Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt

Slik rengjør du grillen og grillristen

Har du hatt grillen fremme noen ganger i år, uten å tenke så mye på rengjøringen?  Desto lenger du venter, desto hardere setter matrester og fett seg fast. Her får du de beste rengjøringstipsene.

En god grill er et alfa og omega, når hagefest-sesongen går i gang. Passer du på grillristen er du sikker på at den varer litt lenger. Derfor er det også en god ide å lage seg noen gode vaner, når du griller. Nakke-koteletten smaker nemlig ikke like godt når den serveres med en bismak av gammel kull og harsk olje.

Ha utstyret klart: 

 • Engangshansker og grillhansker
 • Grillbørste i stål, messing, eller i et mykere materiale 
 • Balje med varmt vann og oppvaskmiddel
 • Våt klut til å tørke over
 • Tørr klut til polering
 • Bruksanvisning (Følg alltid instruksen på din grill). 

Ha grillbørsten klar ved grillen

Det absolutt beste du kan gjøre for grillen, er å gi den en omgang med grillbørsten etter bruk. Hvilken type grillbørste du skal bruke avhenger av materialet grillristen din er laget av. Er den f.eks. laget av støpejern, eller har en emaljert overflate, er det viktig at du bruker en messingbørste, så du ikke børster emaljen av risten. Er du i tvil om materialet, anbefaler vi at du sjekker bruksanvisningen.

En god grillbørste er et alfa og omega når grillristen skal gjøres ren.

Børst risten mens grillen fortsatt er varm

Så snart du er ferdig med å grille, kan du skru opp varmen, for å forkulle restene på grillristen. Når du børster den varme grillristen er det nemlig enklere å få restene av. Ta på grillhansker, vend risten om, og børst på den andre siden. For å sikre at hygienen er på topp, bør du dessuten alltid tenne grillen på maks. styrke, med lokket på i et par minutter, før du setter i gang med å grille.

Husk bunnen av grillen

Sjekker du om det ligger matrester i bunnen av grillen, etter hver gang, er du også sikker på at du er tryggere neste gang du griller. Med tiden kan det nemlig samle seg fastbrente matrester og fett i bunnen, eller i fettoppsamleren på gassgrillen. Avhengig av hvor ofte du griller, og hva du griller, bør du kontrollere og rengjøre både lokk, bunn, og fettoppsamler. Slik unngår du også at det skulle oppstå en evt. fettbrann. 

Glemte du å gjøre risten ren sist du grillet?

Da er det bare å tenne opp i grillen igjen, for å gjøre den ren. Før du begynner kan du også ta en fille med vann og oppvaskmiddel, og tørke over overflatene på lokket og sidene. Tenn grillen i 10-15 minutter på maks varme, og børst risten godt (igjen er det viktig at du bruker riktig børste til din rist).  Se hvordan i videoen nedenunder:  

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/v6RLdnbc3sw

Hvis det fortsatt sitter rester på grillristen

Sitter det fortsatt rester igjen på risten, som du ikke får av, kan du legge den i en balje sammen med en oppvasktablett, når risten er kald. Hell kokende vann over, til tabletten er oppløst og risten er dekket av vann. La risten ligge i 3-4 timer, skrubb med børsten, og skyll grundig med rent vann. La den tørke godt, før du bruker den igjen.Fordi støpejernristen er porøs, skal du være ekstra forsiktig med den. Derfor anbefaler vi at du nøyer deg med varmt vann og en oppvaskbørste. Du skal ikke bruke såpe eller andre fettløsende midler.

Bruk olje, både før og etter

Uansett hvilken type rist du har, men spesielt hvis den er laget med støpejern, så er det en god ide å smøre den inn med et tynt lag olje innen bruk. NB! Det er viktig at du ikke bruker olivenolje. Extra virgin typen, som ofte selges i butikken, tåler ikke like høy varme som f.eks. raps-, mais- eller solsikkeolje, og det kan også gi en harsk smak på maten.

Når risten er smurt godt inn med f.eks. rapsolje, legger du den på en tent grill i 10-15 minutter. Deretter tørker du av den resterende oljen. Smører du risten med olje, før du går i gang med å grille, slipper kjøttet lettere og brenner seg ikke så lett fast. 

Vil du unngå at det blir mye jobb?

Da skal du ikke bruke for mye marinade på kjøttet. Tørker du over overskuddsmarinaden, slipper du at kjøttet brenner seg fast på grillristen. Det er spesielt sukker- og honning-baserte marinader, som setter seg hardt fast på grillristen. 

La roboten ta jobben  

Vil du ha hjelp til jobben, kan du vurdere å investere i en grillrobot som tar jobben for deg. Se hvordan i videoen nedenunder.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/UEy4yVJ5qHc

Flere smarte rengjøringstips

Rengjøring

Christian fra WhiteAway

Christian hjelper deg med å forstå hvitevarene dine litt bedre. Han leser gjennom bruksanvisningene og forklarer deg hva de tekniske termene betyr. På fritiden er han en kløpper på data og en skikkelig lesehest.

Favoritter

Lukk