21 95 92 08 åpent i dag kl. 12-17
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-19
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Meny

Vær med i konkurransen - gavekort på 1.000 kr.*


Spar penger og hjelp klimaet: Slik bruker du hvitevarene på en energivennlig måte

Det er mulig. Du kan både spare penger og minske CO2-utslippet på samme tid. Det eneste du trenger å gjøre, er å bruke hvitevarene dine på en energivennlig måte. Og hvordan gjør jeg det, lurer du kanskje på? Det trenger ikke å være så vanskelig. Vi gjør det enkelt for deg med enkle tips og triks til hverdagen.

Ifølge tall fra Energistyrelsen bruker en gjennomsnittlig familie (pr. mai 2020) mest strøm på oppvaskmaskinen, kjøleskapet, komfyren, ovnen, kjøkkenviften, fryseren, vaskemaskinen og tørketrommelen. Derfor gir vi deg våre beste sparetips og -triks til nettopp disse maskinene, slik at du kan spare både strøm og penger.

 

Små endringer med stor betydning

Hvor mye er det egentlig å spare? Det er ikke tvil. Innsatsen lønner seg. Visste du f.eks. at mellom 10 og 15 prosent av en husstands energiforbruk blir brukt på elektriske apparater som står på standby? Det tilsvarer ca. 1000 kr i året per husstand. Derfor: Husk å trekke ut stikkontakten til kaffemaskinen, den elektriske tannbørsten og TV-en, eller kjøp en smart stikkontakt som slår av strømmen når apparatene er på standby.

Mann ser inn i en ovn

Ovnen

Unngå å forvarme ovnen: Sett inn maten når du skrur på ovnen. Det betyr sjeldent noe for maten hvis det er retter som skal ha mer enn 15 minutter i ovnen.

Hvis du forvarmer ovnen: Ved bakverk eller matretter som krever forvarming, kan du vurdere å lage flere retter mens ovnen likevel er varm.

Bruk ettervarmen: Utnytt ettervarmen ved å slå av ovnen ca. 5–10 minutter før maten er ferdig. Det kan spare deg for opptil 10 til 25 prosent av forbruket.

Fyll opp ovnen: Ved å fylle opp ovnen sparer du opptil 60 % på strømforbruket.

Hvitt kjøkken med kjøleskap / fryser

Kjøleskapet

Still inn riktig temperatur: Kjøleskapet skal være innstilt på 5 °C. Hvis temperaturen er lavere, medfører dette et unødvendig strømforbruk.

Utnytt kulden: Plasser matvarene optimalt, slik at du får mest mulig ut av energiforbruket og forlenger holdbarheten på matvarene. Det er kjøligst nederst og bakerst i kjøleskapet.

Tining: Bruk kulden fra de frosne matvarene og la dem tine i kjøleskapet. F.eks. får du en times strømforbruk for hver kilo frossent kjøtt du tiner.


Avkjøling: Det krever ekstra energi å kjøle maten. La derfor varm mat stå litt før du setter den i kjøleskapet. Fødevarestyrelsen i Danmark anbefaler maks en halv time på kjøkkenbordet.

Kvinne som gir mann i en panne på en kokeplate

Komfyren

Bruk mindre vann: Hvis du f.eks. koker poteter i 1–2 dl vann i stedet for å fylle opp gryten, reduserer du strømforbruket med 30 prosent.

Bruk gryter som passer: Gryten og kokeplaten skal matche i størrelse. Bunnen på grytene og pannene må også være plane med kokeplatene for å utnytte varmen optimalt.

Kok opp: Kok opp en gryte på full varme, og kok deretter videre på et lavere nivå. Kok også alltid med lokk på gryten.

Vaskemaskin skiller seg ut i et vaskerom

Vaskemaskinen

Fyll maskinen helt opp: Ifølge Energistyrelsen i Danmark vasker dansker i gjennomsnitt 3,2 kg tøy om gangen, selv om vaskemaskinene som regel er beregnet til 5–6 kg eller 7–8 kg.

Vask ved lavere temperaturer: Du sparer hele 55 prosent av strømforbruket ved å halvere temperaturene fra f.eks. 60 °C til 30 °C.

Bruk Eco-programmet: Programmet varer lenger. Men det bruker mindre vann og vasker ved lavere temperatur – og tøyet blir nøyaktig like rent som ved andre programmer.

Dropp forvasken: Hvis tøyet ikke er særlig skittent, kan du godt droppe forvasken. Du sparer 20 % av strømforbruket.

Rødhåret kvinne som legger kruset i en oppvaskmaskin

Oppvaskmaskinen

Bruk Eco-programmet: Programmet varer lenger. Men det bruker mindre vann og vasker ved lavere temperatur – og serviset blir nøyaktig like rent som ved vanlige programmer.

Sett i oppvaskmaskinen med det samme: Står de skitne tallerkenene og tørker på kjøkkenbordet, tar de lenger tid å vaske, og det krever høyere temperatur å få dem rene.

Avkalk maskinen: Kalken på varmelegemet gjør at maskinen må bruke mer energi på å oppnå ønsket temperatur. Kalk er en av hovedårsakene til defekte oppvaskmaskiner.

Fryser fylt med plastbøtter

Fryseren

Still inn riktig temperatur: Fryseren skal være innstilt til -18 °C. Hvis temperaturen er lavere, medfører dette et unødvendig strømforbruk.

Ventilasjon: Sørg for at det er luft rundt fryseren, slik at den klarer å kvitte seg med varmen. Har du en innebygget fryser, må du følge innbyggingmålene i bruksanvisningen.

Tetningslister: Sjekk om døren på fryseren er helt tett ved tetningslistene. Du kan f.eks. sette en papirstrimmel i døren. Hvis papiret blir hengende, er døren tett.

Fjern støv: Støv isolerer og øker energiforbruket. Hold derfor kompressoren og ev. kondensatoren rene for støv.

Avriming: Når rimlaget er mer enn 5 millimeter tykt, begynner det å isolere. Kjøleeffekten blir mindre, og strømforbruket større.

Mannen renser hetten

Kjøkkenviften

Bruk laveste nivå på kjøkkenviften: Det kraftigste nivået på kjøkkenviften bruker ca. halvannen ganger så mye energi som det laveste. Skru derfor bare helt opp hvis matosen blir for kraftig.

Rens fettfilteret: Når filteret er tett, krever det mer energi av kjøkkenviften. Rens fettfilteret i kjøkkenviften ca. en gang i måneden (avhengig av hvor mye du bruker komfyren).

Lyset på kjøkkenviften: Slå av lyset på kjøkkenviften når du ikke bruker det.

Tørketrommel

Tørketrommelen

Heng opp tøyet utendørs: Heng tøyet på tørkesnoren utenfor hvis du har mulighet for dette, og hvis været tillater det. Du sparer ca. 6 kr per tørk, og samtidig forlenger du maskinens levetid ved å gi den et pusterom. På ett år kan du spare omkring 500 kr hvis du bruker tørketrommelen en gang i stedet for tre ganger i uken.

Bruk tørkeballer: Tørkeballer er fremstilt for å løfte og fordele tøyet mens det tørkes. Luften sirkuleres mer effektivt, og det tar mindre tid å tørke.

Unngå å fylle på for mye: For mye tøy forlenger tørketiden, gir krøllet tøy og et høyere strømforbruk. Se hvor mange kg du kan fylle på, i bruksanvisningen.

Spar mer penger ved å kjøpe hvitevarer med en god energiklasse

Visste du at en familie på 2 voksne og 2 barn vanligvis bruker omkring 150 m3 vann i året? Ved å skifte fra en 10 år gammel vaskemaskin til en ny med en høyere energiklasse, kan familien spare helt opptil 12 m3 vann i året. Det er det samme som 12 000 liter – noe som ifølge Energistyrelsen tilsvarer 750 kr i året.

Ny energimerking: Vær oppmerksom på at det fra 1. mars 2021 trådte i kraft en ny energimerking som omfatter flere hvitevareprodukter. Få oversikt over hva det betyr for deg neste gang du velger hvitevarer. Les mer her


 

Kilder:

Energistyrelsen, SparEnergi, Videncentret Bolius, NRGI

Favoritter

Lukk