Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer
Guide til kjøp

Guide: Slik finner du den perfekte tørketrommelen

Du vet du skal kjøpe en ny tørketrommel, men vet ikke hvilken modell du skal velge? Det er flere ting du skal tenke over nå: Hvor mye du er villig til å gi for den, hvor stor kapasitet den skal ha, hvor energivennlig den skal være og hvor mange funksjoner du trenger. Mye å ta inn over seg? Ingen problem, vi guider deg steg for steg.

Billig kan fort bli dyrt

Mange kikker på prisen først, når de ser etter en ny tørketrommel. Men det er viktig å huske på at en tørketrommel som er billig nå, ikke nødvendigvis er like billig om noen år. En energivennlig modell koster kanskje mer til å begynne med, men så er den også billigere i bruk på lang sikt.

Å kjøpe en billig tørketrommel, kan rett og slett sammenlignes med å kjøp en billig bil. Lavere pris betyr svakere motor, og når du har hatt den noen år, skal du oftere og oftere til mekanikeren.

klaer ut av toerketrommelen

To typer: Utlufting vs. Kondens

Visste du at det fins to typer tørketromler: Utluftingstrommelen og kondenstrommelen? Om du skal ha den ene eller andre kommer an på hva som er viktigst for deg. Her gir vi deg fordelene og ulempene ved dem begge to.

Enkel å installere, men avgir fukt

Kondenstrommelen resirkulerer luften, så i prinsippet kan du stille den hvor du vil. Det eneste du skal tenke på, er at den avgir en del fukt. Med andre ord bør du sørge for at det er god utlufting i rommet den står i.

Mens den tørker, samles fukten i klærne i en kondensbeholder, som skal tømmes regelmessig. Dog har noen maskiner en avløpslange, som kan kobles til maskinen, slik at du slipper å tømme manuelt.

Kondenstrommel

Fordeler

  • Enkel å installere
  • Energivennlig
  • Vannet kan gjenbrukes
  • Større utvalg av modeller

Ulemper

  • Avgir fukt til omgivelsene
  • Vannbeholderen skal tømmes ofte
  • Tørker ikke like raskt

LES OGSÅ: Visste du at du kan gjenbruke vannet fra kondenstrommelen?

Tørker raskere, men bruker mer energi

Utluftingstrommelen er kanskje tørketrommelen vi kjenner best, selv om den nå er på vei ut av markedet. Grunnen til det er at den krever en utluftingskanal som fører den våte luften ut av yttermuren på huset, noe som medfører varmetap og et økt energiforbruk.

Den primære grunnen til at man velger en utluftingstrommel, er at man allerede har hatt en stående. Det kan nemlig være dyrt og tungvint å isolere det gamle hullet i veggen. Det er også en fordel å velge denne typen, dersom den skal stå i et lite rom, fordi den ikke avgir fukt, og så tørker den en smule raskere.

Utluftingstrommel

Fordeler

  • Luften ledes ut av rommet
  • Tørker klærne raskere
  • Slipper å isolere grunnmuren

Ulemper

  • Bruker mer energi
  • Krever hull i yttermuren
  • Tungvint å skifte ut

energiskala kjoeleskap

Energiklasse og forbruk

Når du kjøper tørketrommel, er det alltid en god ide å ta en kikk på hvor energivennlig den er. Energiskalaen går fra A-D, og her er A best. A er dessuten inndelt i nivåer fra A til A+++. Jo flere plusser, jo bedre.

Forskjellen er stor og merkes på strømregningen

En tørketrommel som er merket med energiklasse A++ koster gjerne litt mer enn en tørketrommel som er merket B, men pengene sparer du raskt inn på strømregningen.

Forskjellen mellom en maskin med A++ og en med B kan nemlig være et opptil 50 % lavere energiforbruk.

klesvask

Hvor mye kapasitet er nok?

Kapasiteten har mye å si, spesielt for deg som har en stor familie. Det er nemlig viktig at du ikke overfyller tørketrommelen. En overfylt trommel bruker mer energi, og klærne blir også mer krøllete enn ellers.

Samme kapasitet som vaskemaskinen

Den enkleste måten å velge kapasiteten på er faktisk å matche kapasiteten til vaskemaskinen, slik at du kan flytte vasken fra maskin til maskin, uten problemer.

Tommelfingerregelen her er enkel. Desto flere man er i husstanden, desto større kapasitet skal trommelen ha.

Kapasitet - hvor mye er nok?


3,5-5 kg kapasitet: 1-2 voksne
6-7 kg kapasitet: 2 voksne og 1 barn
8-9 kg kapasitet: 2 voksne og 2-3 barn
10-12 kg kapasitet: 5+ personer

Hvor mye, og hva skal den kunne?

Det finnes mange forskjellige tørketromler på markedet, og flere av dem har smarte funksjoner, som kan være en ekstra hjelp i hverdagen.

Dampfunksjon

Dampfunksjonen har en anti-krøllefunksjon, som gjør at klesvasken kan ligge lenger i tørketrommelen, før de blir krøllete. Har tørketrommelen en dampfunksjon betyr det at alle programmene har denne funksjonen.

Reverserende trommelgang

At trommelgangen er reverserende, vil si at trommelen går vekselvis den ene eller den andre veien. Dermed løsner vasken fra trommelen samtidig som den tørkes.

Reverserende trommelgang gjør at klærne tørker raskere og at de blir mindre slitt, dessuten reduseres energiforbruket.

feature toerketromler

Lys i trommelen

Når du har lys i trommelen blir det enklere å sjekke om du har fått med deg alt, og at det ikke ligger noen sokker og lurer i bunnen. Det sitter ganske enkelt en lampe inne ti trommelen, som tennes en kort periode. Funksjonen kan gjøre en stor forskjell for deg som har tørketrommelen stående i et rom med dårlig belysning.

Fuzzy logic

Fuzzy logic er en funksjon som måler fuktigheten i utblåsningsluften, ved hjelp av sensorer i trommelen. Funksjonen sørger for at temperaturen holder seg stabil, med en nøyaktighet på +/- 1 grad.

Med andre ord, unngår du at tørketrommelen går seg for varm og at klærne plutselig kommer ut i dukkestørrelse.

LES OGSÅ: Dette er klærne som ikke skal i tørketrommelen

Elektronisk styring

Tørketromler med elektronisk styring stopper automatisk når de har nådd ønsket tørrhetsgrad. Det vil si maskinen ikke tørker klærne for mye, og at den ikke bruker mer strøm enn høyst nødvendig.

Timerfunksjon

Når klærne ligger for lenge i tørketrommelen etter tørk, øker risikoen for at klærne krøller. Det kan du unngå ved hjelp av timerfunksjonen, også kalt utsatt start.

Timerfunksjonen lar deg nemlig selv bestemme når maskinen skal starte, f.eks. før du kommer hjem fra jobb.

vaskeanvisning

Stativ til sko og ullklær

Noen tørketromler har et stativ, som du kan bruke til å tørke sko og ømfintlige plagg som ull og silke. Ofte kan det også kjøpes som tilbehør.

I praksis fungerer stativet som en hylle i tørketrommelen. Du forvandler faktisk tørketrommelen til et lite tørkeskap.

Varmepumpeteknologi

Flere kondenstromler har en innebygd varmepumpe, som bruker den varme og fuktige luften til å tørke klærne. Maskinen bruker mindre energi, og derfor finner du oftest denne teknologien i en maskin i energiklasse A eller høyere.

vaskemaskin og toerketrommel

Ikke glem vaskemaskinen

Hvis du er på jakt etter en ny tørketrommel har du sannsynligvis allerede en vaskemaskin, eller du er på utkikk etter en. Da er det en god ide å tenke over: Skal de stå ved siden av hverandre, eller skal de monteres i en vaskesøyle? Og er de like store?

Skal de stå ved siden av hverandre?

Det er praktisk hvis dørene på vaskemaskinen og tørketrommelen kan åpnes til hver sin side, hvis de skal plasseres ved siden av hverandre. Da kan du nemlig flytte de våte klærne direkte fra vaskemaskinen til tørketrommelen uten å skulle manøvrere imellom.

Det høres kanskje ut som en bagatell, men på lengre sikt kan de vise seg å bli veldig irriterende.

Vaskesøyle - hva er det?

Når du plasserer tørketrommelen over vaskemaskinen, med f.eks. en stableramme, eller gummiføtter imellom, har du en vaskesøyle. Tørketrommelen skal alltid monteres ovenpå vaskemaskinen, og vaskemaskinen skal være stor nok, til at tørketrommelen kan stå stabilt. Som oftest følger det ikke med en stableramme, eller gummiføtter til maskinen. Men du kan som regel kjøpe det med som tilbehør.

Skal de monteres i en vaskesøyle?

Vaskemaskinen og tørketrommelen tar mye plass, når de skal stå ved siden av hverandre, men de kan også monteres ovenpå hverandre. Dette er en god løsning, dersom du har sparsomt med plass på badeværelset eller vaskekjelleren, fordi du bygger i høyden og ikke i bredden.

Hjelp! Det er så mange produsenter

Du har valgt typen, tenkt over energiforbruket og hvilke funksjoner du gjerne vil ha. Men hvilken produsent skal du velge? Det er jo så mange av dem.

Funksjonalitet og pris gir 3 kategorier

For å gi deg et raskt overblikk har vi delt inn produsentene i 3 kategorier. Dog er det verdt å huske på at mange av dem har produkter og serier i forskjellige prisklasser, og ikke hører hjemme i bare en kategori.

Den avanserte

De mer avanserte modellene kjennetegnes gjerne ved at fokuserer på luksusfunksjonene, og de smarte, tekniske løsningene. De ligger ofte i en litt høyere prisklasse, men er tørketrommelen hyppig i bruk, kan du likevel spare på en energivennlig modell. I denne kategorien finner du bl.a. AEG, Miele, Siemens og ASKO.

Den i midten

I mellomklassen finner du produsenter som Gorenje, Bosch, Electrolux, LG og Samsung. Her får du de vanligste spesialprogrammene, og du kan saktens finne en billig, energivennlig modell.

Den prisvennlige

Kan du klare deg uten spesialprogrammene, og har tørkesnoren flittig i bruk, finner du den nye tørketrommelen din hos produsenter som Whirlpool, Candy, Indesit, Zanussi og Scandomestic.

Best i test - hvem vinner?

Det danske forbrukerrådet Tænk har testet tørketromler gjennom flere år og sier at det er viktig at du tenker over eget forbruk, før du kjøper deg en ny tørketrommel.

Hvordan blir de testet?

Tørketromlene testes på flere måter før de blir gitt en samlet score.

De testes blant annet på:

  • Energiforbruk
  • Brukervennlighet
  • Tidsforbruk
  • Programmer
  • Kondenseringsevne
  • Støy

Det sparer seg å handle energivennlig

Det kan nemlig betale seg å kjøpe en dyrere tørketrommel, hvis du bruker den mye, fordi du på lenger sikt sparer penger. Har du eksempelvis en tørketrommel med energimerket A+++, har testene vist at du kan spare så mye som 450 kroner om året.

Hvem blir best i test?

Siemens, Bosch og Miele gjør det ofte best i tørketrommeltestene, og det er også kondenstromlene som testes her. Siemens og Bosch er spesielt gode på energiforbruk og programmer, og gjør det også godt på brukervennlighet. Miele gjør det derimot ekstra godt på kondenseringsevne.

Testene kan være en god rettesnor, men til syvende og sist vet du selv best, hva som passer inn i ditt hjem og i dine rutiner.

82 best i test 1200x400

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk