Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • LørdagStengt
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Handlekurv
Shop
Hvitevarer

Slik avrimer du fryseren riktig

Det er en av de kjedeligste jobbene, men også den som sørger for at fryseren ikke står og sluker strøm. Vi viser deg hvordan du avrimer fryseren riktig.

Hvorfor skal du avrime?

Når det legger seg is på kjøleelementet virker dette isolerende. Det vi si at kjølesystemet ikke har like lett for å ta opp varmen fra fryseren (eller fryseskapet) og  at kompressoren skal jobbe hardere og hardere for å holde fryseren kald. Det koster energi og dermed også penger.  Du risikerer også at maten ødelegges fordi det ikke er kaldt nok.  Hvis du ikke har en fryser med automatisk avriming, såkalt Nofrost, blir du på et eller annet tidspunkt nødt til å ta avrimingsjobben selv. Her guider vi deg gjennom prosessen, steg for steg. 

Tøm og slå av fryseren

Aller først skal fryseren tømmes for matvarer. Her kan du være proaktiv og lage middager med flere av frossenvarene du allerede har. Sørger du også for at du ikke kjøper inn noe nytt, før jobben er gjort, har du også mindre frossenvarer du skal handskes med, mens fryseren tiner. Det er også en god ide å ta en kikk på innholdet, det er nemlig ikke alt som holder seg like godt i fryseren. Spør deg selv, skal jeg bruke dette til noe før det har gått 3 måneder, eller et halvt år? Hvis ikke skal det gjerne rett i søpla i stedet. Maten du vil beholde kan du f.eks. oppbevare maten i en kjøleboks, i fryser nummer to, i en kjølig garasje, eller utenfor hvis du avrimer på vinterstid.

LES OGSÅ: Er du i tvil om hvor lenge maten holder i fryseren? Ta en kikk på oversikten her

Ta proppen ut

De fleste frysere har en propp eller en ventil som vannet kan løpe ut av, så før du begynner på avrimingsjobben bør du ta ut eller åpne denne. Sett en balje, bøtte eller skål under som kan samle opp vannet som danner seg. Du kan også legge et håndkle på gulvet, så du er sikker på at vannet ikke legger seg her. 

Fjern den løse isen

Hvis det går lang tid mellom at du avrimer, har du gjerne store isklumper i fryseren. Når disse er tilstrekkelig smeltet, kan du prøve å fjerne dem med hånden. Dess mer is du får løsnet, dess raskere går det.

Slik avrimer du fryseren riktig

Sett en skål med varmt vann i fryseren

For å fremskynde prosessen kan du også stille en skål med varmt (ikke kokende) vann i fryseren og la den stå der i 5-10 minutter. Det varme vannet hjelper til med å løsne isen, og gjør det letter for deg å skrape den av. Bruk ikke elektriske apparater som brødristere og hårfønere til å smelte isen – for det første kan du gjøre stor skade på fryseren, og for det andre er vann og elektrisitet en riktig dårlig og farlig kombinasjon.

Skrap av resten av isen

Når isen har løsnet, kan du enkelt skrape av restene. Det er viktig at du ikke bruker noe som kan lage riper i fryserbelegget, bruk f.eks. en tresleiv eller isskrapen som følger med fryseren. Det er fristende å hakke i isen, men prøv å unngå det, ellers risikerer du å etterlate merker.

Gjør fryseren ren

Når fryseren er avrimet, kan du lige godt gi den en god omgang med vaskefillen. Bruk en ren klut og såpevann eller en blanding av 2 deler eddik og 3 deler vann. Tørk over med en ren klut og legg frossenvarene på plass. Resultatet - en ren og  frostfri fryser. 

Flere gode tips til fryseren

Hjelp og svar

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk