Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Aktiviteter og DIY

Rydd ferdig i hagen og gjør den klar til sol og sommer

April kan være en lunefull måned med raske og hyppige væromslag, men er man heldig kan man også nyte en kaffekopp i solveggen. Klør det i fingrene til å sette i gang med hagen? Det er mye å gå i gang med for deg som er litt utålmodig. 

Gjør rent i redskapsskuret 

Fikk du ikke ryddet og vasket redskaper og krukker, før du stilte dem vekk i høst?  Da er det på tide å sette i gang. Hvis ikke risikerer du at ulike vekstsykdommer, som sitter igjen i krukkene, overføres til de nye plantene. Har du ting med treskaft fortjener de også en omgang olje, så de ikke sprekker, når sesongen går i gang for fullt. Metallredskaper fortjener også en omgang smurning, mens redskaper og krukker som har sett bedre dager gjerne kan gis en siste hvile.

Resten av hagen trenger også til en opprydning. I den sørlige delen av landet kan du begynne med å rense vekk døde kvister og blader i staudebedet, vende jorden for å la luften komme til, og fylle på ny jord og kompost.

potter

Ikke glem gressplenen 

Kan du gå med tøysko på plenen uten å bli våt, er den også tørr nok til at du kan sette i gang med å rake bort rusk og planterester, skriver Opplysningskontoret for blomster og planter. Består plenen testen er det med andre ord på tide at du samler raker frem og fjerner rester av gammelt løv, fallfrukt, og gammelt gress. Er PH verdien i plenen lav (under 5,5), skal den også ha en omgang kalk. 

Luft plenen

Er plenen hardpakket er det også en ide å gi den en lufting. Du hørte riktig, plenlufting gjør nemlig jorden rundt gressrøttene mer porøs, slik at luft kommer til røttene, og skaper godt vekst. Samtidig fjerner du både mose og gammelt gress.Her kan du leie inn hjelp med en såkalt plenluftingsmaskin, eller du kan ta fram arbeidshanskene og gjøre arbeidet selv vha. en greip. Du kan lese mer om plenlufting og vedlikehold av plenen på Mestergrønn sin hjemmeside.

Så frø i de skallede områdene

Er plenen ujevn, med skallede flekker, kan du også rive vekk gammelt gress og så i nye plenfrø. For å holde mosen i sjakk er det også viktig at du gir plenen næring. Kast gjerne et tynt lag med kompostjord blandet med sand over hele plenen. Hvis du ikke har en kompost, og gjerne vil bli kvitt det gamle løvet, er et godt tips å la løvet tørke på plenen. Når det er tørt kan du kjøre over det to ganger med plenklipperen. Løvet blir most opp og gir næring til plenen. Her er det bare viktig at du sorterer ut kvister og grener, så du ikke gir knivene for mye motstand.

vaarhage

... eller komposten

Har du en kompost i hagen er det også en god ide å lufte den. Det kan nemlig godt hende at den har blitt kompakt under vinteren. Ferdig kompost kan legges i kjøkkenhagen og i rabattene. Kvister og grener fra beskjæring kan også legges lagvis med komposten, så du får luft mellom lagene.  

Kom i gang med lukingen

Å luke ugress er kanskje den kjedeligste og mest omstendelige delen av hagearbeidet, derfor er det også en god ide å begynne tidlig. Så slipper du gjerne å sitte like mye på kne i bedene i sommer.Et alternativ, for deg som har sett deg lei på ugress, er å dekke bedene til med f.eks. bark, fliser, eller småstein. Litt forarbeide kan gjøre lukesesongen litt enklere i år, men du blir nok aldri helt kvitt ugresset.

Sneglekrigen er i gang

Tro ikke at vinteren har tatt knekken på alle brunsneglene. En snegl kan legge opp til 400 egg på en sesong, og du sparer deg for mye jobb, hvis du starter nå. Sneglemiddel gjør også mest nytte nå.Plukker du dem for hånd, er det mest barmhjertige du kan gjøre å klippe av dem hodet med en hagesaks. Og for all del - bruk hansker eller en grill- eller pølsetang - slimet sitter nemlig godt fast. Ifølge ekspertene er det beste rådet likevel å holde hagen pen og pyntelig. En ryddig hage har nemlig færre skjulesteder. Du finner flere gode tips på bt.no i artikkelen: 8 konkrete råd for å drepe brunsneglene.

beskjaer rosebusken naa

Når bjørka får museører ... 

Når bjørka får museører er det på tide å klippe rosene. Noen rosesorter skal først beskjæres når frosten har takket for seg, men ideelt sett skal hardføre roser beskjæres i februar-mars. De mer sarte sortene skal som regel beskjæres i april eller mai. Når rosene skal beskjæres, avhenger i stor grad av arten, og vil du vite mer om din rosetype kan du lese mer om dette på hjemmesidene til Mesterhagen og Bakker

Beskjær frukttrærne

Det er ikke alle frukttrær som tåler beskjæring like godt, og er du usikker, kan du ta en kikk på denne guiden fra Hageland. De forteller deg bl.a. om forskjellen på stein- og kjernefrukt, hvilket utstyr du har bruk for, og hvor du skal beskjære greinene. Nedenunder gir vi deg en liten oppsummering:

Kjernefrukt

Som hovedregel er kjernefrukt som eple- og pæretrær robuste. Det vil si at de tåler en kraftigere beskjæring enn f.eks. steinfrukter. Medt kjernefrukttrærne skal du simpelthen sørge for at du får nok lys og luft inn i treet.En luftig og lett krone lar nemlig trærne tørke godt opp etter regnbygene, mens lyset på sin side sørger for å gi frukten en god modningsprosess. Med andre ord skal greiner som går inn i treet skjæres vekk, det samme skal greiner som vokser i en uhensiktsmessig vinkel. 

Steinfrukt

Steinfrukt som f.eks. plommer, kirsebær og moreller bør helst beskjæres før sevjen stiger, slik at sårene gror raskere, og risikoen for infeksjon reduseres. Vanligvis skal disse trærne også beskjæres mer forsiktig, slik at treet får lov til å utvikle en mer naturlig form. I videoen nedenunder viser Kjell Erik Hammer fra Hammer Planteskole og Hagesenter hvordan du skal beskjære frukttrærne. 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/G9KnNRmMp3w

Nypoteter til spekematen og makrellen i sommer?

Vil du ha nypoteter til spekematen og makrellen i sommer, er det nå du skal gå i gang. Kjøp settepoteter og legg dem til spiring på en lys plass med en temperatur rundt 5-15 °C, f.eks. kan du sette dem i en eggekartongen, som du stiller i vinduskarmen.

nypoteter

Poteter i bøtte, potte eller søppelpose

Hvis du ikke har en hage, eller mangler plass i hagen, kan du fortsatt dyrke poteter. Det fins mange gode tips og triks på nettet som viser deg hvordan du kan dyrke poteter på balkongen, terrassen eller på altanen, i krukker, potter, bøtter og til og med søppelposer. Du kan også kjøpe såkalte potetdyrkere, en sort plastpotte med innsats, som lar deg plukke poteter hele sesongen. Disse finner du blant annet på større hagesenter eller på gartneriet. I videoen fra svenske Blomsterlandet viser de deg hvordan du dyrker poteter i en bøtte - super smart for deg som har liten plass å dyrke på. 

Alt du trenger er nemlig:

 • 1 plastikkbøtte
 • 1 eggekartong
 • Settepoteter 
 • Jord

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/JB2zplncP9I

 Har du flere spørsmål og er det noe du lurer på, er det en god ide å snakke høre deg til råds på ditt lokale hage- eller jordbrukssenter, og du kan også "google" deg frem til mange av svarene på internett. Her er det flust av kilder, bilder, guider og videoer, som gir deg hjelp til å dyrke selv.  På Opplysningskontoret for blomster og planter finner du en guide til hva du skal gjøre i hagen hver måned. 

Har du lest disse blogginnleggene? 

Gjør det selv

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk