Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-16
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer
Guide til kjøp

Guide: Slik velger du riktig kjøleskap

Det kan være gode grunner til å skifte ut kjøleskapet. Kanskje synes du temperaturen er ujevn i det du har allerede, og at matvarene raskt blir sure? Kanskje irriterer du deg over at du ikke har plass til det du trenger, eller at hyllene og skuffene er upraktiske? Eller kanskje har det gått i stykker, og nå haster det med å få et nytt? Uansett hva problemet er, hjelper vi deg med å få en oversikt over forskjellige modeller, og hva du skal tenke på, når du skal handle nytt kjøleskap.

Feature dame kigger ind i köleskabet

Hvilken type skal du velge?

Et kjøleskap er ikke lenger bare et rom som holder matvarene kalde. I dag finnes det flust av ulike typer og modeller; alt fra 50-talls inspirerte retromodeller, til frittstående, integrerte og luksuriøse, amerikanske modeller.

Frittstående kjøleskap

Det frittstående kjøleskapet er, som navnet antyder, designet til å kunne stå hvor som helst i kjøkkenet. Det har bekledning på fronten og på sidene. Hvis du ikke har et kjøkken med integrerte hvitevarer, men heller vil at kjøleskapet skal stå som det er, på enden av kjøkkenmodulen, er det altså en frittstående modell du er på utkikk etter.

Integrert kjøleskap

Et integrert kjøleskap er bygget på en måte som lar deg kamuflere det, slik at det ligner resten av kjøkkeninteriøret. Det kommer nemlig en bekledning på forsiden (skapdør), som matcher de andre skapdørene. Her skal du bare være obs på at du selv skal anskaffe bekledningen fra din kjøkkenforhandler.

Spesielt for de integrerte
Har du en kjøkkeninnredning som har noen år på baken, så er det en god ide å sjekke med kjøkkenforhandleren om de fortsatt har en bekledning som passer til kjøkkenet ditt. Når du handler et nytt kjøleskap, er det nemlig ikke sikkert at den nye integrerte modellen har samme mål som den gamle.

Vil du beholde kjøkkeninnredningen som den er, kan det altså være en fordel å kjøpe et kjøleskap som har de samme målene som det gamle.

Minikjøleskap

Et kjøleskap behøver ikke å ta all verden med plass. Det finnes små modeller (også kallet minikjøleskap), som nærmest fungerer som en minibar, og noen litt større som kan romme akkurat det man trenger på hybelen eller på hytta. Typisk har disse skapene en kapasitet på mellom 40 og 160 liter.

Et lite kjøleskap eller minikjøleskap kan også supplere et alminnelig kjøleskap, for eksempel kan du ha det stående i kjelleren eller i matboden, til oppbevaring av ekstra matvarer, og det kan også holde drikkevarene kalde på kontoret eller på rommet til tenåringen.

Retro kjøleskap

50-talls inspirert design er det som virkelig kjennetegner det moderne retro kjøleskapet. Altså er et valg av denne modellen mer et designspørsmål enn et funksjonspørsmål.

Du saktens få et toppmoderne kjøleskap i retro design. Her er det bare viktig at du ikke lar deg forblende av utseendet, men også tar en kikk på innredningen, så det er like funksjonelt som det er pent.

Kombiskap

Kombiskapet er en kombinasjon av et kjøleskap og en fryser. Fryseseksjonen er som regel plassert nederst, mens kjøleseksjonen er å finne øverst.

Fryseseksjonen i kombiskapet er ikke spesielt stor og passer dermed best til deg som ikke har behov for å fryse ned mye, eller til deg som har en fryseboks (eller fyseskap) i kjelleren eller i boden. Fordelen med kombiskapet er at du har både kjøle- og frysevarer for hånd, når du lager mat.

Side-by-side (amerikansk kjøleskap)

Side-by-side skapet består av et kjøleskap og et fryseskap som er bygget sammen i èn enhet, og som står ved siden av hverandre. Dette er kjøleskapsutgaven av en Rolls Royce, de er både store og luksuriøse. Noen produsenter lager også kjøleskap med helt spesielle størrelser.

De fleste side-by-side skapene er utstyrt med både vann- og is-dispenser og et vell av moderne funksjoner. Fordi dette er amerikansk inspirerte modeller, er de gjerne større enn de europeiske standard modellene, så før du kjøper et side-by-side skap til ditt kjøkken, er det en god ide å sjekke at du faktisk har den plassen det krever.

Hvor mye skal det koste?

Det er typisk prisen som avgjør når man skal handle hvitevarer. Det finnes mange forskjellige typer og kjøleskapsmodeller på markedet: de billigste minikjøleskapene kan kjøpes for ca. 1000 kr, mens de dyreste side-by-side skapene kan koste opp mot 30 000 kr.

Med andre ord bør du ta stilling til hvor mye du er villig til å gi for et nytt kjøleskap. Men husk også å tenke over energiforbruket. Kjøper du en strømsluker kan det bli dyrt i lengden. Mer om dette i neste avsnitt.

energiskala kjoeleskap

Lønner det seg å tenke energivennlig?

Kjøleskapet står på døgnet rundt. Da gir det også mening å tenke over energiforbruket. Velger du en kombinasjonsløsning, et kombiskap eller et side-by-side skap, bruker disse modellene som regel mer strøm enn kjøleskapet. Til gjengjeld har du én enhet og ikke to.

Det kan altså raskt betale seg å skifte ut den gamle modellen, og også å investere i et kjøleskap med en bedre energiklasse. Forskjellen på et A++ skap og et med energimerkingen A er nesten et halvert energiforbruk.

Hvor stort skal kjøleskapet være?

De minste kjøleskapsmodellene rommer opptil 40 liter og kan stilles under en kjøkkenbenk, mens de største kan romme opp mot 400 liter – og hvis det er et kombiskap, så skal fryseseksjonen legges til (men man kan selvfølgelig velge å ha separat fryseskap).

Start derfor med å vurdere hvor mye plass du har bruk for, og hvor mye plass du har til rådighet i din kjøkkenløsning.

feature matvare i kjoleskapet

Hvor mange liter?

Kapasiteten i et kjøleskap måles i liter. Så da er spørsmålet, hvor mange liter har din husstand bruk for? Som en tommelfingerregel regner man at én person har har bruk for minst 100 liter. Etter det kan du legge til 50 liter per person i husstanden. Det kan likevel være en god ide å kjøpet litt ekstra kapasitet, spesielt hvis du liker å handle inn mye, ofte har gjeste over til middagen, eller ofte lager mat til sultne tenåringer.

Verdt å tenke over

  • Hvor mye kapasitet har du nå?
  • Og trenger du mer eller mindre?

Hva med kombiskapet?

Når du kjøper kombiskap skal du være oppmerksom på at det ikke er en jevn fordeling mellom fryse- og kjølekapasiteten. Kjøleseksjonen er som regel minst dobbelt så stor som fryseseksjonen.

Kapasitet måles i liter (l)

  • 1 person: 100 liter
  • 2 personer: 150-200 liter
  • 3 personer: 200-250 liter
  • 4 personer: 250-300 liter
  • 5+ personer: 300+ liter

Tommelfingerregelen for frysekapasitet er at du trenger 30-50 liter pr. person. Et kombiskap med 200 liter i kjøleseksjonen og 100 liter i fryseseksjonen passer med andre ord fint i en husstand med 2-3 personer.

Noen kombiskap har ekstra små frysere, eller kun en liten fryseboks, og da kan det være lurt å supplere med en fryseboks eller et fryseskap.

Flust av funksjoner, men hva er viktigst?

Når størrelsen, prisen og energiforbruket er på plass, er det meste av jobben gjort. Men nå er det også tid for å tenke på hvilke funksjoner du har bruk for, for å gjøre din hverdag litt enklere.

  • Har du f.eks. en åpen kjøkkenløsning, og ønsker en modell som ikke kan høres?
  • Ønsker du å oppbevare frukt og grønt i optimal temperatur?
  • Eller skal det bare være enkelt å holde en jevn temperatur i hele kjøleskapet?

Her gir vi deg overblikket over de mange funksjonene som finnes på markedet.

Innredning

Fleksibel innredning

Som tidligere nevnt er det avgjørende å velge et kjøleskap med tilstrekkelig kapasitet. Men det er også viktig å tenke over hvordan plassen er innredet. Det blir nemlig mer og mer vanlig at kjøleskapene har fleksibel innredning, slik at du bestemmer hvor høyt hyllene skal stå m.m.

Det finnes kjøleskap med hyller som kan justeres i høyden, skuffer og spesielle oppbevaringsskuffer, som har egne temperaturinnstillinger. Du får også flaskestativer som lar deg oppbevare flasker på hyllene i stedet for i døren, så du får plass til andre ting her.

Kjoeleskap med dreieknapp

Elektronisk temperaturinnstilling

I eldre kjøleskapsmodeller stilles temperaturen inn ved hjelp av en dreieknapp. Du har kanskje opplevd at dette ikke gir en helt presis temperatur. Derfor er det en god ide å velge et kjøleskap med elektronisk temperaturinnstilling. Du kan stille inn temperaturen helt presist, og fordi det gjøres vha. et display kan du enkelt holde øye med temperaturen.

Når det blir enklere å avlese og stille inn temperaturen, betyr dette også at matvarene holder seg friske i lenger tid. Det kan også vise seg at du sparer penger, fordi du ikke bruker energi på at holde temperaturen unødvendig lav.

Ventilert kjøling

Kjøleskapet holder matvarene kalde ved å sende kjølig luft rundt i kjølerommet, og effektiviteten avhenger av hvor godt det er til å distribuere luften. Jo større kjøleskap, desto mer luft skal det til.

Velger du en større modell, er det derfor en god ide å velge en som også har ventilert kjøling. Ventilert kjøling sørger nemlig for at den kalde luften fordeles jevnt på alle hyller, i topp og i bunn, slik at du får en jevn temperatur i hele kjølerommet.

LES OGSÅ: Jo, det spiller faktisk en rolle hvor matvarene står i kjøleskapet

Automatisk avriming

Du kjenner sikkert problemet hvis du har hatt et gammelt kjøleskap, det samler seg rim og frost på bakveggen. Det unngår du, hvis du kjøper et kjøleskap som har automatisk avriming. Kjøleskapet sørger dermed selv for å fjerne og forebygge rim i skapet.

skuffer

Lydnivå

Kjøleskapet står ofte sentralt plassert i hjemmet og da er det viktig å tenke over hvor mye lyd det lager. Det er ikke gøy å høre på brumming - spesielt hvis du har en åpen kjøkkenløsning eller bor på en liten hybel.

Heldigvis er de fleste kjøleskapene mer eller mindre lydløse, det vil si at lydnivået oftest ligger rundt 40 dB, omtrent samme nivå som en som hvisker. Faktisk regner man dem som stillegående når lydnivået er under 40 dB.

French Door

Noen amerikanske kjøleskapsmodeller har en spesiell utforming, også kalt French Door. I motsetning til side-by-side modellene, er fryseseksjonen plassert nederst fordelt på skuffer, eller 2 fryserom, og en fryseseksjon i toppen. Dørene kan så åpnes på samme måte som i et klesskap, noe som gir deg en god oversikt over hyllene. Når fryseseksjonen fordeles på skuffer, som kan trekkes helt ut, blir det også enklere å komme til bakerst i skuffen.

side-by-side-french-door

Hjelp! Det er så mange produsenter

Der finnes utrolig mange kjøleskapsprodusenter og det finnes sikkert merker du aldri har hørt om. Og kanskje har du allerede et favorittmerke, så du er ikke på jakt etter noe nytt?

Her får du en oversikt som plasserer merkene etter pris og funksjonalitet, dog er det verdt å legge merke til at flere produsenter har modeller i forskjellige prisklasser.

De avanserte

Vil du gjerne ha et skap spekket med ekstra funksjoner og luksus er det produsenter som Liebherr, Miele, Siemens, AEG, Witt, Asko og Fisher & Paykel du skal ta en kikk på. Det er her du finner avansert oppbevaring i skuffer og luksuriøs innredning.

De i midten

Er du villig til å betale litt ekstra for å få en bedre energiklasse eller mer funksjonalitet, er det skapene fra Electrolux, Bosch, Samsung, Bauknecht eller LG, som du skal kikke på.

De prisvennlige

Scandomestic, Zanussi, Vestfrost, Indesit, Candy og Adelberg produserer kjøleskap som er enkle å bruke

Hvis du ikke har bruk for masse ekstra funksjoner eller smarte løsninger, men bare vil ha et skap som holder maten eller drikkevarene kjølige, så er det her du skal lete.

Hva med de andre?

Vi har selvfølgelig ikke nevnt alle produsentene ovenfor. Produsenter som Whirlpool, Gorenje, Gram, Smeg, Beko og Blomberg har spesialisert seg i å lage kjøleskap til ethvert formål, og dermed passer deres produkter inn i flere av kategoriene.

Best i test - hvem vinner?

Det danske forbrukerrådet Tænk har testet en lang rekker hvitevarer, også kjøleskap. Vi har sett litt nærmere på testen, og deler de viktigste resultatene med deg her.

Dette tester de

  • Stabiliteten på temperaturen
  • Energiforbruk
  • Brukervennlighet
  • Støynivå
  • Kjølekapasitet
  • Kvaliteten på materialene

Hvem vinner?

I toppen av testskjemaet finner vi 2 modeller fra svenske Electrolux. De utmerker seg blant annet ved å ha presise termometre og på å være stillegående.

I topp 5 finner vi også 2 modeller fra Bosch og 1 fra Siemens. Også her er presisjonsnivået på termometrene i toppen. De scorer også godt på brukervennlighet og kvalitetsinntrykk.

Som alltid finnes det flere gode modeller, som ikke ligger i topp 5. Liebherr er f.eks. en av produsentene som scorer høyt på kjølekapasitet, mens Samsung er sterke på både brukervennlighet, støynivå og kvalitetsinntrykk.

Med andre ord trenger du ikke kjøpe en testvinner for å få godt kjøleskap - det viktigste er at du finner en modell som kan det du vil.

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk