Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Lei av sløve kokkekniver? Slik får du dem knivskarpe

Du har sikkert hørt det før, Vask knivene for hånd, ikke i oppvaskmaskinen, og ikke skjær i frossen mat. Men hvorfor det egentlig? Følg med her, vi viser deg hvordan du får de skarpeste knivene i skuffen.

Den vitenskapelige forklaringen

Det finnes faktisk en vitenskapelig forklaring på hvorfor kokkeknivene dine blir sløve, og det viser seg i bunn og grunn at det har noe å gjøre med hvordan knivene blir laget. Ifølge Forskning.no skal moderne kniver kunne flere ting på en gang, og noen av disse jobber i mot hverandre. Knivene skal blant annet ha en skarp og tynn egg, slik at man kan skjære fint, være steinharde og slitesterke og kunne tåle store belastninger, og være så rustfri som overhode mulig.

Problemet er at skarpe og sterke kniver har et lavere innhold av krom, og det er nettopp et høyt innhold av krom som beskytter kniven mot rust. Med andre ord et det denne balansen som til slutt bestemmer hvor raskt kniven blir sløv.

Rusten sløver kniven

Rust dreper skarpheten på kniven, og det er blant annet derfor du ikke bør sette dem i oppvaskmaskinen. Sett bort fra at de kan samle opp rust fra oppvaskmaskinen, eller fra det du ellers vasker i den, kan kjemien i maskinen også få rust til å samle seg på kniven.

I teorien er det altså en god ide å vaske knivene for hånd, men i praksis er det ikke oppvaskmaskinen som tar knekken på kniven.  Ifølge ekspertene er det nemlig uhensiktsmessig bruk og feil sliping, som er den aller største synderen. 

LES OGSÅ: Flekker på bestikket? Slik fjerner du rusten i oppvaskmaskinen

Sørg for å oppbevare dem riktig

Ligger knivene dine løst i skuffen f.eks. er det på tide at du finner en annen løsning. Det gjør dem nemlig sløve. I stedet bør du oppbevare dem i en knivblokk, eller på en knivmagnet, som er montert på veggen. På den måten unngår du at knivene gnir mot hverandre.

Går det mer enn en måned i mellom at du bruker dem, kan du smøre et tynt lag mineralolje på dem og vikle dem inn i avispapir. Det bevarer skarpheten.

Sørg for å oppbevare knivene riktig, hvis ikke blir de lett sløve.

Tenk over hva du skjærer i

Harde materialer som frossenvarer og ben sliter på knivene, og her skal det kraftigere skyts til enn kokkeknivene du har hjemme. Bruker du dem risikerer du nemlig å lage hakker og risser i knivbladene. Du kan kjøpe kniver i hardt stål og med bredere knivblader, som egner seg bedre til oppgaven, eller du kan la matvarene tine, før du går i gang. 

Slip den regelmessig 

Det er en god ide å slipe en kjøkkenkniv med jevne mellomrom for å holde dem skarpe. Hvis skaden er skjedd er det ikke strykestålet du skal ty til, det skal nemlig kun brukes til vedlikehold. Tar du dem med til en profesjonell knivsliper kan de nemlig hjelpe deg med saken. Det er også noen låsesmeder eller knivslipere som tilbyr dette. 

Vil du heller prøve selv?

Du trenger en slipestein og litt nybegynnerhjelp. I videoen nedenunder viser knivsliper Harald Andersen hvordan du skal slipe knivene.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/i4Hi5WAU790

Hvis du ikke har et strykestål eller en slipestein, kan du også prøve deg frem med en alminnelig kopp, som du ser i denne videoen.

Embedded content: https://youtube.com/embed/Vs54EvzL_DA

Har du andre gode forslag til hvordan man unngår at knivene blir sløve? Eller til hvordan du sliper dem? Del gjerne med oss.

Les også!

Hjelp og svar

Rebecca fra WhiteAway

Rebecca er utdannet kokk. Hun er ekspert på desserter og kan trylle frem fargerike og smakfulle retter så lett som ingenting. Hun henter inspirasjon fra andre kulturer og elsker å reise.

Favoritter

Lukk