Noe gikk galt med søket. Vi beklager, og håper du vil prøve igjen senere.
21 95 92 08
åpent i dag kl. 12-17
Kontakt oss
via e-post her
Favoritter
Få råd fra en hvitevareekspert - Ring 52 05 65 01
Telefonen er åpen hele uken.
null


Ny energimerking for mange hvitevarer 2021

Alle hvitevarer, og mange elektronikkvarer har i dag en obligatorisk energimerking innebær at de gjennomgått forskjellige tests for å bli plassert i forskjellige grupper. I dag går energiskalaen opp til A+++. Flere plusstegn blir lagt på alt ettersom det blir produsert fler og fler energivennlige hvitevarer, som år etter år blir bedre og bedre. For å unngå den inflasjon som i dag eksisterer i skalaen, kommer det i mars 2021 en ny energimerking og en ny skala. Den ligner veldig den gamle skalaen, men har mye høyere krav for de øverste og beste gruppene. Plusstegnene er fjernet, og den nye energiskalaen går fra G (dårligst) til A (best).

Ved første blikk kan utseende ligne veldig på den gamle skalaen, men ikke la deg bli lurt. Et produkt som i den gamle skalaen ligger i A+++ (altså den beste gruppen), kan for eksempel havne i gruppe D på den nye skalaen. Dette er på grunn av kravene har blitt høyere, men også for at det er flere parameterer enn før som blir testet og bedømt. Kravene for klass A i den nye energiskalaen er så høye at det akkurat nå ikke er noen produkter som når opp til dem. Det kommer antagelig ta noen år før vi ser noen produkter i de høye klassene, hvilket også er hele tanken bak den nye energimerkingen.

Det kommer til å være en overgangsperiode, hvor den gamle energimerkingen skal overgå til den nye. Det betyr at produktklassene kan komme at overlappe hverandre i en periode. På hjemmesiden kan du både finne produkter med den gamle energimerkingen og produkter med den nye energimerkingen i en periode. Det kan se ut som om det er stor forskjell mellom dem, men de kan ikke sammenlignes 1:1.Den nye energimerkingen har både høyere krav, men tester også på andre og flere ting. Noen parametere er de samme, mens noen av dem er nye og måles på andre måter enn tidligere.

Forhåpningen er at dette tiltak fra EU skal bidra til produkter som er mere miljøvennlige, men også at det skal være lettere for deg som konsument å sammenligne produkter. 

Les mer hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) her.

Energiskalaen for tørketromler, ovner og kjøkkenventilatorer endrer seg ikke foreløpig, og derfor gjelder den gamle skala som går fra A+++ til D fortsatt for disse kategorier. 

Nedenfor kan du lese om hva endringen betyr for hver enkelt kategori


Få kunnskap og inspirasjon for en mer bærekraftig hverdag