Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Oppskrifter

Oppskrift på svenske lussebullar (lussekatter)

Har du laget lussekatter i år? Så får du sjansen nå. Her gir vi deg oppskriften på det de gode svenske bollene, og en liten forklaring på hvor de kommer fra.

Luciatradisjonen, hvor kommer den fra?

Feiringen av den hellige Lucia stammer opprinnelig fra Italia, men har lenge vært en tradisjon i Sverige. På midten av 1900-tallet begynte svenske juletradisjoner å bli en del av den norske julen, og det er i den forbindelse, at Sankta Lucia er kommet til Norge - sammen med blant annet halmbukken.

Her hjemme går mange i luciatog i barnehagen den 13. desember, og noen har gjerne også prøvd seg på å lage lussekatter, på svensk lussebullar, som spises på Luciadagen.  Lussekattene er krydret med safran, og har en karakteristisk gul farge og smak. 

Oppskrift på lussekatter

  • 150 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 1 g safran (10-15 safrantråder)
  • 150 g sukker
  • ½ ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 egg
  • Ca. 13 dl hvetemel
  • 1 sammenvispet egg til pensling
  • Rosiner til pynt

Smelt smøret og tilsett melken, blandingen skal være fingervarm. Smuldre gjæren i en skål og hell væsken i. Vei opp sukker, salt, kardemomme, safran og hvetemel, og rør det inn i væsken, til deigen er fast. La deigen heve under plastikk, på et lunt sted, til den er doblet i størrelse.

Oppskrift på lussekatter

Strø mel på bordet og elt deigen godt. Del den i emner og trill dem til lange, fingertykke pølser. Del pølsene opp i ca. 30 emner. Form emnene til en s-form (se bildet) og legg dem på et bakebrett, med bakepapir.

Lussekattene er krydret med safran, og har en karakteristisk gul farge og smak.

La lussekattene heve på et lunt sted i minst 15 minutter. I mens kan du forvarme ovnen til 250 °C. Pensle bollene med det sammenvispede egget og pynt med rosiner. Bollene bakes i midten av ovnen i 5 - 8 min, til de er gylne. Avkjøl på rist før servering, og server bollene lune.

Andre gode juleoppskrifter

Kilde: Wikipedia

Til kaffen

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk