Logo
21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-16
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Shop
Tips og triks

VELG GRØNT: Pass på miljøet

Det er mange som ikke skifter hvitevarene ut før de går i stykker. Det er mange gode grunner til å gjøre dette tidligere, f.eks. hvis dine gamle hvitevarer er i en lav energiklasse eller bruker mye vann og strøm. Her kan du lese hvordan du kan skåne miljøet ved å velge miljøvennlige hvitevarer. Du lærer også hvordan man tyder energimerket.

(Ny energimerking 2021)

I mars 2021 kommer en ny energimerking for noen hvitevaregrupper. For de berørte gruppene, utgår den gamle energimerking og blir etterhvert erstattet med den nye. I en periode kommer mange produkter at komme med dobbel energimerking. Den nye energiskalaen går fra A-G, og testkravene er høyere, samtidig som nye testmetoder er utviklet. Dette gjelder vaskemaskiner, kombinerte vaske- og tørkemaskiner, oppvaskmaskiner og kjøl og frys (inkl. vinkjøleskap). Du kan lese alt om den nye energimerkingen her.

Den gamle energiskalaen gjelder fortsatt for øvrige produktgrupper.

Skån miljøet med energivennlige hvitevarer

Når det kommer tilå velge energivennlige hvitevarer er det Energismart.no som gir oss svaret. De har skrevet følgende om det å skifte ut hvitevarene med nye energivennlige hvitevarer: "En gradvis total utskifting i hele Norge av gamle apparater med de mest energismarte kan bety en årlig frigjøring av rundt 2,5 TWh strøm til andre formål. Det er omtrent like mye som et av våre største vannkraftverk produserer."

energibesparelse

Som du ser er det også en del penger å spare ved å velge en bedre energiklasse. Produsentene har selvfølgelig funnet ut av dette og derfor skal man ofte betale mer for hvitevarer med en høyere energiklasse. Men det vil som oftest være billigere i lengden, hvis du velger en hvitevare med en bedre energiklasse. Du kan også bruke maskinen med god samvittighet, da du belaster miljøet minst mulig.

Hvorfor kjøpe A+++?

Nå det handler om å spare på strømmen, er det en enkel regel å gå etter: Kjøp etter det beste energimerke. Hvitevarer med et godt energimerke er ofte dyrere ved kjøp, men det er viktig å tenke fram i tid.

De dyre modellene er nemlig billig i bruk, og ofte er det også en høyere kvalitet, hvilket betyr en lengere levetid. Som regel tjener du altså pengene inn igjen lenge før du trenger å kjøpe nye hvitevarer igjen.

Spar på vannet

Flere av dine hvitevarer bruker ikke bare strøm, men også vann, f.eks. oppvaskmaskinen og vaskemaskinen. Det betaler seg derfor å se på vannforbruket når du skal kjøpe nytt.

En familie på 2 voksne og 2 barn bruker som regel ca. 150 m3 vann om året, og kan derfor spare helt opp til 12 m3 vann om året ved å skifte fra en 10 år gammel vaskemaskin, til en ny A++ modell. Det svarer til 12. 000 liter vann pr. år.

smarte apparater.jpg (content full width)

Velg riktig kapasitet

Når du ser etter en ny hvitevare er det også viktig å se på kapasiteten. F. eks. når du skal velge en ny vaskemaskin er det viktig å velge rett antall kg. Jo mere klær du kan vaske på en gang, jo færre ganger skal du vaske klær i løpet av maskinens levetid. Dette betyr et lavere vann- og energiforbruk, og mindre slit på maskinen. 3,5-4 kg er perfekt til husholdninger med 1-2 personer, 6-7 kg er perfekt til en familie med 2-3 personer, 8-9 kg er til den gjennomsnittlige husstand med 2 voksne og 2-3 barn. Dersom du er mere enn 5 personer er en maskin på 10-12 kg det riktige. Det er derfor viktig å sette seg inn i hva du har bruk for innen du kjøper.

Eksempel: Så mye kan du spare

La oss se på et konkret eksempel: Oppvaskmaskin SN457W05MS fra Siemens:

sn457w03ms-802661-edited.jpg

  • Vannforbruk pr. oppvask: 9,5 liter
  • Strømforbruk pr. oppvask: 0,85 kWh

Årlig forbruk for SN457W03MS

Hvis oppvaskmaskinen brukes 5-6 ganger om uken (ca. 280 ganger om året), gir det maskinen et årlig strømforbruk på i alt 237 kWh pr. år og et vannforbruk på 2660 liter pr. år.

Årlig forbruk for en gammel oppvaskmaskin

Sammenligner vi med en 10-15 år gammel oppvaskmaskin, er det mye strøm og vann å spare. For en modell med et energiforbruk på 1,6 kWh og 35 liter vann pr. oppvask blir forbruket pr. år 448 kWh strøm og 9800 liter vann

Så mye sparer du

Det vil si at du kan altså spare 211 kWh strøm og 7140 liter vann ved å skifte til modellen fra Siemens. Det kommer selvfølgelig an på hva din nåværende maskin bruker av strøm og vann, men hvis den er av eldre dato er det garantert noe å spare.

Det vil også si, at din nye oppvaskmaskin er tjent inn etter en kort årrekke.

Vi hjelper deg å velge grønt.

Sparetips

Mia fra WhiteAway

Mia er en entusiastisk fritidskokk, som liker å inspirere med oppskrifter og tips. Hun går gjerne på jakt i bruktbutikker, og gleder seg over de små tingene som gir hverdagen litt mer smak og farge.

Favoritter

Lukk