Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Slik sliper du kjøkkenknivene på riktig måte

Matlagingen blir både lettere og morsommere når du har gode kniver. Sløve kniver kan fort forvandle en enkel oppgave som å skjære grønnsaker til et vanskelig prosjekt, der du forsøker å hindre kniven i å skli og skjære deg i fingrene. Hvis du har investert i gode kniver, så er du nok også interessert i å holde dem skarpe. Heng med når vi viser deg den beste måten å slipe knivene på.

Japanske og europeiske kniver

Forskjellen mellom japanske og europeiske kjøkkenkniver er både materialets hardhet og eggen sin vinkel. Europeiske kniver er litt mykere og har et tykkere blad. Eggen er slipt i en 20-25 graders vinkel.

Japanske kniver er laget av et hardere materiale og kan derfor slipes i en spissere vinkel, ca. 10-15 grader. Fordi japanske kniver er hardere, så er det ikke alle slipemetoder som kan benyttes for å vedlikeholde dem.

Forskjellen mellom å stryke og slipe

Det er en vanlig misforståelse at man kan slipe en kniv med et slipestål. Et slipestål sliper ikke kniven, det stryker den. Det betyr at du fjerner mikroskopiske partikler som løsner ved vanlig bruk av kniven. Et strykestål retter ut eggen, men fjerner nesten ikke noe metall og har derfor ingen slipeeffekt.

  • Tradisjonelle slipestål passer til de europeiske knivene, men er for myke til å ha noen effekt på de japanske knivene.
  • Keramiske slipestål kan brukes til både japanske og europeiske kniver.
  • Diamantslipere er effektive til både europeiske og japanske kniver, men eggen blir grovere enn med et keramisk slipestål.

Eggen blir etter hvert avrundet av slipestål. Når du opplever at kniven fortsetter å være sløv til tross for at den blir strøket, så er det på tide å slipe den grundig i stedet.

Slipestein – for kniventusiasten

Slipesteinen er et velegnet slipeverktøy for den interesserte kniventusiasten. Metoden passer også godt til japanske kniver som trenger en mer skånsom slipebehandling. Man fukter slipesteinen og drar kniven over overflaten.

Du velger hvor grov slipesteinen skal være ved å se på kornstørrelsen. En grov slipestein med korn 200-300 brukes til å fjerne hakk i eggen. Til hverdagssliping passer en stein med korn 1000-1500. En finkornet slipestein på mer enn korn 3000 polerer eggen til perfeksjon.

Øvelse gjør mester

Det er ikke lett å bruke en slipestein, og man må øve seg på å holde den i rett vinkel.

Den lette utvei; knivsliper med keramiske slipehjul

Om du synes at det er litt for ambisiøst med en slipestein, kan en knivsliper med keramisk bryne være et godt alternativ. De er enkle å bruke, og du behøver ikke tenke på å holde kniven i riktig vinkel. Bare legg eggen ned i knivsliperen og trekk kniven frem og tilbake. I tillegg tar de nye knivsliperne betydelig mindre plass enn slipesteinen.

For godt til å være sant?

Ulempen med en knivsliper er den samme som dens styrke; den innebygde vinkelen. Det gjør det enkelt å slipe, men den kan være feil til nettopp din kniv. Hvis vinkelen på kniven ikke er den samme som knivsliperen – f.eks. hvis du prøver å slipe en europeisk kniv med en knivsliper, beregnet for japanske kniver, kommer eggen aldri helt til bunns, og kniven vil ikke bli skarpere, uansett hvor mange ganger du trekker den gjennom knivsliperen.

Tips! Merk ytterst langs kniveggen med en sprittusj før du drar bladet gjennom knivsliperen. Hvis fargen fortsatt er der, betyr det at den innebygde vinkelen er feil for kniven din, og at sliperen ikke når eggen.

knivsliber

Profesjonell hjelp til å slipe knivene

Selv om alt håp ser ut til å være ute, er det fortsatt litt hjelp å få. Du kan levere knivene dine til en profesjonell knivsliper, som kan hjelpe deg med å få skikk på eggen igjen.

Den riktige oppbevaringen

Når du har brukt tid og krefter med å slipe knivene dine, er det også verdt å tenke på oppbevaringen. Det er et tabu å kaste kjøkkenknivene i kjøkkenskuffen sammen med de andre kjøkkenredskapene. Det ødelegger den skarpe eggen. Fest heller en magnetlist på veggen som du kan henge knivene på, eller skaff deg en god knivblokk for å beskytte kniven når den ikke er i bruk.

Flere tips til å holde knivene i orden

Vedlikehold

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk