Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
 • Mandag9-19
 • Tirsdag9-19
 • Onsdag9-19
 • Torsdag9-19
 • Fredag9-16
 • Lørdag12-17
 • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt
Guide til kjøp

Guide: Slik velger du riktig vaskemaskin

En vaskemaskin som ikke kan det du vil, kan sammenlignes med å gå rundt i for små sko. Det halter, det går for langsomt og det er mildt sagt irriterende. Men det finnes en løsning. Med litt undersøkelse, og en solid dose tålmodighet, kan du nemlig finne en vaskemaskin som ikke bare tar unna klesvasken, men som også hjelper deg med å spare både tid og penger. I denne lille guiden kan du lese mer om hva du skal tenke på, når du skal kjøpe ny vaskemaskin.

Finnes det mer enn en type?

Hva ser du for deg, når du forestiller deg din nye vaskemaskin? Sikkert en fin, hvit modell med luke foran?

Den tradisjonelle

I Norge velger nok de fleste en frontmatet vaskemaskin. De er enkle å fylle i og tømme, har stor kapasitet (opptil 13 kg), og fås energivennlig og med flust av funksjoner.

Men den tar mye plass, og i små leiligheter er det ikke sikkert at den er den mest optimale løsningen.

Fordeler

 • Større kapasitet
 • Kan installeres som vaskesøyle

Ulemper

 • Tar mye plass
 • Må bukke deg for å ta ut vasken

Den amerikanske versjonen

Den toppmatede varianten, som de gjerne bruker i Finland, Frankrike, Storbritannia og USA, skiller seg fra den frontmatede på to viktige områder: den tar mindre plass og den fylles i fra toppen.

Med andre ord er denne typen velegnet til pensjonister, eller til deg som har problemer med ryggen, fordi du slipper å bøye deg ned.

Fordeler

 • Enkel å plassere
 • Slipper å bøye deg for å ta ut vasken

Ulemper

 • Mindre kapasitet
 • Kan ikke installeres som vaskesøyle

Kombimaskinen som både vasker og tørker

Det finnes også en tredje versjon, som noen vil si har alt. Den kan nemlig vaske og tørke klær i samme maskin, derav navnet kombinert vask/tørk.

Har du lite plass hjemme, og har ikke plass til å tørke klærne ute, er dette maskinen for deg.

Du skal bare være oppmerksom på at de kombinerte maskinene som regel kan tørke halvparten av det du kan vaske. Dersom vaskekapasiteten er 8 kilo, er tørkekapasiteten oftest kun 4 kilo.

Som regel er disse maskinene også mindre energivennlig.

Fordeler

 • Plassbesparende (2-i-1 maskin)
 • Skal kun betale for én maskin

Ulemper

 • Tørker dårligere enn tørketrommelen
 • Mindre kapasitet
 • Ikke spesielt energivennlig

Hvor viktig er prisen

Vi er alle glad i å gjøre en god handel og reagerer nærmest instinktivt på ordene ”tilbud” og ”salg” – spesielt, hvis det er mange penger å spare. Men hvor stor rolle spiller egentlig prisen når det gjelder å velge riktig vaskemaskin?

Det er viktig å tenke over, at det du betaler nå, og det du kommer til å betale på lang sikt, ikke alltid stemmer overens.

 • Hvor mange år holder maskinen før du må skifte den ut?
 • Hvor energivennlig og økonomisk er den i drift?
 • Kan du spare penger på koble maskinen til varmt vann, eller ved å vaske i kaldt?

Mer om dette, når du leser videre.

OBS! I mars 2021 kommer en ny energiskala for noen hvitevaregrupper, deriblant vaskemaskiner. Den gamle energimerkingen utgår og blir erstattet av en bedre skala, som er lettere å forstå og lese. Du kan lese alt om den nye energimerkingen her.

energiskala kjoeleskap

Spar penger og skån miljøet

Det er mange gode grunner til å velge en energivennlig vaskemaskin. Ikke bare skåner den miljøet, den gjør også en forskjell på økonomien din på lang sikt.

Når du tar en kikk rundt om på internett, er det verdt å huske på at energimerkingen på varene gir deg god informasjon om hvor energivennlige de er.

Forskjellen er stor og merkes på strømregningen

En vaskemaskin som er merket med energiklasse A++ koster gjerne litt mer enn en vaskemaskin som er merket med energiklasse B, men pengene sparer du raskt inn på strømregningen.

Forskjellen mellom en maskin med A++ og en med B kan nemlig være opptil 50 % lavere energiforbruk.

Lær å tolke energimerket

Alle vaskemaskiner skal merkes med et energimerke. På dette merket ser du hvor energivennlig maskinen er. Energiskalaen går fra A-D, og her er A best. A er dessuten inndelt i nivåer fra A til A+++. Jo flere plusser, jo bedre.

Børsteløs motor - betyr mindre vedlikehold

Er du ikke interessert i en vaskemaskin som krever vedlikehold og jakt på reservedeler, er en vaskemaskin med en børsteløs motor (også kalt kullfri motor) et sikkert valg.

En tradisjonell motor har kullbørster som slites ned over tid, og dermed risikerer du også å måtte skifte dem ut. Det problemet har du ikke når du velger en børsteløs motor, som både er mer stillegående og energivennlig.

De børsteløse motorene er faktisk så driftssikre at flere av produsentene gir garanti på dem.

Varmtvannstilkobling - betyr energi spart

Visste du at størstedelen av energiforbruket til vaskemaskinen brukes på å varme opp vannet? En vaskemaskin som også kan kobles til varmt vann løser dette problemet, og gir spesielt mening for deg som har miljøvennlig oppvarming, som f.eks. fjernvarme, jordvarme eller solenergi.

Med en varmtvannstilkobling kan du utnytte overskuddsvarmen, som du likevel bruker til å varme opp vannet. Til gjengjeld sparer du energi og skåner miljøet.

vaskekurv

Hvordan velger jeg riktig kapasitet?

Det er verdt å tenke over hvor stor kapasitet du har bruk for. Selv om mange av de nye vaskemaskinene har vektregistrering, som tilpasser vann- og energiforbruket til mengden av klesvask, finnes det også maskiner som ikke har denne funksjonen, og da skal man fylle den helt opp for å unngå å tape penger.

Det er nemlig viktig at du hverken fyller for lite eller for mye i vaskemaskinen. En halv trommel bruker like mye energi som en hel, og har du for mye i den er det ikke sikker at klesvasken blir helt ren.

Kapasitet - hvor mye er nok?

3,5-5 kg: Liten husstand med 1-2 voksne
6-7 kg: Husstand med f.eks. 2 voksne og 1 barn
8-9 kg: Husstand med 2 voksne og 2-3 barn
10-12 kg: Stor husstand med 5+ personer

Samme kapasitet som tørketrommelen

Den enkleste måten å velge kapasiteten på er faktisk å matche kapasiteten til tørketrommelen, slik at du kan flytte vasken fra maskin til maskin, uten problemer.

Tommelfingerregelen her er enkel. Desto flere man er i husstanden, desto større kapasitet skal trommelen ha.

Hvor mye, og hva skal den kunne?

Når du har tenkt over kapasitet og energiforbruk, er det på tide å tenke over hvilke funksjoner som vil være med til å forenkle hverdagen din.

 • Er det vanskelig å få tid til klesvasken, når du kommer hjem fra jobb?
 • Har du noen med allergi i familien?
 • Eller vil du gjerne vaske litt mer energivennlig?

Nedenunder har vi samlet noen av de mest etterspurte funksjonene.

bukser i vaskemaskinen-

Vask i kaldt vand

Det er penger å spare, hvis du skrur ned for temperaturen. Halverer du temperaturen fra 60°C til 30°C, kan du spare opptil 55% av energiforbruket når du vasker klær i vaskemaskinen.

En kombinasjon av vaskemiddel som er spesielt beregnet til å vaske klær i kaldt vann, og en vaskemaskin som kan vaske ved lave temperaturer, gir deg mulighet for å spare noen ekstra kroner på strømregningen.

Dampfunksjon

Dampfunksjonen passer godt til deg som ofte er på farten, og som har bruk for å gi klærne en rask oppfriskning. Er du lei av å vaske og stryke hver eneste skjorte før du skal på reise eller kurs, kan du heller gi klærne en hurtig vask på dampfunksjonen, eller med oppfriskings-programmet. Du sparer tid, og kan legge strykejernet på hylla.

Utskutt start

En vaskemaskin med utskutt start hjelper deg med å få hverdagspuslespillet til å gå opp.

Du kan programmere maskinen til å starte f.eks. akkurat før du står opp, eller akkurat før du får fri fra jobb. Slik sikrer du at du får hengt opp klærne med det samme, så de ikke krøller fordi de ligger for lenge i maskinen.

Hurtigprogram

Noen ganger skal det gå raskt. Kanskje glemte du å vaske skjorten, eller kjolen som du skal ha på deg på fest. Eller kanskje skal du vaske hele familiens klesvask, i alle regnbuens farger, og gidder ikke bruke flere dager på det. Kanskje har du rett og slett bruk for en vaskemaskin med hurtigprogram?

Gjemt bak navn som QuickWash og Quick-Start finner du vaskeprogrammer, som vasker klærne helt rene, på bare 15 minutter.

feature forkjoelse

Anti-allergiprogram

Er du eller andre i familien plaget av allergi? En vaskemaskin med anti-allergiprogram er en uunnværlig følgesvenn i kampen mot rennende neser og øyne som klør. De fleste antiallergi-programmene bruker damp for å fjerne pollen og dyrehår, og dreper opptil 99% av støvmidd og bakterier allerede på 60°C.

Automatisk-dosering av vaskemiddel

Det er ikke alltid like enkelt å vite hvor mye vaskemiddel du skal bruke. For hvordan kan du vite, hvor mange kilo du har puttet i maskinen? Og hvor hardt er egentlig vannet der du bor? Med auto-dosering slipper du å tenke på det, og unngår å vaske klær med for lite vaskemiddel. Klærne får heller ikke hvite striper, hvis du skulle bruke for mye.

feature vaskemiddel

Støynivå - hvor høyt er for høyt?

Når du tenker over støynivået, og hva du er villig til å leve med, er det to ting du skal være spesielt oppmerksom på: vasketidspunkt og plassering av vaskemaskinen. Vasker du ofte over natten, og står den i nærheten av soveværelset eller stuen, er det nok en god ide å gå for en stillegående modell.

På energimerket oppgis lydnivået på vaskemaskiner to ganger, både under vask og sentrifugering. Er du i tvil om hvor mye maskinen støyer, så kan du tenke over at en samtale mellom to personer ligger på ca. 60 desibel (dB).

Akustiske signaler

Noen vaskemaskiner gir lyd fra seg når de er ferdige med å vaske. Det kan være alt fra et lite pip til en fin, liten melodi, som varsler deg, om at nå er vasken ferdig. Da blir det også enklere å huske å henge klærne opp, eller å putte dem i tørketrommelen.

Lys i trommelen

Innvendig belysning i trommelen er kanskje ikke et «må ha», men kan vise seg å være til god hjelp i hverdagen. Står vaskemaskinen f.eks. i kjelleren, eller i et rom med dårlig belysning, er det enklere å få fatt på sokkene, som gjemmer seg.

Feature vaskemaskine og tørretumbler

Hvorfor skal jeg tenke på tørketrommelen?

Hvis du er på jakt etter en ny vaskemaskin har du sannsynligvis allerede en tørketrommel, eller du er på utkikk etter en. Da er det en god ide å tenke over: skal de stå ved siden av hverandre, eller skal de monteres i en vaskesøyle? Og er de like store?

Skal de stå ved siden av hverandre?

Det er praktisk hvis dørene på vaskemaskinen og tørketrommelen kan åpnes til hver sin side, hvis de skal plasseres ved siden av hverandre. Da kan du nemlig flytte de våte klærne direkte fra vaskemaskinen til tørketrommelen uten å skulle manøvrere imellom.

Det høres kanskje ut som en bagatell, men på lengre sikt kan de vise seg å bli veldig irriterende.

Vaskesøyle - hva er det?

Når du plasserer tørketrommelen over vaskemaskinen, med f.eks. en stableramme, eller gummiføtter imellom, har du en vaskesøyle. Tørketrommelen skal alltid monteres ovenpå vaskemaskinen, og vaskemaskinen skal være stor nok, til at tørketrommelen kan stå stabilt. Som oftest følger det ikke med en stableramme, eller gummiføtter til maskinen. Men du kan som regel kjøpe det med som tilbehør.

Skal de monteres i en vaskesøyle?

Vaskemaskinen og tørketrommelen tar mye plass, når de skal stå ved siden av hverandre, men de kan også monteres ovenpå hverandre. Dette er en god løsning dersom du har sparsomt med plass på badeværelset eller vaskekjelleren, fordi du bygger i høyden og ikke i bredden.

Hjelp! Det er så mange produsenter

Kjært barn har mange navn, så da er spørsmålet, hva skal den nye vaskemaskinen hete? Bosch eller AEG? Eller hva med Electrolux eller Whirlpool?

Funksjonalitet og pris gir 3 kategorier

For å gi deg et raskt overblikk har vi delt inn produsentene i 3 kategorier. Dog er det verdt å huske på at mange av dem har produkter og serier i forskjellige prisklasser, og ikke hører hjemme i bare en kategori.

Den avanserte

Noen produsenter er kjent for å produsere maskiner som kan alt, og ofte gjemmer det seg en testvinner her. Nettopp hos produsenter som AEG, Miele, Siemens og ASKO finner du funksjoner som automatisk vaskemiddel dosering og mengde-automatikk.

Den i midten

Leter du etter en vaskemaskin med alle de gode spesialprogrammene, men har ikke bruk for ekstra luksus, er dette kategorien for deg. Her finner du produsenter som Gorenje, Bosch, Electrolux, LG og Samsung.

Den prisvennlige

Er du på utkikk etter en stabil maskin, finner du også den blant de billige modellene fra bl.a. Whirlpool, Candy, Indesit, Zanussi og Scandomestic. Perfekt til deg som ikke vasker alt for ofte, og som ikke har bruk for ekstra funksjoner.

Best i test - hvem vinner?

De beste maskinene er sparsomme på vannet, og ofte kan de selv veie, hvor mye klær du har puttet i maskinen, for så å tilpasse vannforbruket deretter.

Energi- og tidsforbruk

Som testene viser, så skal en god vaskemaskin klare å holde energiforbruket på et minimum, samtidig med at den finner den helt riktige balansen, mellom det å begrense vannforbruket og det å holde tidsforbruket nede. Og klærne skal selvfølgelig vaskes helt rene.

Det er ikke alle vaskemaskinene som oppfyller disse kravene. Nettopp derfor kan det være en god idé å ta en kikk på de forskjellige testene før du bestemmer deg.

Hvem blir best i test?

Noen produsenter gjør det bedre enn andre, og her er Miele et godt eksempel.

Maskinene fra Miele bruker ikke mer strøm og vann enn strengt nødvendig, og samtidig scorer de høyt på brukervennligheten.

Det viser seg også at modellene ofte er mer stillegående, selv under sentrifugering. Men det det koster å kjøpe kvalitet. Som regel er Miele modellene litt dyrere, sammenlignet med andre produsenter.

Hvem tester hvitevarer?

 1. Danske forbrukerrådet Tænk
 2. Svenske Råd och Rön
 3. Tyske Stiftung Warentest
 4. Dinside.no

Både kjente og ukjente merker

Vaskemaskinene fra Bosch og Siemens gjør det også bra. Og LG er også en produsent man skal legge merke til. Noen av maskinene har vist seg å holde et svært høyt kvalitetsnivå, og vasker raskt.

Det finnes også noen mer ukjente merker som gjør det godt i forskjellige tester. Med andre ord kan det betale seg å ha et åpent sinn, og kikke mer på resultatene enn på hvor kjente produsentene er.

82 best i test 1200x400

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk