Logo
21 95 92 08 kundeservice er stengt
  • MandagStengt
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-18
  • TorsdagStengt
  • FredagStengt
  • Lørdag12-17
  • SøndagStengt
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer

Slik renser du kaffetrakteren og espressomaskinen

Smaker kaffen surt eller bittert er det ikke sikkert, at det er bønnene det er noe galt med. I stedet er det gjerne på tide å få utstyret i orden? Vi gir deg tips til hvordan du rengjør de forskjellige kaffemaskinene. 

2,75 millioner nordmenn over 18 år drikker kaffe hver dag, og i snitt drikker vi nesten 4 kopper kaffe om dagen. Med andre ord er det mange kaffetraktere, presskanner og espressomaskiner i sving i løpet av uken.Hvor god kaffen er avhenger helt av hvor godt du tar vare på maskinen, og de fleste av oss gjør faktisk ikke rent ofte nok. 

Vil du vite hvordan du avkalker kaffemaskinen din? Les mer her.

Slik gjør du ren kaffetrakteren

Har du en helt alminnelig kaffetrakter, så er det viktig at du holder kaffekannen og filteret rent, og som minimum bør du faktisk skylle begge deler etter hver brygging. Det er også en god ide å gjøre det til en vane å gi dem en omgang med oppvaskbørsten og litt oppvaskmiddel, gjerne etter bruk og i alle fall ofte.

Slik gjør du ren stempelkannen

Har du en stempelkanne, eller en annen måte å brygge kaffen manuelt på, er det også viktig at du skyller og vasker grundig.På stempelkannene pleier kaffegruten nemlig å sette seg i filteret, så det er viktig at du skiller delene fra hverandre og vasker dem godt. Det er også en god ide å rengjøre glasskannen og toppen av lokket grundig.  

Slik gjør du ren espressomaskinen

Espressomaskiner kommer i mange forskjellige former og størrelser, og da er det beste rådet vi kan gi deg, at du leser rengjørings-veiledningen grundig.Flere av maskinene har nemlig automatiske renseprogrammer, eller avtakbare deler, som gjør det enkelt for deg å gjøre rent. Har espressomaskinen din en melkeskummer, bør du rense den etter hver brygging.

3 gode tips til en ren kaffekverner

Rense kaffekvern

Kverner du din egen kaffe? Her får du tre gode tips, til hvordan du best rengjør kaffekvernen. Du trenger ikke nødvendigvis bruke alle triksene hver gang du renser kvernen, men det er likevel en god ide å gjøre den ren jevnlig

  1. Støvsug kvernen
  2. Skill kvernen fra hverandre og rens delene med en pensel eller en tørr klut.
  3. Kjøp rengjøringstabletter hos den lokale kaffemannen, eller bestill dem på nettet.
  4. Kvern tablettene i kvernen, og kvern en omgang kaffe igjennom, da får du fjernet restene av tablettene.

Du trenger ikke bruke de dyreste kaffebønnene dine. Men hvis du har tenkt å bruke billige bønner, så skal du bare være oppmerksom på at smaken setter seg i kvernen.Vil du beholde den gode og dyre smaken, blir du faktisk nødt til å ofre en omgang av de dyre bønnene.

Sørg for å holde utstyret kalkfritt

Kaffe smaker best, når utstyret er i tipp topp stand, og da er det også viktig å rense kaffetrakteren i ny og ne. Den enkleste og den billigste måten å gjøre det på er å bruke eddik. Hell én del vann og én del eddik i vannbeholderen, og la kaffemaskinen brygge halvparten. La maskinen stå i en halv time, før du kjører resten gjennom. Trakt gjennom rent vann en par ganger for å fjerne eddikrestene. 

Følg bruksanvisningen

Espressomaskinene skal også renses, men prosessen er gjerne litt mer komplisert. Derfor er det også en god ide å sjekke bruksanvisningen, før du setter i gang. Du kan også spørre en barrista til råds. Når du lager kaffen i en stempelkanne, koker du som regel vannet opp i en vannkoker, og denne bør også avkalkes jevnlig. Den raskeste og billigste løsningen er å koke opp én del vann og én del eddik.

Bruk "mykt" vann

Når du renser kaffemaskinene er det også viktig at vannet ikke er for hardt. Bor du i et område med hardt vann, så kan det faktisk være en god ide å kjøpe vannet på butikken, men da bør mengden av hydrogenkarbonat (HCO-3) være under 100 mg/l).

Finn ut hvor hardt vannet er der du bor

Er du i tvil om hvor hardt vannet er, der du bor, kan du ta en kikk på hardhetskartet til Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), eller på hjemmesiden til din hjemkommune.

Flere gode rengjøringstips

Rengjøring
Vedlikehold

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk