Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Chatten er
åpen

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

Snakk med barna om økonomi i hverdagen

Som en forelder ønsker vi gjerne det aller beste for våre barn. Økonomi kan generelt være vanskelig å snakke om, kanskje spesielt med barn. Likevel kan dette være veldig bra å snakke med barna om fra de er små, slik at de kan få et sunt forhold til penger. Vi har samlet noen gode tips til hvordan du snakker om og implementerer økonomi inn i barnas hverdag.

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Samlino.no

1. Gi arbeidsoppgaver med belønning

De fleste barn elsker å være til hjelp og ikke minst gjøre ting på egenhånd. Det er en desto større grunn til å la de ta del av enkle arbeidsoppgaver. På samme måte som vi voksne arbeider for vår inntekt, kan barna lære at penger ikke vokser på trær, men krever en innsats. Her kan det også kunne skapes stolthet for barna, da de på egenhånd har klart å tjene litt mynter som kan puttes på egne sparegriser.

Det trenger ikke være store oppgaver de er nødt til å gjennomføre og utarbeidelsen trenger heller ikke være perfekt. Alt handler om at de gjør noe for å kunne få en belønning. Oppgavene som kan være aktuelle vil variere ut i fra alder, men inkluderer rydding av leker, tørke støv, dekke bord, brette håndklær, være med på enkel matlaging, tømme søppel og lignende.

2. Gjør sparing moro og til en vane

Sparingen burde bli en vane og ta del av barnas hverdag. Snakk med dine barn om hvor penger kommer fra, og viktigheten med sparingen hvis noe skulle skje eller om man ønsker seg noe nytt. La barna skrive en ønskeliste slik at de kan få gleden av ønske seg noe over lengre tid. Samtidig som de får velge hva de vil prioritere å spare til, kan barna se om de fortsatt ønsker seg tingen etter en stund.

LES OGSÅ: Hvordan sette opp et husholdningsbudsjett

Å sette et felles sparemål for familien kan være en annen måte å lære barna om familieøkonomi. Dersom alle setter av en liten sum hver uke, kan man i løpet av en måned finansiere en felles aktivitet eller tur på restaurant. Det kan være moro for hele familien med en god belønning. Dette viser også barna at penger ikke nødvendigvis trenger å bli brukt med det samme.

3. Ta med barna på butikken

La barna være med deg på butikken når du skal handle. Det kan være en glimrende måte å lære dem å sammenligne priser på både mat og leker. I tillegg lærer de at alt koster penger og at det finnes alternative varer å velge mellom.

Du kan også la barna selv betale for egne varer når dere er ute og handler. På denne måten får de et bedre perspektiv på varenes verdi, samtidig som det gir en følelse av selvstendighet.

4. Introdusér læringsverktøy

Det finnes flere nettsider som lærer barn om penger og privatøkonomi gjennom lek, oppgaver og animasjon. Et eksempel på dette er tjenesten Lærepenger som er utarbeidet av DNB og Røde Kors. Den er rettet mot 5.-7. klasse på grunnskolen og tilbyr videoer og oppgaver rettet mot forståelse av penger, inntekt og utgifter. Noen skoler har implementert denne inn i skoleplanen, men for de som ikke har dette på skolen er det en god kilde til læring.

5. Gå foran som et godt eksempel

Den aller beste måten å lære barn gode økonomiske vaner, er å selv være et godt eksempel. La barna få være med på familiens budsjettering ved bruk av lek og moro. Barn kan lære utrolig mye gjennom lek og aktiviteter. Ved å introdusere en sparegris tidlig, kan grisen fortsatt bli sett på som et leketøy og gi gode assosiasjoner for barna.

For barn

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk