Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Slik vasker du ull i vaskemaskinen

Det er mange myter om hva du bør gjøre, og hva du ikke bør gjøre, når du vasker ull. I de kalde vintermånedene kler vi oss gjerne i ull fra topp til tå, innerst til ytterst, men vet du hvordan du vasker ullklærne så de holder seg fine lenge?

Velg riktig vaskeprogram

Trodde du ikke at ull bør vaskes i vaskemaskinen? Da tok du feil. Tar du en kikk på vaskeanvisningen står det som oftest at ull alltid skal vaskes for hånd, eller på ullprogram. Det gjelder også den hjemmestrikkede genseren som du fikk av mormor til jul. I øvrig tåler ullklærne også sentrifugering. Så lenge du velger riktig vaskeprogram, er vaskemaskinen din smart nok til å bestemme hvor mye klærne skal sentrifugeres.

Tar du en kikk på vaskeanvisningen står det som oftest at ull alltid skal vaskes på håndvask, eller ullprogram.

Velg riktig vaskemiddel

Det er like viktig å velge riktig vaskemiddel, som det er å velge riktig vaskeprogram. Vaskemiddel som ikke egner seg til ullvask inneholder nemlig enzymer og blekemiddel, som ødelegger de fine ullfibrene.

Bruker du alminnelig vaskemiddel vil enzymene nemlig "gnage" på fibrene i ullen. Du merker ikke nødvendigvis effekten av det etter én vask, men på lang sikt blir klærne ødelagt. Med andre ord skal du handle inn ullvaskemiddel, og du skal også være påpasselig med at du følger anvisningen på pakken, så du ikke bruker for mye, eller for lite.  

Vær forsiktig med håndvasken

På vaskelappen ser du et bilde av en hånd som vasker, og da er det gjerne opplagt at ull skal vaskes for hånd? Nei, det er faktisk ikke så enkelt. Når du vasker klærne for hånd er det flere fallgruver, fordi du ikke kan kontrollere det du gjør på samme måte som vaskemaskinen kan. Du kommer lett til å vaske med for varmt vann, og vrir du opp klærne på feil måte, ender du ofte opp med å vri genseren ut av fasong, eller fibrene fra hverandre.  Resultatet blir nesten alltid bedre hvis du vasker ullklærne i maskinen, og står det håndvask på vaskelappen er det faktisk 100 % sikkert å bruke håndvask-/ullprogrammet i stedet for.

Vask sjeldent

Det beste tipset er faktisk å la vær å vaske ullklærne så ofte. Lukter det av ullsokkene, eller genseren, kan du prøve å henge dem på en bøyle på baderommet mens du dusjer. Dampen fra dusjen er utrolig effektiv til å fjerne lukt fra ullklær.

Du kan også prøve å henge ulltrøyen utenfor i kulden.  Husk bare at klesklyper kan etterlate seg merker i klærne, så ikke heng dem opp som vist på bildet nedenunder.

ullvotter.jpg

... og husk å tørke riktig

Ull skal ikke tørkes på samme måte som andre tekstiler. Det optimale er faktisk å tørke ullgenseren mens den ligger på et tørt håndkle, og i den fasongen den har. Klesklyper og tøyklemmer etterlater seg merker på klærne, og henger du dem opp, risikerer du også at de strekker seg og at de mister fasongen. Og husk, ull skal aldri tørkes i tørketrommelen. 

Flere tips til vaskerommet

Hjelp og svar

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk