Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop

Skal du mate fuglene i vinter? Oppskrift på hjemmelaget fuglemat

Det er mange som gir fuglene mat om vinteren, både fordi det er hyggelig å få besøk på fuglebrettet og også fordi man gjerne vil hjelpe dem gjennom vinteren. Vi har undersøkt hvilken mat du bør gi dem, og gir deg også en oppskrift på hjemmelaget fuglemat.

Hvor er det best å plassere fuglebrettet?

Du kan saktens mate fuglene året rundt, men det er spesielt i vintermånedene at de har bruk for litt ekstra hjelp. Her skal man bare tenke over at fuglene legger merke til hvor det er mat å finne, så hvis du plutselig slutter å gi mat, kan det gå hardt ut over dem.

Har du firbente venner hjemme, eller firbente gjester som går på besøk i hagen, er det en god ide å tenke over hvor du plasserer fuglebrettet, eller hvor du henger opp meisebollen. Plasser maten et sted med godt utsyn over hagen, men innenfor rekkevidde av busker eller trær. Så kan fuglene holde øyne med katter og andre rovdyr, og nå å søke dekning, hvis det er fare på ferde.

Hvor er det best å plassere fuglebrettet?

Lag fuglematen selv

Det er både enkelt og hyggelig å lage fuglemat og meiseboller selv. Det gir deg også mulighet til å tilpasse maten til de fuglene du helst vi ha besøk av. De fleste fuglene holder seg ikke strengt til en type fuglemat, men det kan være at du får litt flere og ulike besøkende, hvis du utvider og varierer fuglematen litt.  

Gi fuglene kvalitetsmat

Viktigst er det at du kvalitetssikrer maten du legger ut. Muggen frøblanding eller brød, hvitt brød, salte peanøtter og salt fett egner seg ikke som fuglemat, og kan gjøre fuglene syke. Synes du det kommer for få fugler til matfatet ditt, så kan en forklaring være at maten du tilbyr er for dårlig. At fuglematen du kjøper er billig, kan være en god indikator på at det ikke er noe fuglene gidder å spise.Det er også en god ide å sjekke kvaliteten på fuglefrøposen, før du kjøper inn. Er solsikke-frøene tørre, og er det mye tomme skall og rusk i posen, er det et signal om at frøene har en lavere kvalitet.

Oppskrift på fuglemat

Oppskrift på fuglemat

  • 1 kg fuglefrø/frøblanding
  • 500 g usaltet fett (f.eks. kokosfett eller smult)
  • Småkakeformer, ½ melkekartong, rømmeboks 
  • Hyssing, snor, ståltråd eller bånd
  • Pinne
  • Gitter/trådnetting

Den mest ettertraktede og beste energikilden for fugl i vinterkulda er usaltet fett.  Smelt fettet i en gryte over lav varme og bland frøene i. Det er viktig at du blander godt, så alle ingrediensene dekkes med fett. Da henger det også bedre sammen.

Støp fuglematen i en melkekartong eller i en rømmeboks

Skjær melkekartongen over på midten. Bind en hyssing eller en snor på en liten pinne og sett den ned i kartongen. Fyll fett og frøblandingen i. La blandingen stivne og press den ute av melkekartongen. Heng gjerne trådnetting rundt, så maten ikke bare faller ned på bakken. 

Lag sitteplasser til fuglene

stikk hul med en saks og stikk små grener gjennom som fuglene kan sitte på. Se hvordan her. 

Støp fuglematen i en rømmeboks

Gjenta samme prosess som med melkekartongen, for å få blandingen til å løsne kan du varme boksen litt under varmt vann. Heng gjerne trådnetting rundt, så maten ikke bare faller ned på bakken. 

Støp fuglematen i små kakeformer

Legg kakeformene på et bakebrett og hell blandingen i. Stikk hull med en pinne eller en spisepinne og sett platen utenfor til avkjøling. Skubb figuren ut av formen. Trekk en hyssing eller en ståltråd gjennom hullet, bind en knute og heng maten opp. Se hvordan her.

Du kan også fylle litt av blandingen i formen, binde en knute og legge den ned på massen. Deretter fyller du over resten, og trykker det så godt sammen at det ikke dannes luftlommer. Har du plastikkformer, eller former du kun vil bruke til fuglematen, kan du også la formen henge på, da blir maten hengende lenger.  

Sett også ut vann

Ifølge Norsk Ornitologisk Forening er det viktig at fôringsplassen også tilbyr vann til fuglene. Det kreves "(...) 12(!) ganger så mye energi å smelte et gram snø som å varme opp et gram vann til kroppstemperatur. Derfor er det svært energibesparende for fuglene om du supplerer fôringsplassen med en enkel vannskål."

Still ut en skål med friskt lunkent vann på fuglebrettet, så stivner det ikke så raskt, og hold det isfritt. Skift vann ofte, så kan fuglene nyte godt av vannhullet hele vinteren.

Tilpass fuglematen til dine fugler

Tilpass menykortet til dine fugler

Den grunnleggende oppskriften er i bunn og grunn den samme, men hvis du gjerne vil ha noen flere fugletyper på fuglebrettet, eller hvis du har noen kjenninger i nabolaget, så kan du også dekke bord spesielt til dem. Nedenunder får du en liten oversikt over fugler som gjerne tar turen innom fuglebrettet, og hva som bør stå på menyen hvis de gjør det.

Dette liker fuglene å spise Mangler en av dine yndlingsfugler fra listen? Du finner et utvidet menykort her.

Kilder: Miljølære.no og Norsk Ornitologisk Forening",

Aktiviteter og DIY
For barn

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk