Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Guide til kjøp
Kjøkkentid

Guide: Slik velger du riktig oppvaskmaskin

Oppvaskmaskinen er en god venn i nøden, når skitne tallerkener og kaffekopper tårner seg opp og svaier faretruende på kjøkkenbenken. Men hvordan velger man riktig maskin? I denne guiden gir vi deg et raskt overblikk over forskjellige typer og modeller, og en introduksjon til funksjoner og programmer som det er vært å tenke over. For å gjøre en lang historie kort: Vi hjelper deg med å gjøre et godt valg, slik at du ender opp med den perfekte oppvaskmaskinen.

Så mange typer, men hva skal jeg velge?

Når du ser for deg en oppvaskmaskin, forestiller du deg sikkert en bestemt modell. Den som sitter under kjøkkenbenken, ikke langt fra vasken. Her står oppvaskmaskinen nemlig i mange norske hjem. Men det er faktisk bare én av mange typer.

forskjellige modeller

Innebygde oppvaskmaskiner

Den innebygde varianten er kanskje den vanligste modellen, og installeres som oftest under kjøkkenbenken. Maskinen gjemmes ikke vekk bak et frontpanel, eller en skapdør. Det er altså fronten du ser på bildet, eller i butikken, som blir synlig.

Integrerte oppvaskmaskiner

En integrert oppvaskmaskin leveres uten frontpanel, og her sitter betjeningspanelet øverst på kanten av døren. Det vi si at det er gjemt vekk, når maskinen er lukket.

Den integrerte løsningen passer spesielt god til deg som selv vil bestemme hvordan fronten skal se ut, og som vil ha en mer strømlinjeformet og enhetlig kjøkkenløsning.

Halvintegrerte oppvaskmaskiner

Den halvintegrerte oppvaskmaskinen ligner den integrerte, sett bort fra at betjeningspanelet sitter øverst på fronten (se bildet over). Du får fortsatt et stilrent utseende i kjøkkenet, men det blir gjerne litt enklere for gjestene å finne oppvaskmaskinen.

Frittstående oppvaskmaskiner

Hvis du ikke ønsker å ha oppvaskmaskinen stående under kjøkkenbenken, og trenger en modell som kan stå for seg selv, skal du velge den frittstående modellen.

Frittstående oppvaskmaskiner leveres med bekledning på fronten, på toppen og på sidene, og da kan du plassere maskinen akkurat der du vil.

Den smale

Det er ikke alltid det er like enkelt å finne plass til en oppvaskmaskin på hybelen, hytta eller i en liten leilighet. Derfor tilbyr enkelte produsenter en smalere modell, som regel ca. 45 cm i bredden.

Den høye

Er du en av dem som har en ekstra høy kjøkkenbenk, skal du også være oppmerksom på høyden. Flere produsenter lager maskiner med ekstra høyde, som passer inn under en slik kjøkkenbenk.

Den på benken

Den absolutt minste modellen på markedet er benkoppvaskmaskinen. Den rommer som regel mellom 4-6 kuverter, ca. det 1-2 personer har bruk for å vaske opp i hverdagen, og plasseres på kjøkkenbenken.

Benkoppvaskmaskinen kan enten kobles permanent til vannforsyningen, eller til vannhanen hver gang den tas i bruk.

Tenk energivennlig, det lønner seg

Visste du at oppvaskmaskinen som regel bruker mindre vann, enn når du vasker for hånd? Med andre ord sparer du ikke på vannforbruket når du vasker opp i oppvaskkummen.

Ikke desto mindre er det stor forskjell på hvor mye vann de forskjellige maskinene bruker. Noen modeller bruker opptil 17 liter vann per oppvask, mens andre kun bruker 10 liter.

OBS! I mars 2021 kommer en ny energiskala for noen hvitevaregrupper, deriblant vaskemaskiner. Den gamle energimerkingen utgår og blir erstattet av en bedre skala, som er lettere å forstå og lese. Du kan lese alt om den nye energimerkingen her.

Energivennlige modeller skåner strømregningen og miljøet

Det er også en god ide å ta en kikk på hvor energivennlig oppvaskmaskinen er. Energiskalaen går fra A-D, og her er A best. A er dessuten inndelt i nivåer fra A til A+++. Jo flere plusser, jo bedre.

En oppvaskmaskin som er merket med energiklasse A koster gjerne litt mer enn den som er merket D, men pengene sparer du raskt inn på strømregningen.

Forskjellen mellom en maskin med energimerket A og en med D kan nemlig være et opptil 50 % lavere energiforbruk.

energiskala kjoeleskap

Hvor mange kuverter er nok?

Kapasiteten på oppvaskmaskinene måles i kuverter, og avhengig av hvilken type du velge, rommer de mellom 4 og 15 kuverter.

 • En alminnelig oppvaskmaskin har plass til 10-14 kuverter
 • Mens benkoppvaskmaskinen ofte har plass til 6 kuverter
 • De smale oppvaskmaskinene rommer som regel 9 kuverter

En kuvert - hva er det?

En standardkuvert består av:

 • 1 spisetallerken
 • 1 suppetallerken
 • 1 desserttallerken
 • 1 asjett
 • 1 kopp
 • 1 glass
 • 1 kniv
 • 1 gaffel
 • 1 spiseskje
 • 1 dessertskje

benkoppvaskmaskin

Som tommelfingerregel regner man 3 kuverter per person i husstanden. Ergo skal en familie på 4 personer se etter en modell med en kapasitet på minst 12 kuverter.

Hvis du vet at dere vasker mye opp hjemme, kan det være en god ide å velge en litt større maskin. Så slipper du å skulle sette den i gang så ofte.

Lydnivå - hvor mye, er for mye?

I motsetning til vaskemaskinen, som gjerne gjemmes vekk på vaskerommet, eller i kjelleren, har oppvaskmaskinen en sentral plass i hjemmet. Derfor er det også ekstra viktig at du sjekker hvor høyt lydnivå den har.

Til sammenligning kan man tenke over at lydnivået på en alminnelig samtale mellom to personer ligger rundt ca. 60 dB.

Åpne romløsninger krever en stille maskin

En stillegående oppvaskmaskin er nærmest et nødvendighet, dersom du har en åpen romløsning, der kjøkkenet og stuen henger sammen.

Skal du ha en stillegående oppvaskmaskin, skal du velge en maskin med et lydnivå på 40 dB, eller lavere.

Dersom du ikke har en åpen-romløsning, kan du fint klare deg med oppvaskmaskin som har et lydnivå rundt 50 dB – og generelt jo lavere, jo bedre.

shutterstock 193852883

Fleksibel innredning: Mer plass å rutte med

Kapasiteten har alltid mye å si når man velger ny oppvaskmaskin, men hvordan kapasiteten fordeler seg er også viktig.

Bevegelige støtter

Velger du en modell med bevegelige tallerkenstøtter og/eller glassholdere, får du mer plass å rutte med, når du f.eks. vasker mange glass etter festen i går, eller gryter og skåler etter søndagsmiddagen. At de er bevegelige betyr ganske enkelt, at du kan folde dem ned, eller ta dem ut.

Justerbare skuffer

Kjøper du en oppvaskmaskin med justerbare skuffer, vil det si at du kan flytte dem opp eller ned, for å gi plass til store glass eller kasseroller. F.eks. kan du flytte den øverste skuffen opp, så du får plass til store gryter nederst, eller flytte den lenger ned, så du kan ha tallerkener i begge skuffer. Noen maskiner har også skuffer, som kan tas helt ut.

Bestikkurv vs. bestikkskuffe

Bestikkskuffen er et forholdsvis nytt fenomen, og derfor finner du stadig flest oppvaskmaskiner med den tradisjonelle bestikkurven. Bestikskuffen er en flat skuffe, hvor bestikket plasseres enkeltvis og holdes på plass ved hjelp av riller.

Bestikk i oppvaskmaskinen

2 gode grunner til å velge bestikkurven:

 • Det går ekstra raskt å fylle i den
 • Du trenger plass til høye glass i den øverste kurven

Bestikskuffe

4 gode grunner til å velge bestikskuffen:

 • Du slipper risikoen med at kniver vender opp i kurven
 • Den er mer hygienisk, fordi du kun tar tak i skaftet på bestikket
 • Det er lettere å sortere etter type
 • Du får plass til større ting i bunnen av maskinen

valg av programmer

Brukervennlighet og de mange programmene

Brukervennligheten på oppvaskmaskinene avhenger i høy grad av betjeningspanelet (displayet). Det er her du velger mellom ulike programmer og funksjoner, og da er det viktig at det er enkelt å bruke.

Med andre ord, er det viktig at du også ser på bildene av maskinen, slik at du får et inntrykk av hvor enkelt det er å bruke den. Ta også en kikk på brukeranmeldelsene, så får du også et innblikk i hva andre synes om maskinen.

Hurtigprogram: Reduserer vasketiden, men øker vann-/energiforbruket
Temperaturprogram: Vasker ved en lavere temperatur, og sparer energi
Skåneprogram: Velegnet til ømfintlige glass og porselen
Eco-program: Reduserer vann- og energiforbruket
Stilleprogram: Vasker opp ved et lavere lydnivå. Kan forlenge vasketiden, men er praktisk om natten
Timer-program: Lar deg utsette programstart et visst antall timer
Sensorstyrt program: Vasker etter mengde servise og skitt

Avanserte programmer, som kan alt

Det utvikles stadigvekk flere og flere automatiske programmer, som regulerer hvor lenge maskinen vasker, hvor mye vann den bruker, hvor rent serviset blir, hvilken temperatur du vasker på, og så videre.

Sensorstyrte maskiner bruker mindre vann

Flere nye modeller har sensorstyring. Det vil si at det sitter sensorer på innsiden, som måler og tilpasser vann- og strømforbruket etter mengde oppvask og hvor skittent vannet er.

De mest avanserte systemene kan spare deg for opptil 5 liter vann per vask, fordi de kan gjenbruke noe av vannet.

Noen ganger er det enkle bedre

Det er sikkert noen av programmene som er mer relevant for deg enn andre, men det kan være en god ide å få et overblikk over mulighetene. Husk også at den mest avanserte maskinen ikke nødvendigvis er den beste for deg - noen ganger er det enkle ofte det beste.

oppvaskmaskin pulver

Hjelp! Det er så mange produsenter

Det finnes flust at produsenter som hver og en tilbyr "den beste" oppvaskmaskinen. Så hvordan velge, når det er så mange å velge imellom?

Kanskje har du allerede et forhold til en produsent, eller foreldrene dine hadde en maskin som du fortsatt husker navnet på? Uansett hvor landet ligger, er det viktig at du tar utgangspunkt i ditt eget behov.

Funksjonalitet og pris gir 3 kategorier

Nedenunder gir vi deg et grovt overblikk over de forskjellige produsentene. Generelt kan de sies å kunne deles inn etter pris, funksjonalitet og tekniske løsninger. Ikke desto mindre, er det viktig å understreke at flere produsenter har modeller i ulike prisklasser.

Den avanserte

I toppen finner du produsenter som Miele, Siemens, Asko og AEG. De er kjent for å produsere oppvaskmaskiner som holder i lang tid, og som er energivennlige under drift. De tilbyr også flere ekstra funksjoner som doseringsassistent, ekstra god belysning, sensorstyrt-tørk og gode spareprogrammer.

Den gode til en fornuftig pris

I mellomklassen møter du produsenter som Bosch, Electrolux, Blomberg og Beko. Disse oppvaskmaskinene har som regel de mest alminnelige spesialfunksjonene og fås til en overkommelig pris.

Det prisvennlige alternativet

Har du ikke bruk for en lang rekke spesialprogrammer, kan du ta en titt i den mest prisvennlige kategorien. Her finner du produsenter som Scandomestic, Gram, Vestfrost og Whirlpool.

Best i test – hvem vinner?

Det er alltid en god ide å ta en kikk på testvinnerne, når du skal handle ny oppvaskmaskin. Om du velger å kjøpe en testvinner eller ei, så får du også en pekepinn på hvilke produsenter som gjør det bra, og gjerne også hvorfor de gjør det bra.

Nedenunder tar vi en nærmere kikk på det danske forbrukerrådet Tænk sin anbefaling.

Hvordan blir de testet?

Nesten samtlige modeller er frittstående og har en bredde på 60 cm, men enkelte integrerte modeller ble også testet. Alle maskinene ble fylt med skittent servise og testet på to ulike programmer: standardprogrammet og eco- eller spareprogrammet.

Hvem vinner testene?

Tænk har undersøkt mer enn 50 modeller, og en av de mange konklusjonene de har kommet frem til, er at hver maskin har sin fordel. De konkluderer også at kjente merker ikke nødvendigvis betyr god kvalitet. Det viser tester det har gjort på energi- og prisnivå og tørkeevne.

Miele, Bosch og Siemens gjør det best

De siste årene er det oppvaskmaskiner fra Miele, Bosch og Siemens som har løpt av med seieren. Generelt har maskinene et fornuftig energi- og vannforbruk, og samtidig går de foran når det gjelder tørketeknologi.

Til sammenligning klarer ikke produsentene AEG, Bauknecht, Electrolux, Whirlpool og Zanussi seg like godt. Men selv om resultatene her er litt mer svingende, kan det likevel være fordeler med å velge en av deres modeller. Bauknecht sine oppvaskmaskiner har f.eks. et lavt vannforbruk.

Ha også i mente at en lang rekke produsenter sjelden testes av Tænk. Det gjelder produsenter som Beko, Brandt, Candy og Indesit.

Her finner du våre best i test modeller

82 best i test 1200x400

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk