Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Aktiviteter og DIY

Lag morsomme figurer med kastanjer i høst

Når høsten kommer, faller mye rart ned fra trærne, og noe av det kan du også bruke til å underholde barna med. For eksempel kan du lage all slags figurer med kastanjer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Høsten er i full gang. Bladene får gule og røde farger, høstvinden øker i styrke, og noen ganger faller det også ting i hodet på en. Nøtter blir fallende bomber, og rammer eikenøttene deg i hodet, gjør det faktisk mer vondt enn man skulle tro.

Vis du er heldig finner du også noen kastanjer på din vei, slått ut, eller på vei ut, av skallet. Samler du opp noen av disse skattene har du en hyggelig ettermiddag med barna foran deg. 

Gå på kastanjejakt!

For å lage kastanjedyr, kreves det kastanjer, og er du ikke så heldig at du har et tre i hagen, eller på sykkelveien til jobb, må du ut på jakt etter dem.

Til høyre ser du bladene på et hestekastanjetre i høstfarger. Det er nemlig denne typen kastanjer vi er på jakt etter. Hestekastanjen eller "Aesculus hippocastanum", som den heter på latin, er, til tross for navnet, ikke i nær slekt med edelkastanjen, som er den som gjerne ristes "over an open fire", og som Nat King Cole synger om i juletider.

Hestekastanjen blir gjerne 25–30 meter høy, og treet kan også bli opptil 400 år gammelt.

Hestekastanjen blir gjerne 25–30 meter høy, og treet kan også bli opptil 400 år gammelt. Hestekastanjen ble brukt som dyrefôr i uår, derav navnet, og har en frukt som er rund, med pigger på. Inne i den ligger kastanjenøtten.

Nøttene på hestekastanjen er giftige og skal ikke spises. Derimot brukes de gjerne til pynt, og kan lages til både dyr og mennesker f.eks. en hjort, en ridder eller en kastanjeorm.

Dette trenger du for å lage kastanjefigurer: 

 • En skål med kastanje, eikenøtter, bær og skall
 • Fyrstikker, hobbylim og saks
 • Nål (ikke spiss) og tråd
 • Perler, piperensere, knapper, øyne osv.
 • En syl eller en strikkepinne 

Det første du skal gjøre er å bestemme deg for hva du skal lage, da blir det litt enklere på vite hvor det skal lages hull og hvor det skal tegnes øyne.

Dette trenger du for å lage figurer med kastanje

Slik lager du en kastanjehjort 

Velg ut en kastanje som er litt avlang i formen. Prikk fire hull i bunnen, én i hver ende, som sett på bildet i toppen. Prikk et hull i den ene enden av kroppen, der skal hodet sitte.

Klipp av hodet på fyrstikken, sørg for at du får 4 like deler. Hell hobbylim på litt avispapir og dypp den ene enden av fyrstikken i. Fest enden med lim i hullet på kastanjen.

Slik lager du en kastanjehjort og en kastanjemann

På bildet her har man brukt en eikenøtt til hodet. Har du ikke funnet eikenøtter, kan du også bruke en liten kastanje. Vender du den "hvite" delen frem, kan du også tegne øyner og munn på.Det er best å tegne ansiktet på først. Så du vet at det vender riktig. Her er det bare å finne frem et arsenal av knapper, øyner og forskjellige tusjer.

Når ansiktet er laget, kan du dyppe begge endene av fyrstikken i lim, stikk den ene enden i kroppen, hvor du har laget hull, hodet settes på til sist.

Slik lager du kastanjemannen

Når du lager mannen, gjelder samme prinsipp som for hjorten. Legg kastanjer og fyrstikker foran deg, så du vet hvor du skal stikke hullene. Tegn på ansikt, lim kastanjehatten på. Fest kroppsdelene sammen. 

Lag en fot om gangen, og fest den til kroppen. Til slutt fester du armene i siden. Her kan du f.eks. lime litt vatt eller ull på enden for å lage hender/votter.  

Slik lager du en kastanjeorm

Det første du skal gjøre er å samle sammen kastanjer, som er ca. like store i størrelsen. Begynn i den myke/hvite enden og stikk hull i dem, helt gjennom. Tre en tråd, gjerne litt tykkere, gjennom nålen og lag en knute på enden. Tre på en kastanje, en perle osv.

Lag et morsomt ansikt

Det er viktig at du begynner med en kastanje, det er denne som skal bli ansiktet. Hvis du planlegger ansiktet litt på forhånd, kan enden av tråden for eksempel bli til nesen.

Slutt ormen av med en perle, og knytt en knute på tråden. Klipp av. Her er det bare å la kreativiteten råde. Ulltråder i forskjellige farger blir hår. Øyne og fargerike perler kan kjøpes på hobbybutikk, så barna kan lage den versjonen de liker best.

Nøttene på hestekastanjen er giftige og skal ikke spises.

Slik lager du et kastanjehalskjede

Her er det samme prinsipp som med ormen. Nå er det bare viktig at du legger kastanjene, og eventuelt perlene på bordet i en ringform, så det blir enklere for barna å samle sammen én og én. De store kastanjene kan f.eks. plasseres i midten, og man kan lage annenhver perle og kastanje. Knytt en tråd på enden av en snor, og lag hullene i kastanjene, la barna tre perler og kastanjer på.

Lag en bondegård fylt med kastanjedyr

Kastanjedyrene kan lekes med inne, eller dere kan ta dem med ut i hagen og lage en hel bondegård. Går du ut i fra det samme prinsippet, kan du lage sauer, med litt ull limt på, og hester med ullhår. Det er bare fantasien som setter grenser. Her er det bare å la barna ta styringen, det er de nemlig gode til.

For barn

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk