Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Ditt produkt

Vaskemaskinen bruker for lang tid. Hvorfor holder den ikke det den lover?

Har du også lurt på hvorfor vaskemaskinen noen ganger bruker lenger tid på klesvasken enn normalt? Og andre ganger er den faktisk ferdig før tiden. Her gir vi deg svaret.

Hvorfor stemmer ikke tiden på displayet?

Nesten alle nye vaskemaskin-modeller har et betjeningspanel, og et display som forteller deg hvor lenge de forskjellige vaskeprogrammene varer. Men visste du at stort sett alle maskinene gjetter på hvor lang tid det vil ta å vaske klesvasken din? Det er nemlig flere ting som spiller inn og som avgjør hvor raskt, eller hvor sakte, maskinen vasker.

Vaskemaskinen gjetter, akkurat som GPS-en 

Det er litt som å bruke GPS når du kjører bil. Når du slår på navigasjonssystemet og velger ruten, gir den deg et forventet ankomsttidspunkt.Problemet er at tidspunktet er basert på en forventet gjennomsnittsfart, og uten uventede forsinkelser. Derfor justerer GPS-en også ankomsttidspunktet løpende, men det er ikke alle vaskemaskiner som kan gjøre det samme.

Jo mer klesvask du legger i vaskemaskinen, jo mer vann skal maskinen bruke.

Hva påvirker vasketiden?

Noen vaskemaskiner er smarte, de har vektregistrering og kan måle hvor mye klær du putter i maskinen, og hvor mye vann det krever.Men det fleste vaskemaskiner vet ikke hvor mye klesvask du har lagt i trommelen, hvor varmt eller kaldt vannet er, hvor høyt vanntrykket er i vanntilførselen eller hvor hardt vannet er der du bor. Og alle disse faktorene påvirker vasketiden.

Hvor mye du vasker på én gang

Jo mer klesvask du legger i vaskemaskinen, jo mer vann skal maskinen bruke. Fyller du for mye i vaskemaskinen risikerer du derfor at klesvasken tar lenger tid, og at den ikke blir helt ren.

LES OGSÅ: 5 tips til å unngå hvite flekker på nyvaskede klær

Temperaturen på vannet

Du kan velge mellom flere temperaturer på vaskemaskinen når du vasker klær. Men vannet har jo ikke denne temperaturen når det blir tilført. Avhengig av hvilken temperatur det har, skal vaskemaskinen bruke tid på å varme det opp. Jo lavere temperatur vannet har i utgangspunktet, og jo mer vann den skal bruke,  jo lenger tid tar det å varme opp.

Trykket i vanntilførselen

Trykket betyr mye for hvor lang tid det tar å fylle vaskemaskinen med vann. Er det høyt, kan det sannsynligvis fylle maskinen opp på et par minutter, er det derimot lavt, kan det ta opptil 10 minutter.

vanntrykk

Hvor hardt er vannet?

I Norge har de fleste mykt vann i rørene, men de steder der vannet er hardt, kan det sette seg kalk i vanntilførselen. Dette kan igjen påvirke hvor raskt vaskemaskinen kan vaske klærne. Med andre ord kan det være en god ide å avkalke vaskemaskinen regelmessig.

LES OGSÅ: Slik avkalker du vaskemaskinen

Har vaskemaskinen sensorstyring?

Mange vaskemaskiner har en eller annen form for sensor som holder styr på vanninntaket og lignende. Noen har også sensorstyrte vaskeprogram, som tilpasser tiden underveis. Hvis vasketidene svinger litt, kan det også være en del af forklaringen.

Er det noe galt med vaskemaskinen?

Det er helt normalt at vaskemaskinen din gjetter 20-30 minutter feil på vasketiden. Hvis du bruker øko/eco programmet, kan tidsforskjellen være enda større. Synes du likevel at maskinen bruker unormalt lang tid, bør du kontakte produsenten. De kan sende en tekniker som kan vurdere om det er noe galt med maskinen.

En tekniker kan vurdere om det er noe galt med vaskemaskinen.

Flere vaskemaskintips

Kilde: ukwhitegoods.co.uk

Hjelp og svar

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk