Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-20
  • Mandag9-20
  • Tirsdag9-20
  • Onsdag9-20
  • Torsdag9-20
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Hvitevarer

Tipsene som holder kjøleskapet rent og luktfritt

Det samler seg raskt bakterier i kjøleskapet som kan påvirke holdbarheten på maten. Vi viser deg hvordan du holder kjøleskapet skinnende rent og luktfritt.

Tøm kjøleskapet og kast gamle matvarer

Det første du skal gjøre når kjøleskapet skal gjøres rent er å tømme det. Da får du også muligheten for å sjekke om det er noen av matvarene har gått ut på dato, og så får du et godt overblikk over hva du har på hyllene.Gjør du jobben før helgen kan du jo skrive handlelisten samtidig, så du får med det du mangler.

Vask innsiden med såpevann

Så snart kjøleskapet er tomt kan du tørke av hyller og vegger med en våt klut. Kluten kan du vri opp med vann og mildt rengjøringsmiddel.

Ser du søl på hyllene er det også viktig at du tørker det vekk med det samme, for å hemme bakterieveksten. Tørk over med rent vann etterpå, så det ikke ligger såperester igjen.

Når du er ferdig med å gjøre rent skapet, skal du også huske å tørke over med en tørr klut. Fukt er nemlig en grobunn for muggsopp.

Når kjøleskapet skal gjøres ekstra grundig rent

Ta ut hyller og skuffer. Dersom de ikke kan tas ut, bør du vaske dem godt både på over- og undersiden. Bruk lunkent vann og alminnelig oppvaskmiddel og ha det gjerne over i en sprayflaske. Da blir det nemlig enklere å komme til.Du kan også helle vann i en skål som du kan ha stående i nærheten. Bruk en svamp, eller en klut, til å vaske over alle overflatene på innsiden av skapet. Vask til slutt over med rent vann.

kjøleskapet skal gjøres ekstra grundig rent

Gjør ren hyller og skuffer

Hyller og skuffer kan gjøres ren i kjøkkenvasken, men har du ikke plass kan du alltids ta dem med ut i hagen og bruke hageslangen, eller et kar med vann. Noen av delene kan også vaskes i oppvaskmaskin, f.eks. eggeholderen og osteboksen, her skal du bare være obs på å lese bruksanvisningen nøye. Gjennomsiktige hyller med limte lister, kan ikke nødvendigvis tåle en tur i oppvaskmaskinen, her risikerer du nemlig at limen løsner.

I videoen (på engelsk) nedenunder tar Melissa fra "Clean My Space" deg gjennom hele prosessen, fra start til slutt. Hun har også to gode tips:

  1. Gjør ren glass og flasker, som du har hatt stående lenge, f.eks. ketsjupflasken og sennepsglasset. 
  2. Legg tørkepapir i bunnen av grønnsaksboksen og skift det ut en gang i uken.  

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/vJmm-Uvut4Y

Sjekk avløpet og ventilasjonen

Når du er i gang med den grundige rengjøringen, er det også opplagt å sjekke avløpsåpningen i kjøleskapet. Åpningen blir hurtig tett, og det er en god ide å rense den med en Q-tip.

Det er også en god ide å sjekke ventilasjonsåpningene på utsiden av kjøleskapet (oftest på bakveggen). Ser du støv kan du sette en myk kost på støvsugeren og støvsuge vekk støvet.

Hva gjør jeg hvis kjøleskapet lukter?

Lukter det i kjøleskapet, er det en god ide å sjekke om du oppbevarer matvarene dine godt nok. Åpne forpakninger og matvarer som har gått ut på dato blir raskt luktkilder i skapet.

Dessuten må du passe på, at du ikke har for mye mat i skapet på en gang.  I avløpsrennen i bunnen av skapet kan det også samle seg skitt og matrester. 

Lukter det fortsatt? 

Hvis lukten har satt seg fast i skapet, så hjelper det ikke å vaske. Da er det noen triks du kan prøve, for å få bli kvitt den. De fleste sverger til edikk, men du kan også prøve deg frem med f.eks. kaffegrut eller bakepulver * Edikk: For eksempel kan du stille en skål med edikk i kjøleskapet i noen timer, eller over natten. Skift ut eddikken og prøv i et døgn til, hvis lukten ikke er vekk. * Kaffe eller bakepulver: To gode kjerringråd er å sette en skål med kaffegrut, eller en boks med bakepulver i kjøleskapet. Visstnok skal dette ha en luktfjernende effekt, og i tillegg slipper du at skapet lukter av edikk.   

Gjør ren vann- og is-dispenseren

Har du et kjøleskap med vann- og/eller is-dispenser er det også viktig at du gjør denne ren. Den beste måten å gjøre det på, er å avmontere dispenseren (følg bruksanvisningen), tømme den og gjøre innsiden ren med en klut med lunkent vann og rengjøringsmiddel.Du kan også bruke en tannbørste for å nå til under lister og lignende. 

... og husk fryseren

Hvis du har et kombiskap med fryser, eller en mini-fryser i kjøleskapet, er det også viktig å gjøre den ren. Vil du vite mer om hvordan du avrimer fryseren, kan du lese med her

Flere enkle rengjøringstips

Rengjøring

Natalie fra whiteaway

Favoritter

Lukk