

Rebecca er utdannet kokk. Hun er ekspert på desserter og kan trylle frem fargerike og smakfulle retter så lett som ingenting. Hun henter inspirasjon fra andre kulturer og elsker å reise.

Favoritter

Lukk