Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Aktiviteter og DIY

Lag påskepynten selv - slik maler og farger du påskeeggene

I Norge er vi ville med egg i påsken, og det spises, bakes og pyntes til den store gullmedaljen. Den fineste påskepynten lager du selv, og her gir vi deg noen ideer til hvordan du får de flotteste påskeeggene. 

Før du setter i gang har matoppskrifter noen gode tips. Det er nemlig enklere å blåse ut innmaten på egget, når de er romtempererte. Lar du eggekartongen stå på kjøkkenbenken natten over, har du litt bedre vilkår og velger du små egg, som har tykkere skall, så går de ikke så lett i stykker, når du skal blåse ut innmaten.

Slik blåser du eggene

Det er viktig å tømme eggene grundig før du setter i gang med å pynte. Sitter det rester igjen i skallet får du nemlig en særdeles illeluktende påskepynt. Du kan kjøpe eggepumper eller eggeblåsere på hobbybutikken, men har du ikke anskaffet deg det, kan du også gjøre det på den gode gamle måten. På videoen nedenunder ser du hvor enkelt det kan gjøres.Du skal bare: 

 1. Stikke hull i egget med en tegnestift i topp og i bunn
 2. Riste løs
 3. Blåse massen ut gjennom hullet. 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/Lp_JWP0H014

Den utblåste eggemassen kan du bruke til alt fra egge-, vaffel eller lapperøre, eller i flotte kaker. 

Legg eggene i fargebad

Det er mange måter å male egg på og den enkleste er faktisk å gi dem et fargebad.  Alt du trenger er nemlig eddik, vann, konditorfarge og matolje. Matoljen smører du på der du ikke vil at fargen skal sette seg, og du kan også feste flere materialer på egget, f.eks. blonder eller blader, for å få et flott mønster. Eggene bader du så i skåler med forskjellig konditorfarge.

Tips: For at fargen ikke skal smitte over på fingrene, eller spre seg til de andre fargebadene, kan du bruke en skei per fargebad, som du løfter egget ut med.Barna på Forskningsfabrikken viser deg hvor enkelt det kan gjøres. Se bare her:

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/5khaUMEuNtY

Eggene i videoen har fortsatt innmaten i, så dersom du vil teste samme metode på egg hvor innmaten er blåst ut, skal du bare være forsiktig med å presse for hardt rundt egget. F.eks. vil det nok være en god ide å feste blondebiten rundt egget vha. en sikkerhetsnål.

Lag egg i dype og svake farger

For å være sikker på at egget er helt nede i vannet, vil vi også foreslå å bruke et glass til å holde egget nede i fargebadet. Det kan ta litt tid for fargen å feste seg. Vil du ha en lysere farge, skal det ikke ligge i vannet så lenge og motsatt, hvis du vil ha en mørkere farge. Her er det bare å prøve seg frem.

Heng egget opp til tørk

Fest en fyrstikk på en tråd som vist i videoen med eggeblåsingen, og heng egget opp for å tørke. F.eks. på malerpenselen over en stor kasserolle. Da slipper du også at noe av fargen forsvinner, eller smitter av, hvis du skulle legge dem på tørkepapir e.l.

Flere pynteforslag

feature paskepynt 2

 • Bruk decoupagelim og lim på blonder, glansbilder og blader
 • Dypp egget i eggehvite og dryss over glitter i sølv, gull eller forskjellige farger
 • Bruk en spritusj til å tegne flotte mønster 
 • Du kan også kjøpe maling på hobbybutikken og male flotte mønster, striper, motiver, prikker og border.

Tips: Tre egget på en grill- eller strikkepinne. Fest en bit med kork i den ene enden og sett et gummistrikk på den andre enden. Sett strikke- eller grillpinnen fast i eggekartongen, så  får du litt mer kontroll når du maler.Er du stødig på hånden kan du også prøve deg på de mer avanserte utgavene. Se bare her:
Embedded content: https://www.youtube.com/embed/O_nDKiF2fSA

Hvorfor spiser vi egentlig så mange egg i påsken?

Ifølge Matprat har forklaringen med mørketiden å gjøre. Før vi fikk hønsehus med lysregulering la ikke hønene egg i den mørke årstiden, og det var først når dagene ble lysere at verpesesongen kom i gang. Fordi dette ofte falt sammen med påsken ble det en real "eggefest". Vi spiser faktisk dobbelt så mye egg i påskehøytiden. Mens vi i resten av året spiser et halvt egg om dagen, spiser hver og en av oss i snitt 1 egg om dagen fra Skjærtorsdag til 2. påskedag hvert år.

Lag fargerike frokostegg

Er du en av dem som liker egg til frokosten, kan du også glede barna og gjestene med en fargerik utgave i påsken. Eggene kan du koke sammen med naturfarger, Matoppskrift.no foreslår alt fra løkskall og rødbeter til kaffe og te. For å få et best mulig resultat bør du velge hvite egg, og du bør også sjekke dem for sprekker, før du setter i gang. Skallet bør også gjøres rene med vann med litt eddik i. Oppskriften finner du her

Flere tips til påskemalingen

For barn

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk