21 95 92 08 åpent i dag kl. 9-19
  • Mandag9-19
  • Tirsdag9-17
  • Onsdag9-19
  • Torsdag9-19
  • Fredag9-16
  • Lørdag12-17
  • Søndag12-17
Lukk
Kontakt oss
via e-post her

Favoritter

Lukk
Favoritter
Favoritter
Basket
Kurv
Meny

Vær med i konkurransen - gavekort på 1.000 kr.*

Hvilken vaskemaskin skal du velge?

Er du på jakt etter en ny vaskemaskin, men er i tvil om hvilken som passer best til deg og behovene dine? I denne guiden hjelper vi deg med å få overblikket og bli klokere på hvordan du velger den rette vaskemaskinen. Få svar på hvor stor kapasitet den skal ha, hvor mye den kan bråke, hvilke funksjoner du har bruk for og mer.

Finn vaskemaskiner til:

Forstå vaskemaskinen din

Restfuktighet - forstå begrepet

Typisk måles en vaskemaskins effektivitet i restfuktighet. Men hva betyr det egentlig? Restfuktighet måles i prosent og betegner hvor mye fukt det er i klærne, når vaskemaskinen er ferdig med å vaske. En lav restfuktighet forkorter dermed tørketiden i tørketrommelen eller fordampningen av vann, hvor klærne henger til tørk. Spesielt hvis du bruker tørketrommelen ofte og gjerne vil begrense mengden av tid og energi den bruker, anbefaler vi at du går etter en lav restfuktighet på maks 53%.

Se vårt utvalg av vaskemaskiner med lav restfuktighet her. 

Hvordan velger jeg riktig kapasitet?

En av de viktigste faktorer, når du velger ny vaskemaskin er kapasiteten. Spesielt i barnefamilier blir det ofte vasket klær, og da er det bra å ha en stor nok vaskemaskin som kan følge med. Omvendt er det unødvendig å ha en stor vaskemaskin, hvis dere er få i husstanden og ikke vasker så ofte. Kapasiteten måles i kg, og vi pleier å anbefale følgende:

Den lille husstanden 1-3 personer: 0-7 kg.

Gjennomsnittsfamilien på 3-5 personer: 8-9 kg.

Den store husstanden på 5+ personer: 9+ kg.

Lydnivå – hvor høyt, er for høyt?

De færreste gidder å legge penger i en bråkete vaskemaskin. Spesielt hvis den er plassert sentralt i hjemmet, eller enda verre: nærme soverommet. Her er det en god ide å gå etter en stillegående modell. Bemerk at vaskemaskiner er merket med to lydnivåer: et under vask og et under sentrifugering. Vi anbefaler at du går etter en vaskemaskin med et lydnivå på Max 46 DB, hvis den er plassert sentralt i hjemmet eller nærme soverommet.

Se vårt utvalg av stillegående vaskemaskiner her.

Hvilke funksjoner skal vaskemaskinen ha?

Vaskeprogrammer?

Jo flere vaskeprogrammer og funksjoner en vaskemaskin har, jo dyrere er den typisk. Derfor kan det være en god ide å tenke over, hvor mange du egentlig har bruk for. Har du, eller en annen i husstanden allergi, er anti-allergiprogram en nødvendighet. Det bruker damp til å fjerne pollen og dyrehår og dreper 99% av støvmidd og bakterier fra 60 °C. Generelt er vaskemaskiner med dampfunksjon effektive til å fjerne stygge flekker, når høy temperatur og såpe ikke virker. En annen smart funksjon som har begynt å slå igjennom, er autodosering. Vaskemaskiner med autodosering justerer selv den optimale mengde vann og vaskemiddel, hvilket både sparer miljøet, klærne dine, huden din og lommeboken din. 

Vil du gjøre noe godt for miljøet (og lommeboken)?

Jo høyere energiklasse din maskin har, jo mindre energi sluker den. A+++ er best, mens B er «dårligst», og forskjellen legger man merke til. Velger du en vaskemaskin med A+++ istedenfor B, kan du nemlig minske energiforbruket ditt med opptil 50%. Bemerk at vask-tørkemaskiner typisk har en dårligere energimerking enn tradisjonelle vaskemaskiner.

Se vårt utvalg av energieffektive vaskemaskiner.

Utenom hvilken vaskemaskin du kjøper, kan du også gjøre en forskjell i måten du bruker den på. Du kan eksempelvis spare el og strøm ved å unngå kortprogrammene. Og du kan dessuten spare opptil 55% av energiforbruket ved å halvere vasketemperaturen fra 60 grader til 30 grader. 

Liten plass – hva velger jeg?

Bor du i en leilighet, hvor det ikke er mye plass til vaskemaskin og tørketrommel? Eller er vaskerommet ditt for lite til å installere de ovenpå hverandre? Så kan det være du skal overveie å slå vaskemaskin og tørketrommel sammen og kjøpe en kombinert vask-tørkemaskin. Kombinerte vask-tørkemaskiner tar mindre plass, men har den ulempen at de er mindre effektive til å tørke og dermed også har et høyere energiforbruk. Samtidig er tørkekapasiteten oftest noe lavere enn vaskekapasiteten. Alternativt kan du gå etter en toppmatet vaskemaskin. Som tar mindre plass enn en tradisjonell vaskemaskin.

> Se vårt utvalg av vask-tørkemaskiner her.

Hvilke vaskemaskiner holder i lengst tid?

Vil du gjerne unngå å kjøpe ny vaskemaskin altfor ofte, kan du med fordel gå etter en modell med kullfri motor. En kullfri motor inneholder ikke kullbørster som slites ned over tid, hvilket gjør den så holdbar at noen produsenter tørr å tilby opptil 20 års garanti.

Samtidig er modeller med kullfri motor ofte mere stillegående og energivennlige.

Se vårt utvalg av vaskemaskiner med kullfri motor. 

Hvilken type vaskemaskin trenger du?


Favoritter

Lukk