Når svineribba serveres til julemiddagen, så skulle det bare mangle hvis det ikke også ble servert rødkål som tilbehør. Her får du en enkel og god oppskrift på hjemmelaget rødkål.
Oppskrift
Her hjemme er vi vant til å kjøpe både rød- og surkål på glass eller pose, men det er faktisk ganske så enkelt å lage denne retten selv. Denne oppskriften er inspirert fra det danske kjøkkenet og er en sikker vinner på middagsbordet nå i julen. Den passer nemlig til svin, and eller kalkun.
- 750 g rødkål
- 50 g smør (el. fett fra svineribba)
- 1 dl klar eddik
- 2 dl ripssaft (el. noen ss ripsgele)
- 2 ss sukker
- 1 ts salt
- 2 matepler
Slik lager du hjemmelaget rødkål
Skrell epler og skjær dem i tynne skiver. Skjær rødkålen i fine strimler og sauté den i smør eller i fett fra svineribba. Når kålen har falt litt sammen, tilsetter du epler og eddik. Skru opp for varmen og la kålen koke i noen minutter uten lokk. Ha i salt, sukker og ripssaft, skru ned for varmen, og la det hele trekke under lokk i ca. 45 min. Smak til med sukker og evt. mer salt. Server i en fin skål.
I Danmark spiser man gjerne and ved juletider, og da er det ofte andefett til overs, som gjerne brukes i rødkålen for å gi den ekstra god smak. Har du ikke andefett, kan du fint klare deg med vanlig smør.
Ripssaft kan også erstattes med tranebærsaft, som har en deilig syrlig smak.
Brunt sukker gir en mer karamellaktig smak, og en flott intens rødfarge på kålen.