Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Kjøkkentid

Slik gjør du platetoppen ren

Lei av trassige fettflekker, som beint fram nekter å forsvinne? Vi gir deg rengjøringstipsene som funker, uansett om du har en eldre kokeplate, eller en splitter ny induksjons- eller gasstopp.

La platetoppen kjøle seg ned først

Du har sikkert lagt merke til at kjøkkenfillen setter seg fast i kokesonene når de er varme? Uansett hvilken type platetopp du har, så er det viktig at du ikke prøver å gjøre den ren med en gang du er ferdig med å lage mat. Her er det nemlig lurt å la platetoppen kjøle seg ned først.

Så snart platetoppen er kjølig kan du tørke over den med en våt klut, og så med en tørr klut. Gjør du dette hver gang den har vært i bruk sparer du deg også for mye arbeid senere, og det blir enklere å holde den helt ren. Det er nemlig lettere å forebygge gjenstridige fettflekker enn det er å fjerne dem.

Spesielt for induksjonstopper og keramiske platetopper

Induksjonstoppen og den keramiske platetoppen er begge rengjøringsvennlige fordi overflaten er helt glatt, slik at fett og matrester ikke setter seg så lett fast. Her kommer du langt med en klut og et rengjøringsmiddel som er tilpasset disse overflatene.

Trassige flekker kan du fjerne med en glasskraper, som har den fordelen at den ikke lager risser i platetoppen.

Bruk natron til å fjerne matrestene

Du kan også bruke natron til å fjerne matrestene. Fukt to vaskefiller i varmt vann med oppvaskmiddel og hell natron ut over platetoppen. Vri noe av vannet ut av fillene og legg dem på platetoppen. La det hele ligge og virke i ca. 15 minutter (dess skitnere platetoppen er, dess lengere skal de ligge).

Kombinasjonen av varmt vann, natron og oppvaskmiddel har nå løsnet matrestene. Tørk over med fillene og vask dem. Se hvordan i videoen nedenunder (videoen er på engelsk). Embedded content: https://www.youtube.com/embed/HjVxtKgy8gI

Slik gjør du ren platetopper med gass

En gasstopp krever litt mer, når det kommer til rengjøring, fordi kanten stikker opp og bunnen ikke er helt flat. Har du en gasstopp med stålbunn er den lettere å holde ren, men vanskeligere å holde pen, fordi stålet skal pusses med stålpuss om det skal se helt nytt ut. Gasstoppen gjøres også ren med en våt klut og vaskemiddel. 

Rens brennerne og sjekk gasshullene

Brennerne til gasstoppen er ofte laget av jern og skal derfor vaskes for seg. Ta dem av og legg dem i varmt vann tilsatt oppvaskmiddel. Etter ca. 15 minutter kan du vaske og tørke dem grundig. Før du setter dem på plass, bør du sjekke om gasshullene er tilstoppet, f.eks. ved hjelp av en piperenser. Sørg alltid for at brennerne sitter godt fast før tar gasstoppen i bruk.

Lag en "natron-glasur"

Natron er også en god venn her, men du kan ikke bare strø det ut over gasstoppen. I stedet kan du lage en "natron-glasur" ved å blande natron med hydrogenperoksid. Konsistensen skal være tyktflytende, akkurat som glasur. Dypp en svamp i glasuren og skrubb platetoppen ren. Se hvordan i videoen her (videoen er på engelsk).

LES OGSÅ: Vet du egentlig forskjellen på natron og bakepulver?

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/DlhvOtIY8iQ

Massekokeplater

Rundt om i de fleste kjøkken finner vi moderne platetopper med rene overflater, men det er stadigvekk mange som har de tradisjonelle kokeplatene. I motsetning til de moderne flatene, har de tradisjonelle flere steder hvor fett og matrester kan feste seg, men det er heldigvis ikke så vanskelig å gjøre dem ren. Faktisk skal du gjøre dem ren på samme måte, nemlig med en våt klut og rengjøringsmiddel. Natronglasuren kan du også bruke her. 

Slik unngår du rust på platetoppen

Et annet godt tips er å slå på kokeplaten når du har gjort den ren, så vannet fordamper. Ellers risikerer du at den begynner å ruste. 

Del dine erfaringer med oss

Har du noen gode råd til rengjøring av platetopper? Legg igjen en kommentar nedenunder. Vi vil også gjerne se før/etter bilder, hvis du bruker natron når du gjør rent. 

Her får du flere gode rengjøringstips

Rengjøring
Hjelp og svar

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk